27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKONOMIKA: Miliony na vyhození

10.3.2010

Ovoce do škol - dodavatel nesmí dodávat! Unijní program ušili čeští úředníci pro jednu firmu

Místo aby školy přidaly hodiny tělocviku, budou proti dětské obezitě bojovat rozdáváním jablek, banánů či ovocných šťáv. Absurditu celého antiobezitního programu podtrhuje jeho české podání.

Tuzemskou kuchařku na školní ovoce ušili úředníci na míru obecně prospěšné společnosti Laktea, dominantního zásobovatele školním mlékem. Jedině takové vysvětlení má státem vyžadovaná krkolomná logistika.

Povinný mezičlánek

Dodavatel schválený intervenčním fondem totiž nesmí ovoce do škol dodávat. Musí si na to najmout nejméně dva distributory. Mnozí ze zájemců o zavážky školním ovocem nechápou, proč vše komplikovat dalším mezičlánkem, když sami mají dostatečnou distribuční síť. Tu ovšem nemá Laktea. Krabičky s mlékem, jogurty a smetanové krémy dodává školákům prostřednictvím jejich výrobců – Madety a Bohušovické mlékárny. Obě mlékárny jsou také společníky firmy A agency, která je zakladatelem o. p. s. Laktea. Na stejném principu bude fungovat i distribuce ovoce do škol, které budou za Lakteu zavážet Madeta a ACCOM holding, jehož součástí je Bohušovická mlékárna. Jako partnery projektu si přizvala velkoobchod s ovocem a zeleninou Hortim, ovocnářskou firmu Ekofrukt Slaný a výrobce ovocných nápojů Linea Nivnice.

Po školním mléku, dotovaném z evropského a českého rozpočtu, ovládne Laktea i ovocný program plně hrazený z veřejných zdrojů. Pro mléčné svačinky získala více než dva tisíce z celkových 4200 základních škol, mezi odběrateli je také 700 mateřských škol. Pro dodávky ovoce přesvědčila přes 1200 škol, což nemusí být konečný počet. „Některé školy se ještě rozhodují. Zjišťují si názory rodičů a dle výsledku se přihlásí,“ říká ředitel společnosti Laktea Michal Němec. Zatímco ostatní dodavatelé ovocných svačin začínají v kontaktech se školami od nuly, zatímco Laktea již deset let dodává mléčné svačiny. Společným rozvozem mléčných a ovocných balíčků ušetří na dopravě a pak může nabídnout atraktivnější ovocnou svačinu. Nebo na novém projektu víc vydělat.

Lázně i poradci

Dotovaný program přilákal rovněž regionální velkoobchodníky s ovocem a zeleninou, jakými jsou firmy 1.BP z Turnovska, Ovocentrum V+V z Valašského Meziříčí, zlínský Wastex a brněnský MK Fruit. Přirozeně se přihlásilo odbytové družstvo CZ Fruit, které patří tuzemským pěstitelům. Přestože družstvo má po celé republice distribuční centra, musí si na zásobování smluvně zajistit alespoň dva partnery. „Vyřešili jsme to přes naše členy,“ uvádí ředitel CZ Fruit Petr Müller. Nelíbí se mu ale, že mezi dotované ovoce patří také citrusy a banány. „Program pomůže akorát odbytu citrusů. Třeba Slováci si povolili jen ovoce mírného pásma,“ porovnává Müller.

