19.3.2024 | Svátek má Josef


DOKUMENT: Z projevu Viktora Orbána

19.5.2022

Autor vybral a interpretuje zásadní teze z pondělního projevu nově potvrzeného maďarského premiéra.

Toto desetiletí bude érou nebezpečí, nejistoty a války, prohlásil v pondělí Viktor Orbán po svém znovuzvolení předsedou vlády. Premiér Orbán ve svém projevu připomněl, že toto desetiletí začalo epidemií koronaviru a pokračovalo válkou. Rusko-ukrajinská válka a evropská sankční politika v reakci na ni pak vytvořily energetickou krizi. Energetická krize a zvyšování úrokových sazeb v USA společně přinesly éru vysoké inflace. A to vše přinese období, kdy se v Evropě budou střídat roky poklesu, stagnace a slabého hospodářského růstu, uvedl.

X

Premiér Orbán varoval, že by se mohly opakovat hrozivé epidemie, hospodářský pokles by se mohl prohloubit a migrace do bohatých zemí by mohla zesílit “tektonickou silou”. K tomu všemu hrozí, že na našich východních hranicích vypukne dlouhodobá a skutečná válka globálního rozsahu. A přesto jsem i za těchto obtížných okolností odhodlán vést Maďarsko kupředu, a ne zpět,” řekl premiér.

Premiér Orbán varoval, že by se mohly opakovat hrozivé epidemie, hospodářský pokles by se mohl prohloubit a migrace do bohatých zemí by mohla zesílit “tektonickou silou”.

X

Premiér Orbán zdůraznil, že nadcházející desetiletí přináší také rostoucí sebevražednost západního světa. “K tomu patří i velká výměna evropské populace, jejíž podstatou je nahrazení chybějících křesťanských dětí migranty. Takový je experiment genderového šílenství a program liberální Evropy, který zavrhuje národní státy a křesťanství a nic nestaví na jejich místo. Zapomíná, že člověk sám nemůže být nikdy svobodný, pouze osamělý,” řekl premiér Orbán.

X

“Evropa dnes nemá žádné prostředky, jak se vypořádat s konfliktem s Ruskem. Že by sankce srazily Rusko na kolena, to je možné jenom na papíře,” řekl. Premiér Orbán zároveň uvedl, že Maďarsko nepodpoří žádné sankce, které by ohrozily energetickou bezpečnost státu.

X

K NATO premiér Orbán uvedl, že “je to obranná aliance; neměla by se změnit ve válečnou alianci”.

K NATO premiér Orbán uvedl, že “je to obranná aliance; neměla by se změnit ve válečnou alianci”.

X

“Chci jasně říci, že Maďarsko je členem Evropské unie a je v našem zájmu, aby jím zůstalo i v příštím desetiletí. Je pravda, že některé chtějí nahradit Evropu národů novým impérium. A je také pravda, že kulturní a civilizační vzdálenost mezi západní polovinou Evropy a Maďarskem se zvětšuje,” řekl premiér Orbán. „My věříme v národní státy, které Brusel již opustil. Je pro nás důležité mít vlast, kterou můžeme milovat, a zachovat kontinuitu tisíciletého maďarského života,” dodal premiér.

X

“Budeme chránit naše rodiny. Otec je muž, matka je žena a naše děti nechť jsou ponechány na pokoji,” uzavřel premiér Viktor Orbán.

Převzato a zkráceno z blogu About Hungary.