2.5.2024 | Svátek má Zikmund


FEJETON: Rekviem za Česko

6.3.2013

Není to plakání za Českem jako takovým, tedy za naší zemí, kterou jsme jako Česko označovali ze srandy a pak jí to jméno zůstalo, protože jsme nic chytřejšího nedokázali ani ne tak vymyslet jako prosadit.

Je to rekviem za vysílací stanicí veřejnoprávního rozhlasu Česko, která byla zrušena k poslednímu únoru spolu se stanicemi Leonardo a Šestka. Podotýkám, že jsem řadový posluchač rozhlasu. Mám v autě naladěný Český rozhlas 1, 2 a 3, pak rádio Classic, na pětce nějaký retro hard rock a na poslední pozici mám BBC, která se střídala na velmi krátkých vlnách s rádiem Česko. Když to šlo, poslouchal jsem Česko, protože jsem si byl jistý, že tam nebudou žádné stupidní reklamy a že mě nikdo nebude obtěžovat ještě stupidnější hloupou muzikou. Ta se na jedničce a dvojce vysílá dvacet čtyři hodin denně a musím její tupé decibely vždycky vydržet, když si chci poslechnout něco rozumného. Proto jsem byl tak spokojený, když jsem objevil Česko, a naladil jsem si ho vždy, kdy jsem jel autem v době, ve které Česko na vlnách BBC vysílalo, tedy někdy od osmi do jedenácti a od jedné odpoledne do čtyř. No a tohle od prvního není. Nová stanice Plus vysílá jen na střední vlně od čtyř odpoledne do půlnoci. Když jsem se díval na vysílací schéma, z Česka tam nezbylo nic, takže řeči o sloučení jsou jen kec mec lívanec. Takže pohádka skončila, chytré rádio nám zrušili. Rozhlasová obdoba televizní čtyřiadvacítky prostě není a nebude. Ono asi Česko poslouchalo málo lidí, dá se říci, že to bylo vysílání pro menšinu. Nemohu se ale zbavit dojmu, že jde o menšinu, kterou si každý rád nakope do zadku. Nic z ní nekouká, jenom pořád nad něčím špekuluje a do všeho strká nos a kafrá a ve výsledku pak není klid k práci.

Možná že by se osiřelí posluchači zabitého rádia Česko měli jako menšina deklarovat. Onehdy jsem byl na hoch nóbl společenském večeru a přišel tam pán, očividně příslušník menšiny a měl na sobě pánské oblečení doplněné dlouhou večerní sukní. To semi moc líbilo. Napadlo mě, že by ta naše menšina měla taky pomýšlet na nějaký comingout. Nic kloudného mě ale nenapadlo, jen samé blbinky. Jako že by našinec mohl nosit na hlavě Kašpárkovu rohatou čepici s rolničkami. Bylo by to výstižné, Kašpárek je odjakživa na královském dvoře chytrá menšina a je za tu svoji chytrost kopán do zadku.

Od doby, kdy profesor Parkinson přišel se svými zákony, patří k dobrému tónu vymyslet nějaký zákon. I já mám Neffův zákon, který zní: Každá pitomost má minimálně jeden rozumný důvod. Zrušení rádia Česko má tucet rozumných důvodů, jak jsem se o nich dočetl v odborných internetových médiích. Přiznám se, že na ně kašlu a zajímá mě jenom jeden jediný fakt, že zrušili chytrou rozhlasovou stanici, která měla hlavu a patu a výtečný obsah. Souostroví Maledivy se prý potápí. Ostrov rádia Česko se už potopil do moře všední stupidity. Říkají nám, že ho kdesi čímsi jaksi nahradili a bude to ještě lepší.

Lžou.

Kdybychom byli rádio, musel bych říct: A teď si zahrajeme pěknou písničku.

LN, 4.3.2013