19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Trumpova obchodní válka má vítěze

Prezident Donald Trump dosáhl významného úspěchu ve svém tažení proti dovozům do USA. Světová obchodní organizace WTO rozhodla, že cla uvalená USA na dovoz z EU jsou v souladu principy organizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krčmář 16.10.2019 15:16

Není důvod si myslet,že WTO neschválí cla EU na dovoz z USA. To za prvé,za druhé,kdyby se US Army nestáhly ze severu Sýrie, Turecko by si nedovolilo invazi.

J. Fridrich 16.10.2019 11:00

Tak jen krátce - tady se nejedná o " Trumpovu obchodní válku " ale o spravedlivé narovnání nastavení cel v mezinárodním obchodě, které tady desítky let bylo nastaveno nevyváženě v neprospěch Ameriky-USA... " Fifty-fifty " je dobrý základ v obchodní výměně, ve vztazích zemí, partnerů i v mezilidských vztazích...

V. Církva 16.10.2019 21:39

No právě, ale je to jen zoufalé plivnutí. Čína jednostranně využívá všechny nekalé praktiky. Drží měnu, dotuje vývoz, má vysoká cla a restrikce na dovoz, zkrátka Západ je se svým volným trhem naprosto k smíchu. Možná by špatný nebyl ale určitě nemůže být přístup jednostranně nevyvážený.

M. Pivoda 16.10.2019 10:35

Upřesnění.

1. "Světová obchodní organizace WTO rozhodla, že cla uvalená USA na dovoz z EU jsou v souladu principy organizace." --- Ty principy v podstatě říkají, že by měl být dodržován čistý kapitalismus, tzn. že stát by neměl ovlivńovat technologický pokrok (například subvencováním evropského výrobce letadel Airbus.). A to je dobře, nebo špatně?

2. "... Trump je po desítkách let první prezident USA, který našel odvahu píchnout do „vosího hnízda“ obchodní globalizační politiky. Ukázal, že tvrdý postup zejména vůči Číně se USA vyplatí..." --- Neříkej hop, dokud nepřeskočíš! Trump také dal na černý seznam osm dalších čínských firem s umělou inteligencí. Tím ale možná jen urychlil jejich samostatný vývoj klíčového oboru, protože semínko pokroku už bylo v Číně zaseto.

3. V Sýrii nejde o obchodní válku, takže poslední věta článku (nazvaného "Trumpova obchodní válka má vítěze") je jen pisatelův (Všeználkův) účelový argument ve prospěch osoby Donalda Trumpa, nikoliv obchodu. Dnes jen Bůh ví, jak to tam v Sýrii nakonec dopadne. Modlete se, nic jiného v Česku dělat nemůžete.

P. Lenc 16.10.2019 10:38

Jistě pane Pivodu.Co nakonec po "tom" Trumpovi chtít, že?Za rozumný článek dík.

F. Houžňák 16.10.2019 10:48

Zjevně Pívoda není umělá inteligence čínská, ale nějaká francouzská, belgická nebo německá. Holt je to starší model, jak říkal kdysi Schwarzenegger.

P. Kolar 16.10.2019 13:25

Pan Pivoda dodal: zpochybnění pomocí "upřesnění" :)

Šikulka.

H. Paculová 16.10.2019 9:16

A proč by se americká armáda pouštěla do boje s tou tureckou?

To snad někdo navrhoval?

Z. Rychlý 16.10.2019 7:49

V tom má určitě pazoury Putin!