28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


EKONOMIKA: Trumpova obchodní válka má vítěze

16.10.2019

Prezident Donald Trump dosáhl významného úspěchu ve svém tažení proti dovozům do USA. Světová obchodní organizace WTO rozhodla, že cla uvalená USA na dovoz z EU jsou v souladu principy organizace.

Světová obchodní organizace oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 miliardy dolarů, tedy téměř 176 miliard korun ročně. Cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Měla by začít platit 18. října 2019. Orgán pro řešení sporů tvoří zástupci 164 členských států. Dnešní povolení bylo jen formalitou, mohlo by být odepřeno jen v případě, kdyby všichni přítomní členové WTO hlasovali proti, uvedla agentura Reuters.... Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

To je po měsících mediální masáže o „obchodní válce Donalda Trumpa“ ze strany evropského liberálního tisku a veřejnoprávních médií pořádný políček do tváře. Pokud by WTO povolila odvetná cla EU, byla by to naopak facka do vlastních řad. Je proto velmi pravděpodobné, že odvetná cla ze strany EU nebudou povolena. Není důvod k odvetným clům, když ta americká jsou v souladu s obchodní praxí WTO.

Další zajímavou zprávou, kterou liberální média rovněž přešla více méně mlčením, je úspěch Trumpovy celní politiky vůči Číně:

Spojené státy a Čína uzavřely částečnou obchodní dohodu, která znamená příměří v obchodní válce mezi zeměmi. Měla vyřešit některé krátkodobé problémy. Prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v planost příští týden.
První fáze dohody pokrývá nákup zemědělských produktů, měnovou problematiku a některé aspekty ochrany duševního vlastnictví. USA proto pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost příští týden v úterý, oznámil americký prezident Donald Trump.

Co plyne z výše uvedeného? Vlastně jedna jediná věc. Trump je po desítkách let první prezident USA, který našel odvahu píchnout do „vosího hnízda“ obchodní globalizační politiky. Ukázal, že tvrdý postup zejména vůči Číně se USA vyplatí. Jak vyplývá ze statistik, Čína je velmi závislá na vývozu do USA, když toto teritorium představuje celou čtvrtinu čínského vývozu. USA naopak do Číny vyvážejí sotva 20 % čínského vývozu do USA. Čína tak jednoznačně tahala a tahá za mnohem kratší kus provazu. Síla postavení USA v tomto sporu se tak naplno promítla a první částečná dohoda o obchodu svědčí o tom, že se tvrdá politika vůči Číně Trumpovi vyplatila. Zcela jistě ji dokáže prodat v probíhající předvolební kampani.

Zdá se tedy, že obchodní válka, kterou dle médií (včetně těch, co strašila „nedozírnými následky i pro Česko ) nezodpovědně rozpoutal Trump a která „ohrožuje světový obchod“, má jednoznačného vítěze. Je jím americký prezident Donald Trump. Vsaďte se, že se komentáře českých „expertů“ v tomto duchu ale neponesou. Investovali totiž příliš mnoho do boje proti zloduchu Trumpovi, který může za všechny špatnosti světa – teď nejvíce za tureckou agresi proti Kurdům na severovýchodě Sýrie. Vážně si mysleli, že se americká armáda pustí do boje s tou tureckou?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz