27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Co vzrušuje novou šéfku MMF?

6.7.2011

Členské státy Mezinárodního měnového fondu zvolily po odstoupivším Strauss-Kahnovi novou generální ředitelkou francouzskou političku Christine Lagardeovou. Připomeňme si dva nedávné výroky této dámy:

1) Euro je vzrušující dobrodružství

„Euro, stejně jako samotná EU, je vzrušujícím dobrodružstvím, které musí pokračovat - a naším záměrem je zajistit, aby se tak stalo.“ (HN 5.11.2010)

2) Porušili jsme všechna pravidla

„Porušili jsme všechna pravidla, protože jsme se chtěli dohodnout na společném postupu a zachránit eurozónu. Smlouva hovořila jednoznačně. Žádné sanování států.“ (Wall Street Journal 17.12.2010)

Lagardeová tak komentovala rozhodnutí Rady EU o zřízení záchranného mechanismu eurozóny, přestože článek 125 Smlouvy o fungování EU stanoví, že EU ani členské státy neodpovídají za dluhy ostatních.

Pro eurozónu bylo zvolení Lagardeové důležité, protože půjčky od MMF jsou důležitou součástí plánu EU na poskytování dalších úvěrů Řecku a dalším krachujícím státům eurozóny.

Podle pravidel MMF nemá Česká republika při volbě šéfa MMF vlastní hlas, zastupuje ji Belgičan Willi Kiekens. Česká vláda nesdělila, koho doporučila Kiekensovi volit. Z toho vyvozuju, že ČR nejspíš svůj postoj v MMF nijak neprojevila, nebo Kiekensovi řekla, ať klidně hlasuje pro Lagardeovou.

V zájmu ČR není topit další peníze v Řecku. ČR půjčila za nevýhodných podmínek Mezinárodnímu měnovému fondu přes miliardu eur z devizových rezerv. Českým zájmem je dostat tyto peníze zpátky, nikoliv, aby MMF v politicky motivovaných a stěží splatitelných půjčkách pokračoval.

Lagardeová je symbolem pokračování půjček na záchranu eura za každou cenu.

Náš vliv v MMF je minimální. Osobně si myslím, že nejlepší by bylo, kdyby ČR z Mezinárodního měnového fondu vystoupila. Nemáme zapotřebí se na těchto půjčkách podílet.

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách