27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


VÝLET: Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

11.3.2024

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

Navštívili jsme se ženou Zlín a měli jsme milou příležitost vzdát hold významné zlínské rodačce Evě Jiřičné, která oslavila životní jubileum. Na zpáteční cestě ze Zlína jsme se rozhodli využít našeho pobytu na Moravě k návštěvě dalšího zajímavého místa na Moravě – města Šternberk.

Hrad byl sice v tomto předjarním čase stále ještě uzavřen, nicméně vedle hradu se tyčí kostel Zvěstování Panny Marie . Vedle kostela je pak rozsáhlý objekt bývalého kláštera. Na webových stránkách kláštera, který je nyní ve vlastnictví města Šternberk, se lze dočíst toto:

Bývalý klášter augustiniánů-kanovníků ve Šternberku nabízí svým návštěvníkům výlet do historie prostřednictvím zážitkových prohlídek oživených hudebními nástroji nebo loutkovým divadlem. Pouze ve Šternberském klášteře se můžete zaposlouchat do varhan s více než třemi tisíci píšťal pod největší barokní freskou u nás, ztratit se v chladných klášterních sklepeních nebo odhalit osudy dávných německých obyvatel města. To vše v majestátním komplexu, ve kterém se mísí všechny stavební slohy od gotiky až po klasicismus.

Nechali jsme se vést šipkami od kostela a otevřeli dveře kláštera a čekalo nás tam milé překvapení. Pan průvodce – jeho jméno lze nalézt zde – i přes velké vytížení spojené s přípravou nové výstavy nás provedl desítkami místností bývalého kláštera a seznámil nás s jeho historií. Klášter byl po desetiletích devastace převeden z majetku státu na město Šternberk a město do bývalého kláštera již investovalo velké prostředky, díky nímž se objektu kláštera vrací jeho někdejší krása.

Naprosto výjimečným počinem našeho průvodce však byla nejen znalost historie objektu a jeho výstavby, ale také to, že nám zahrál na snad desítku různých nástrojů, počínaje klavírem přes dudy, fujaru až po varhany v kostele Zvěstování Panny Marie. Je to výjimečný nástroj a pan průvodce nám na něj zahrál skvělé úryvky Bacha.


Pohled na kostel a město Šternberk ze schodiště hradu


Oltář

Jedna z mála zachráněných stropních maleb v klášteře

Vnitřní část kláštera po opravách
<–––––––-
Z prohlídky kláštera jsme odcházeli s velkými dojmy. Shodli jsme se na tom, že jsme díky panu průvodci nahlédli nejen do dějin města Šternberku ,ale díky hudebním ukázkám na nástroje to bylo doprovázeno i krásným hudebním zážitkem.

Pokud si uděláte výlet do města Šternberku a necháte se provést bývalým klášterem a nahlédnete i do kostela, můžete zažít neobyčejnou exkurzi do dějin města i kláštera a budete překvapeni i tím, jaký je pan průvodce skvělý instrumentalista. Takový zážitek hned tak jinde nepořídíte.