17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

GLOSA: Tah ČNB byla chyba

Krok ČNB, tj. devalvace české koruny, má bezpočet kritiků. Velmi zajímavý je názor Pavla Kohouta, který srozumitelně vysvětluje chyby, kterých se ČNB svým krokem dopustila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 24.12.2013 8:48

Někdo plete páté přes deváté.

Nejdříve kritika ČNB, opřená o kritiku p.Kohouta. Ta je postavena na 3 argumentech - lidi stejně nebudou kupovat protože nemají dost úspor, devalvace je totéž jako ropný šok a i při kursu 25 Kč/Euro byla kladná obchodní bilance.

První argument je jen zkratkovité vyjádření ČNB, která své kroky cíluje na 1-1,5 roku dopředu. Určitě tedy nebylo prvním plánem zvýšit domácí spotřebu, jde  o marginální záležitost a je otázka, zda se i tato nenaplňuje.

Druhý argument je nekorektní, ropný šok nepřinesl žádné zlevnění domácí produkce jak přináší devalvace. Lze k němu přirovnat negativa intervence ale mlčí se o existujících pozitivech.

Třetí argument je korektní a správný, přesto by asi šlo namítnout, že i kladnou OB lze dále podporovat. Prostě argumenty mě rozhodně nepřesvědčily, navíc je  v této názorové diskuzi p. Kohout ve střetu zájmů, vzhledem k svým původním investičním radám. Aktuální radě, investovat do Eur při podhodnocené koruně, pak už nerozumím vůbec.

Tím ovšem nechci říct, že by mě přesvědčily grafy ČNB, kdy se jim v krátkodobé predikci inflace láme z povlovného sestupu do prudkého pádu. Prostě nevím, ale doufám.

V. Halašta 24.12.2013 8:49

Re: Někdo plete páté přes deváté.

No a na tuto kritiku navazuje autor splétáním nelogických nitek, že ČNB si připravuje půdu pro nového člena (názorově na druhém břehu) a přijetí Eura (bankovní rada dostává osypky). Takže souhlasit mohu jen s posledním, odstavcem, že českou ekonomiku bude zásadně ovlivňovat český vícepremiér pro ekonomiku, což je ale stejně jedno, protože česká ekonomika nemá na českou ekonomiku žádný vliv.