2.5.2024 | Svátek má Zikmund


GLOSA: Tah ČNB byla chyba

24.12.2013

Krok ČNB, tj. devalvace české koruny, má bezpočet kritiků. Velmi zajímavý je názor Pavla Kohouta, který srozumitelně vysvětluje chyby, kterých se ČNB svým krokem dopustila.

Jedna věc je věcná argumentace a důsledky z ní plynoucí. Po kroku ČNB nyní Kohout vyzývá k tomu, abychom si své finanční úspory alokovali do eura. Druhá věc jsou motivace ČNB k devalvaci koruny.

Mimo jiné dávám tento krok do souvislosti s chystaným jmenováním "dočasného" premiéra Jiřího Rusnoka do ČNB, o němž hovoří prezident Miloš Zeman. Rusnok mimo jiné tvrdí, že ČNB "zbořila mýtus silné koruny" a jeho příchodem do ČNB získá na síle hlas, který bude tlačit na rychlé přijetí eura pro českou ekonomiku. Lze jistě v této souvislosti spekulovat, zda krok ČNB nebyl učiněn právě proto, aby zvýšil váhu těch ekonomických názorů, které horují pro co nejrychlejší přijetí eura v Česku.

Především však zcela souhlasím s tím, že česká ekonomika a konkrétně ČNB, nemá z hlediska síly české ekonomiky a jejího vlivu na ekonomiku EU žádný zásadní vliv na ovlivnění dalšího vývoje české ekonomiky. Exportu českého zboží do eurozóny se dlouhodobě daří a dařilo i s kursem eura kolem 25 Kč. S názorem, že exportéři nyní získají finanční bonus díky devalvaci, je nutné také pracovat obezřetně. Zvláště když se materiály pro výrobu na export dovážejí z eurozóny nebo za dolary, jedinou výraznější pomocí exportérům je tak kursové snížení mzdových nákladů, tj. umělé zlevnění ceny práce. Firmám tak vznikne o něco větší polštář k úvahám o růstu mezd svým zaměstnancům, což by zřejmě velmi rád viděl guvernér ČNB s tím, že by navíc zaměstnanci zvýšení svých mezd ihned realizovali zvýšenými nákupy v obchodech, a nejen před vánocemi.

Vzhledem k tomu, že se ekonomickým expertem možné budoucí koalice za ANO stal Aleš Michl, bude finanční politika budoucí možné koalice ČSSD, ANO a lidovců spíše než velmi kvalitními názory a la Pavel Kohout, ovlivňována opět spíše politiky, zejména Andrejem Babišem. Je vůbec velmi pozoruhodné, že Babiš klidně opakuje větu o tom, že "ANO zabránilo nástupu levice a zvyšování daní", a tvoří koalici s ČSSD, která právě takovou politiku měla ve svém předvolebním programu. A není mi vůbec známo, že by se Bohuslav Sobotka či další "experti ČSSD" k "Babišově větě" jakkoli vyjádřili. Vzniká tak podivná koalice, v níž budou ty hlavní vládní záměry buď dobře ukryty před veřejností, nebo se stanou budoucím koncem takovéto nesourodé koalice.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz