28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


EKOLOGIE: Zelená otázka

2.4.2007

Názor presidenta Klause, který prezentoval na veřejném slyšení Kongresu USA věnovaném otázkám globálního oteplování, kde přirovnal environmentalisty ke komunistům, nemohl zůstat bez odezvy našich zelených. Hozenou rukavici zvedl pan místopředseda vlády ČR Bursík a popral se s ní opravdu po zeleno-bolševicku. Bohužel, svou argumentací jen potvrdil názor pana prezidenta. Cituji: "Prezidentův antiekologismus poškozuje českou zahraniční politiku a Klaus navíc nerespektuje Ústavu ČR, když ve světě volně prezentuje své ultrakonzervativní názory na globální oteplování a neradí se přitom s vládou.“ „Pan prezident si bude říkat svá moudra, ale potom to bude tak, že se shodneme na tom, že nerespektuje ústavu. Není přece možné, aby toto téma znělo v zahraničí úplně dvěma různými tóninami. Od toho máme ústavu a od toho máme vydefinovanou roli prezidenta.“

Nedovedu si představit, jak v případném dalším kole této rozpravy prezident vystoupí s tím, že již nemůže prezentovat své názory, neboť musí počkat na vyjádření rady moudrých, kteří s ohledem na stanovisko EU budou formulovat názor pana prezidenta a ČR. V této souvislosti mě napadá příhoda stará 20 let. Na střední školu, kde jsem studoval, přišla petice podporující válku v Afghánistánu s tím, že jejím podpisem podpoří studenti globální mír. Poté, co jeden spolužák odmítl podepsat, byla mu položena otázka, zda si tedy přeje válku.

Stejným způsobem dnes zelené matky a zelení mužici předkládají svou pravdu. Komunisté a stejně tak i Bursík jsou zastánci vědeckého světového názoru, jehož správnost je přeci všem jasná - nebo si tedy odpůrci přejí válku.

Jaký je rozdíl mezi zelenými a rudými dogmaty? Oba proudy se vydávají za jedinou objektivní pravdu a nabízejí své vize vývoje společnosti, to vše ve jménu vyššího dobra.

Osobně se domnívám, že je třeba šetřit energii, třídit odpad atd., na druhou stranu je nutné odmítnout plíživý průnik všeobjímajících pravd do veřejného prostoru. Jedno prvenství již naši zelení mají, a to zákaz rozhovoru o počasí, nevím, kam jejich snaha povede, ale v uších mi zní „uhlíři, máš zaplacený ekologický daně a na příští rok?“ Nemohu si tedy odpustit otázku: Co je to? Chová se jak bolševik, argumentuje jak bolševik a rezolutně popírá, že bolševikem je.

Milan Sixta