19.3.2024 | Svátek má Josef


ENERGETIKA: Nebezpečné žonglování s termíny

5.3.2021

Konec využívání uhlí pro účely výroby elektřiny a tepla už v roce 2033 navrhuje po některých dalších ministrech také ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou. Uhelná komise přitom v prosinci po měsících jednání doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 s tím, že je nutné dopracovat harmonogram výstavby náhradních zdrojů.

Ministerstvo financí navrhuje, aby byl jako rok útlumu využití uhlí pro účely výroby elektřiny a tepla v ČR stanoven rok 2033. Předkladatelem navrhovaný rok 2038 považujeme za málo ambiciózní především s ohledem na aktuální a očekávatelné evropské trendy v oblasti energetiky, dekarbonizace a úsilí o dosažení udržitelné uhlíkové neutrality,” uvedlo ministerstvo v rámci meziresortního připomínkového řízení.

To jsou hezká slova, která ovšem uhelné elektrárny ani teplárny nenahradí. A v tom je kámen úrazu. Poslední týdny jasně ukázaly, že uhlí je zatím v České republice stále tahounem energetiky. V mrazivém období často z uhlí pocházela více než polovina vyrobené elektřiny. Stejně tak zima ukázala limity solárních a větrných elektráren, jejichž produkce byla chudičká a občas klesala až k nule. To se v nejbližších letech určitě nezmění.

Takže je sice hezké být ambiciózní, ale povinností vlády je v první řadě zabezpečit domácnostem i firmám spolehlivé dodávky elektřiny a tepla. Uvědomují si to i Němci, kteří jsou nám často dáváni za vzor. Podíl uhlí v jejich energetickém mixu je výrazně menší než u nás. Přesto si coby termín uhelného odklonu stanovili rok 2038, přičemž ještě v tomto posledním roce budou mít stále v provozu třetinu současného uhelného výkonu. Proč to dělají, je asi každému jasné. Zkrátka nechtějí dopustit, aby se miliony domácností ocitly uprostřed zimy bez proudu jako v Texasu, nebo nechtějí vyzývat své obyvatele, aby omezili luxování jako ve Švédsku.

Vzhledem k tomu, že se stále váhá se startem přípravy nového bloku v Dukovanech, je jasné, že možná ani v roce 2038 ještě nebude k dispozici, natož v roce 2033. Existuje tak jediný zdroj, který může uhlí v České republice relativně brzy nahradit, a sice ruský plyn. Nepochybuji, že na to budou někteří lidé tlačit. Každý zodpovědný politik by se ale měl podívat například na pár let starou expertní studii Evropské komise, ze které jasně vyplývá, že v případě České republiky nedává náhrada domácího uhlí ruským plynem z klimatického hlediska žádný smysl. Vedle toho je tu samozřejmě hledisko ekonomické a bezpečnostní. Závislost na ruském plynu asi nebude v českém zájmu.

Převzato z webu iUhli.cz