19.3.2024 | Svátek má Josef


DOKUMENT: Prohlášení Amnesty international k novému výzkumu o Ukrajině

12.8.2022

Od začátku války na Ukrajině, vydala Amnesty stovky reportů, zpráv, petic, důkazů a svědectví o páchání ruských zvěrstev na Ukrajině, včetně ověření desítek válečných zločinů a zločinů proti lidskosti ze strany ruské armády, kdy Amnesty byla mezi prvními, kdo tak učinili.

Amnesty International taktéž zdokumentovala (a ve čtvrtek o tom vydala svou výzkumnou zprávu), jak ukrajinské síly operující na Donbasu, Charkově a Mykolajivu ohrožovaly civilisty tím, že se zdržovaly v civilních budovách, v hustě obydlených oblastech, a útočily z nich. Mezi ně patří školy, nemocnice i obytné budovy. Tím byli ukrajinští civilisté vystaveni vážnému nebezpečí. Podle mezinárodního humanitárního práva (válečného práva) jsou útoky na civilní budovy zakázány. Pokud jsou však civilní budovy využívány k vojenským účelům, mohou tuto ochranu ztratit a stát se cílem ruských sil. Zahájení útoků z obydlených oblastí také vystavuje civilisty riziku odvetných útoků. Amnesty International skutečně zdokumentovala několik příkladů, kdy byli civilisté zabiti nebo zraněni při ruských útocích, které následovaly po odcházející ukrajinské palbě.

Amnesty International rovněž zjistila, že ve většině případů, kdy se ukrajinské síly nacházely v obydlených oblastech, byly v blízkosti k dispozici plnohodnotné alternativy, které by neohrozily civilisty, například stávající vojenské základny nebo hustě zalesněné oblasti. Stojí za zmínku, že města a vesnice, kde jsme zdokumentovali tuto taktiku ukrajinských sil, byly vzdáleny několik kilometrů od frontové linie. V žádném z případů, které jsme zdokumentovali, jsme nenašli důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci nebo jim při ní pomáhala. Místo toho jsme od civilistů slyšeli, jak sami prosili ostatní, aby se drželi dál od budov, kde se nacházela armáda. Ukrajinská armáda tedy nepřijala veškerá možná opatření na ochranu civilistů, což představuje porušení mezinárodního humanitárního práva. Tato praxe byla zřejmá v 19 městech a vesnicích ve třech regionech; svědci vypověděli, že k podobnému jednání dochází i v jiných částech země. Vojenská činnost byla patrná ve 22 z 29 škol, které výzkumníci navštívili. Informovaly o tom rovněž organizace Human Rights Watch a OSN.

Je naprosto klíčové, aby civilisté na Ukrajině byli chráněni a nedocházelo k ohrožování jejich životů v situacích, kdy tomu lze zabránit. Ochrana civilistů není jen nějaký soukromý požadavek Amnesty, ale jedná se o základní kámen humanitárního a mezinárodního práva i dalších lidskoprávních ujednání. To, že je ukrajinská armáda v obranném postavení, ji nezbavuje povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo. V konfliktních situacích je ochrana civilistů prvořadou povinností a platí pro všechny strany stejně.

Je frustrující, že po 6 měsících od začátku války, kdy jsme prakticky denně přinášeli informace o ruských zvěrstvech na Ukrajině, teď slýcháme o tom, že jsme „součástí propagandy Kremlu“, což je jen jedna z těch nejmírnějších nadávek. Není to tak a naše práce je toho důkazem: jen před pár týdny vyšel náš rozsáhlý report o válečných zločinech ruské armády v Mariopolu, předtím ke zločinům v oblasti Kyjeva, popsali jsme také další vraždy civilistů a znásilnění, které páchají ruští vojáci, atd.

Amnesty musí stát vždy na straně lidských práv, padni komu padni. Je naší rolí měřit všem stejným metrem a být nezávislým hlídacím psem dodržování základních lidských práv a svobod. Pokud bychom zjištěné informace nevydali, dopustili bychom se pošlapání principů na kterých stojíme už více než 60 let. Amnesty nemůže a nesmí vydávat či nevydávat své reporty podle nálady nebo mínění veřejnosti, vlád, nadnárodních korporací, politických stran nebo náboženských subjektů či kohokoliv jiného. Amnesty od svého prvopočátku staví své principy na tom, že všechna svá nezávislá a ověřená zjištění, musí zveřejnit a informovat o nich veřejnost. Bez výjimek, děj se co děj.

Nezávislost, nestrannost a důkazy jsou základními principy, z nichž vychází veškerá práce Amnesty International, a všechny naše výzkumy jsou založeny na objektivním podávání důkazů. Jsme odhodláni informovat o svých zjištěních týkajících se porušování lidských práv kdekoliv na světě, bez výjimky a bez ohledu na to, kdo jsou oběti a pachatelé. Pokud bychom o námi zdokumentovaných případech porušování práv na Ukrajině mlčeli, sami bychom se provinili zaujatostí. Zklamali bychom také civilisty, kteří v důsledku těchto praktik přišli o své blízké nebo byli zabiti či zraněni. Kreml a jeho příznivci sice mohou vyzdvihovat kritiku ukrajinské vlády a sil, ale pravděpodobně vynechají mnoho relevantních souvislostí, včetně skutečnosti, že Rusko na Ukrajině páchá válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a další zvěrstva. Amnesty International a další organizace, které informují o porušování lidských práv, jsou často citovány a zkreslovány různými stranami, mnohdy také za účelem propagandy. To však nesmí být důvod k cenzuře našich zjištění.

Amnesty International ČR