30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


EKONOMIKA: Češi euro nechtějí...

8.3.2011

... vláda by měla požádat o opt-out

Konečně už i agentury zkoumající veřejné mínění došly k nezvratnému závěru, že Češi si opravdu masivně nepřejí přijetí eura. Chtělo by se skoro zvolat sláva. Konečně jim to došlo. Pokud si ale uvědomíme, že tento názor veřejnost má již nejméně několik let, tak je to spíše k pláči nad úrovní jejich práce. Diskuse o euru jsem začal pořádat se studenty, zemědělci i se seniory již někdy v roce 2004. Od samého počátku je z těchto diskusí zřejmé a hlasováním přítomných také doložené, že většina jejich účastníků (a byly to tisíce lidí) si po celou dobu přijmout euro za svou měnu nepřeje. Po řadu let nám ale agentury sdělovaly, že většina Čechů si přijetí eura přeje. Nebyla to pravda a nyní to konečně vyšlo najevo.

Hospodářská krize, kterou prošel v posledních letech západní svět, zviditelnila nevýhody eurozóny v očích běžného českého občana. Každý, kdo čte zprávy, pochopil, že se jedná o projekt, v kterém rozhodují pouze Němci a Francouzi a ostatní musí poslouchat. Každý rovněž pochopil, že se jedná o měnové uspořádání, v kterém odpovědně hospodařící státy doplácí a budou ještě více než dosud nuceny doplácet na ty, které hospodaří neodpovědně. Tuto skutečnost si Češi nejlépe uvědomili na příkladu Slovenska, které bylo loni nuceno zachraňovat mnohem bohatší Řecko. Právě na tomto případu si česká veřejnost uvědomila, že v koruně má svého velkého spojence.

To, že Češi nechtějí přijmout za svou měnu euro má dvě základní příčiny:

1. Euro si vede špatně a nebude tomu jinak ani v nejbližší budoucnosti. Je to přímý důsledek dluhové krize, která se ve značné části členů eurozóny za poslední roky nahromadila. Tyto dluhy existují a budou muset být zaplaceny. Náklady na to budou obrovské a každý rozumný občan ČR se ptá, proč by měl platit dluhy cizích států.

2. Koruna si vede dobře. Toto je druhá část příběhu, která je zdrojem určité spokojenosti české veřejnosti a mohla by být i zdrojem národní hrdosti. Podle všech statistik je česká měna jednou z nejlepších měn světa. Patří k měnám stabilním a s nízkou inflací. Navíc je podporována žulově pevnou důvěrou českých občanů, kteří své úspory drží v této měně, a stále rostoucí exportní výkonností české ekonomiky. Pokud se české vládě podaří zkrotit český veřejný dluh, tak bude mít koruna před sebou pouze dobré vyhlídky.

Co z toho vyplývá pro současnou českou politiku. Nečasova vláda již oznámila, že nehodlá během svého mandátu do roku 2014 oznámit datum přijetí eura. Toto rozhodnutí premiéra je naprosto správné a logické. Stále ale před námi stojí skutečnost, že jsme se k přijetí eura v přístupové smlouvě zavázali. Podle mého soudu bychom se z tohoto závazku měli co nejrychleji vyvázat získáním tzv. opt-outu neboli výjimky dle švédského, dánského a britského vzoru. Koruna bude pro nás totiž ještě na hodně dlouhou dobu optimálním měnovým uspořádáním.

Autor je historik a politik, poslanec Evropského parlamentu za ODS

Převzato z Fajmon.blog.idnes.cz se souhlasem autora