27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EVROPA: Sarkozyho rozhovor s Topolánkem - politická sci-fi?

1.12.2008

Únik zápisu z jednání Topolánka a a Sarkozyho vzbudil jen takovou menší mediální vlnu a nic. Jedna ani druhá strana, ba ani žádné další „strany“ v Evropě moc nenamítaly, že „o vašich informacích by se dalo s úspěchem pochybovat„, jak se v diplomatických kruzích vybraně sděluje někomu, že lže, jak když tiskne. Takže lze uvažovat o tom, že informace byla jaksi, ehm, celkem správná.

Co se vlastně řeklo? No, že Francie si vymyslela svoji Středomořskou iniciativu a do ní si nedá nikým moc kecat. Taky ono není ani pořádně kým - Itálie je tradičně čehokoliv neschopná, zadlužená, Španělé si hýčkají svůj přátelský okruh států „latinoamericano“ (málo se ví, jak silně je například propojená Argentina se Španělskem, že jejich vztahy jsou něco jako česko-slovenské, tedy skoro volný pohyb, zaměstnání atd. atd.).

Anglie má svoji „splendid isolation“, s Německem je problém ho nechat něco vést (a kdy nebyl). A nakonec nikdo neví, co udělat s tou bandou nevychovaných otrhanců na východě Evropy - rozhádanou, vzteklou, svéhlavou a hlavně nepříjemně dravou politicky i ekonomicky, která leze všem „tradičním“ Evropanům na nervy.

Když jsem četl, jak Sarkozy pravil, abychom si dělali s tou „východní iniciativou“, viz Newsletter Evropský program a Polsko a Švédsko obhajují „východní iniciativu“ co chceme a starali se o ni sami a že mohou začít Češi jako další předsedové EU, něco mi to připomnělo. To když jistý nejmenovaný český vysoký činitel si stěžoval na začátku devadesátých let jistému německému kancléři, že jako nevíme, co s tím Slovenskem, že tam vládne Mečiar a jestli je nevezmou do EU, tak máme problém, neboť jsme ekonomicky stále skoro jeden stát a navíc by skončila Evropa v Bílých Karpatech a Rusové by byli ve Vídni…

Na to pravil onen slavný Němec, že to je náš problém, že finančně nám pomůžou, ale jinak koukejte si tam udělat pořádek sami. Jako se my Němci snažíme v bývalé DDR, v Chorvatsku atd., pravil německá státník, koukejte se starat. A vůbec, každej ať se stará o své! A tak jsme se starali, co jiného zbylo, že?! A dopadlo to dobře. My tedy dokonce lépe než Němci v bývalé Jugoslávii!

Sarkozyho myšlenka je jasná: Veliká Francie bude vládnout Středozemí. To je náš rybník! Němci si ale nějak moc a moc notují s Rusama, to se nám nelíbí. Ještě tak, aby měli společně víc vlivu na východě Evropy. V EU i mimo ni. A tím pádem by byli silní v celé Evropě. A Německo je pro Francii i dneska sakra silný soupeř. To se musí zatrhnout!

No a Češi a Poláci jsou příšerně oprsklí, protivní, neustále remcají a ekonomicky rostou. A Češi mají být vlastně první skuteční Východňáři v čele EU (Slovinsko, to rozmazlené dítě EU, se nepočítá).

Takže jaké jsou základní podmínky, abychom úspěšně začali? No, jsou lepší než u Polákůpopravdě řečeno. Polsko má s Východem někdy dost divoké vztahy. Na druhé straně Česko, země na hranici Východu a Západu, nikomu moc nevadí.

A co je důležité, ať je v bývalém Československu na jedné straně hranice bývalé federace vláda taková či maková, průmysl, doprava, obchod a energetika fungují prakticky stále společně. Dokonce společně lépe než třeba v „jednotném“ státě Belgii. I školy mají z hlediska vzdělávání obou národů de facto společné. A navíc, a to je hlavní, armády mají jakoby rozdělené, a přitom pracují společně na zahraničních misích. Přátelsky. Zkuste si představit takhle třeba Srby a Chorvaty a nebo Indy a Pákistánce či Řeky a Turky! A co je z hlediska staré Evropy skoro neuvěřitelné, Češi (a také Slováci) dokáží přátelsky vycházet s Palestinci i Židy, Armény i Gruzíny, Bělorusy i Moldavany ….

No, toho by přeci v politice nevyužil jenom blbec! Navíc když Češi sami se nikdy nemohou nikdy stát žádnou imperiální velmocí neb na to nemají ani potřebný počet lidí, ani dost peněz. A když tuhle rozhádanou východní Evropu, s kterou si nikdo neví rady, předhodíme českým skeptikům a rýpalům, hned budou mít víc vlastních starostí a bude od nich trochu pokoj. Ostatně, takhle se to dělá v každé větší organizaci už od dob starého Říma.

No a také by se vyřešilo plno věcí, které trápí „starou Evropu“. Češi (a Slováci) by svůj automobilový a vojenský průmysl a celou tu asijskou ekonomiku, co se jim tam usídlila, vrhli na Východ. Západ má už smutnou zkušenost, že tzv. východním poměrům nerozumí a nerozumí. A ekonomickým problémům a běžné politické praxi už vůbec ne. Češi a Slováci (ovšem i Poláci) by šli na Východ, takže by tolik netlačili své výrobky do staré Evropy. A ta by si oddechla.

