19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Oskary jen se správným kádrovým profilem

16.9.2020

Totalitní praktiky v kdysi svobodném Hollywoodu

Na sociálních sítích i veřejnosti celou řadu lidí pobouřilo vyhlášení podmínek Americké akademie filmového umění a věd pro udělení Oskara. Specifikace jak v technickém manuálu na soukromou čističku odpadních vod. Ano, skutečně jde o podrobný manuál specifikující podmínky pro udělení Oskara.

Pokud byste mě ještě před pěti lety seznámili s některými body tohoto manuálu, určitě bych se smál a považoval bych to za dobrý vtip. Rozhodně bych nevěřil, že něco takového může být možné, ale v dnešní době se už bohužel člověk nesměje a stačí jen žasnout.

Namátkou jen požadavek na obsazení alespoň 30 % herců v ostatních rolích, kteří musí být příslušníky alespoň dvou z následujících skupin:
- ženy
- rasové a etnické skupiny
- LGBTQ+
- lidé s mozkovým či fyzickým postižením, hluší nebo nedoslýchaví

Tak určitě to budou kasovní trháky a kina budou praskat ve švech. O streamovačkách dosahujících miliónů stažení ani nemluvě.

Asi leckoho překvapím tvrzením, že vítám vydání tohoto „odborného manuálu“ pokrokových pravidel rasové a genderové rozmanitosti nebo přesněji kvót platných pro předávání Oskarů. A jsem moc rád, že to soudruzi „Hollywůďáci“ vybalili takhle natvrdo. Do této doby se totiž tato zatím nevyřčená pravidla věděla, ale naoko tihle novomarxističtí totalitáři ještě předstírali dojem svobody. Kvótami to ale naplno rozbalili. Jsou to stále ti stejní, jako byli rudí nebo hnědí totalitáři.

Shodou okolností jsem o pronikání pokrokově laděných hollywoodských filmů psal před rokem tady na Neviditelném psu a vidíte, neuběhly ani dva roky a už to, co bylo nevyřčené, je dnes oficiálně vyžadované.

Takže filmy budou muset mít od nynějška oficiálně ten správný kádrový profil jako za komunistů. To bude sranda, až se komise na Oskarech bude hádat, který film je „pokrokovější“. Možná budou mít speciální software, který jim data vyplivne jak plechovku Coca-coly z nápojového automatu.

A protože pokrok musí pokračovat dál a nemůže se jen tak zastavit, odhaduji, že v dalším kroku zruší hlasování, to je přece kapitalistický přežitek symbolizující rasový útlak menšin.

Jenom se ptám, kam budeme chodit na normální filmy. Budou ještě existovat?

A protože byla řeč o filmu, přikládám svou parodii na zelenou totalitu, znaky mají společné:

Kniha Mračna nad Evropou nyní v prodeji se superslevou.