Především ovoce z tuzemské produkce a zeleninové saláty chce školákům servírovat jejich výrobce Beskyd Fryčovice, který má distribuční síť po celé republice. „Určitě by bylo výhodnější, kdybychom školy zaváželi sami, než když musíme platit prostředníky,“ kritizuje Jan Bajtek z Beskyd Fryčovice. Uznaným dodavatelem jsou také Tereziny Lázně Dubí, s nimiž se chytře domluvil teplický velkoobchodník ovocem a zeleninou, firma Hoka. Její majitel Milan Sobek říká, že jinak by Hoka nemohla školy ovocem zavážet, přitom v kraji zásobuje tímto sortimentem většinu školních jídelen. A jak se ke školnímu ovoci dostala pražská poradenská firma TES? Má prodejny zdravé výživy Mr. CLOU a spolupracuje s firmou Gastrofresh, která dováží hlavně ovoce a zeleninu. TES se také začala zajímat o program a zatím lapila zhruba třináct tisíc žáků, kterým chce jednou za měsíc zpestřit svačinu různými druhy ovoce na tácku a občas ovocnou šťávou. Do letních prázdnin ukáže jedenáctka dodavatelů, co dokáže za měsíční limit vykouzlit.

Krkolomná logistika

Velký zájem různých společností podílet se na státním projektu svědčí o tom, že nepůjde o žádnou dobročinnost. Jedenáct firem ze čtrnácti přihlášených, které SZIF schválil jako dodavatele ovoce, se teď pere o školy, které by chtělo zásobovat zdravými ovocnými svačinami. Samy školy totiž z unijního výmyslu většinou příliš nadšené nejsou. V rozdávání ovoce vidí především práci navíc, do které se učitelé ani školníci nehrnou. Někdy se školy přihlásí jen proto, že si to přejí rodiče.

„Osobně s touto akcí nesouhlasím. Politici si za ni připíší bod, ale my bychom finančně potřebovali pomoci jinak,“ říká ředitelka Základní školy Plzeň-Božkov Hana Stýblová. Jako prezidentka Asociace ředitelů základních škol ČR ví, že podobný názor mají i její kolegové. „Nevíme, co nás čeká, jak se bude skladovat ovoce, které se kazí. Jaká administrativa je s tím spojená,“ poznamenává ředitelka Stýblová, jejíž škola se přesto do projektu zapojila. Podepsala smlouvu se společností Laktea, která jí už dodává mléčné svačiny.

I Česko „vyměklo“

Česká republika nejdříve unijní program odmítala. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) z Topolánkovy vlády jej označil za plýtvání. Razil názor, že vhodné stravovací návyky nejlépe ovlivní rodina. Ovšem Fischerův kabinet z podnětu současného ministra zemědělství Jakuba Šebesty nejenže znovu zavedl národní dotace na takzvané školní mléko, ale k tomu ještě žákům prvního stupně základních škol posílá ovocné svačiny zdarma. Úřednická vláda zřejmě věří, že rodiče přestanou dětem strkat do aktovek sušenky, a malé tlouštíky, kteří si kilogramy nadváhy vysedávají u počítače, spasí jablko či pomeranč. Ty jim jednou za týden rozdá paní učitelka, přestože o ně děti nestojí a maximálně s nimi budou po sobě házet.

Měsíční limit na dítě vychází dle předběžného odhadu na 40 korun. „V tomto školním roce bude ale zřejmě vyšší, protože se nepřihlásí tolik škol jako u školního mléka,“ říká Marek Ženkl, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který program koordinuje. Podmínkou je, aby žáci prvních až pátých tříd, kterých je v Česku přes 450 tisíc, dostali vitamíny v pevné či tekuté formě nejméně jednou za měsíc. Někteří dodavatelé slibují, že zdravé svačiny jim dopřejí i dvakrát týdně. Kdo by zůstal u přídělu jednou za měsíc a fakturoval napálené ceny, může mít ze státního programu slušný příjem. Intervenční fond zajímá jen to, aby papírově vše sedlo, a ceny ovoce neřeší. Přitom školy se mohou z partnerství, které jim nevyhovuje, vyvázat až v novém školním roce.

Další z výplodů Evropské unie přijde bruselskou pokladnu ročně na 90 milionů eur. K tomu ještě ovocné svačiny menším dílem sponzorují členské země. Český rozpočet přispěje dvaceti miliony korun, z EU ročně do republiky přiteče 53 milionů korun.

Týdeník EURO 9/2010