Východní státy, které mají strach z Ruska a většina z nich i z Německa, by se mohly pokusit na základě této platformy aspoň na něčem domluvit a udělat nějaký spolek, třeba na dvacet, třicet let. A tím udržet choutky Ruska a Německa v přijatelných mezích.

Rusko asi teď rychle zchudne, protože cena ropy a plynu spadla dolů a pokud se postaví jaderné elektrárny, Rusko už nebude moci tak vydírat Evropu a bude se nám dýchat lépe. Nejen vzduch. Do deseti let se navíc bude Rusko zoufale bránit náporu ekonomickému i lidském u na Dálném Východě. Silné Německo ekonomicky chřadne a bez spojenectví s Moskvou a ovládnutí – aspoň politicko-ekonomického - východní Evropy se budou jeho problémy stupňovat.

Francie přesune problémy s Německem dál na východ a, mimo jiné, pokusí se zkrotit středomořským společenstvím své domácí arabské obyvatele. Což by mohlo jít. Mocenské ambice Německa zkomplikují také vnitřní německé třenice Ost- West, navíc neví, co s Turky a muslimy vůbec a nemá na ně žádný přímý vliv (no, možná se skamarádí s Turkama, ale Attatürk byl zásadně proti a to dodneška v turecké politice platí) …..

A tak by se dalo pokračovat dál. Jistě, Česko nemá dost peněz …no. už se nechali z Bruselu slyšet, že peníze se určitě najdou. Ovšem jak začít, když Česko nemá dost diplomatů a odborníků a techniků…. No, to není zase tak pravda. Desetitisíce „gastarbeitrů“ z Východu se tak jako za dob první republiky rozhodlo v posledních dvaceti letech „býti Čechy“, i když cizinecká policie dělá všechno pro to, aby jim to rozmluvila, ale jako vždy a všude z historického hlediska marně A tito emigranti bývají často, jak ukazují naše vlastní dějiny, největšími „vlastenci“ své nové vlasti. Ochotně pracujícími ze všech sil pro své a její dobro, blaho a rozkvět. Ostatně většinou jim ani nic jiného nezbývá, že, krajané ve Švýcarsku, Kanadě, USA, Austrálii a kde všude možně?! Takže na svou příležitost tady čekají tisíce kopáčů, obkladačů, zedníků, uklízeček, dělníků na pásech, kteří byli doma učiteli, mistry , hudebníky, vědci, umělci a podobně. Jen jich využít. Znají to tady a znají to tam. A chtějí pracovat…

Česko(-slovensko) má výrazně exportní ekonomiku. Musí tedy jít do světa.

Sarkozy nám pravil: “Jdi na Východ, mladý muži (tedy mladý člene EU).“ Uvidíme, zda se to povede. Jak pravil „Sarky“, Angelu do toho nepozveme. Což by znamenalo, že by nepřišel ani Vladimír.

V zádech se Švédy a spolu s Poláky a třeba i přehlíženými Bulhary na Balkáně bychom mohli vytvořit silný základ východní Evropy. No, je to příležitost. Ukáže se, zda to nebyl jen tak Sarkyho plácnutý nápad.

Teď záleží na nás, zda se z vlastního rozhodnutí a s požehnáním „neoficiálního presidenta EU“ Sarkozyho staneme „sjednotiteli“. Je to jen na nás.

Evropa a svět má problém. Kdo se nebojí a bude makat, vydělá na tom. Kdo má „hnědý kaliko“, prohraje.

A že český president je v čele odbojníků proti Lisabonské smlouvě? No, to nám může jenom pomoct. Skutečnost je taková, že kdyby bylo v Evropě lidové referendum o přijetí této Smlouvy, tak bude 80% lidí proti. A potichu je proti téhle Smlouvě asi tak 90% procent politiků - tedy s výjimkou těch z Bruselu, že. Takže by nám spíš drželi palce.

Ovšem konec konců: Lisabon sem, Lisabon tam. To je jenom předpis, který se používá tak, jak chtějí schopní hráči.

A zdá se vám představa Čecha v čele nějakého východního spolku šílená? No, o nic méně šílená než to, že se císařem starého Říma stane koktavý Claudius, císařem Římské říše lidu německého Čecho-Lucemburk Karel a nebo hrabě Rudolf Habsburský, ta politická nicka, že dosedne na římský královský trůn. No a co je dneska ta slavná Evropská unie? Nic jiného, než jen další převlek starého Říma, francké říše Karla Velikého a Svaté říše římské. Spolku proti Hunům, machometánům, Kartagincům, Peršanům, Turkům a vůbec všem podobným, že.

No, třeba si Sarkozy, původem z Maďarska, vzpomněl na byzantskou říši trvající tisíc let, která také řešila problém, co s Východem (říše římské).

Celé to vypadá skutečně jako sci-fi. Ale je to alespoň nějaký nápad, co s tím vším dál.