27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


DOKUMENT: Stanovisko Svobodných Rusů

11.10.2022

Ukrajina se stala obětí masivních raketových útoků ze strany Ruska. Odporné je, že byly záměrně cíleny na civilisty. Ano, Kreml se pokusil zastrašit statečné Ukrajince zákeřným a barbarským ostřelováním. Důkazem toho, že se Rusům nejednalo o vojenské cíle, jsou raketami zasažená dětská hřiště, parky a silnice. Tato neomluvitelná akce byla záměrně povedena ráno, tedy v době kdy řada lidí jezdí do zaměstnání.

Tato brutalita dokazuje, že současné Rusko je kriminálním a mafiánským státem ovládaném hlavním kmotrem a válečným zločincem Putinem. Ruská federace je nyní srovnatelná s hitlerovským Německem. V obou případech se jedná o říše neskutečného zla. Tyto státy se mstily za svoje neúspěchy na nevinných civilistech. Nacistické Německo kdysi vypalovalo vesnice kvůli útokům na nacistické pohlaváry nebo německé vojáky. V kauze vyhlazení Lidic se jednalo o odvetu za zabití říšského protektora Reinharda Heydricha, zavražděny byly stovky obyvatel včetně žen a dětí. Putin zdůvodnil zákeřné útoky na ukrajinská města výbuchem na mostě přes Kerčskou úžinu, který spojuje okupovaný Krym s Ruskem. Oba případy mají shodné rysy. Jednalo se nepřiměřenou reakci na předchozí činy a vina napadeného nebyla v okamžiku útoku prokázána. Putin v případě exploze na Kerčském mostě Putin obvinil z tohoto činu Ukrajinu, aniž by předložil usvědčující důkazy. Navíc tento objekt, přes který se přepravuje ruská vojenská technika na Ukrajinu, je legitimním cílem k vojenskému útoku, což se o obytných domech a dětských hřištích říci nedá.

Svobodní Rusové odsuzují tyto brutální útoky proti Ukrajině, který mají jediný účel, zabíjet civilisty a zastrašit její obyvatelstvo. Požadujeme proto zřízení mezinárodního tribunálu, který byl soudil ruské válečné zločiny na Ukrajině. Dále žádáme zpřísnění sankcí proti Rusku a zrušení jakéhokoliv omezení dodávek zbraní napadené Ukrajině.

Vitalij Ginzburg,

předseda Svobodných Rusů v České republice