27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKONOMIKA: Čas začít s nápravou veřejných financí

26.9.2022

V pondělí máme po volbách. Strach z voličů může vláda na pár let odložit a věnovat se bezohledně veřejným zájmům. Vládní strany vyhrály minulé volby mj. důsledným pomlouváním hospodaření vlády předešlé, bez ohledu na to, že české finance byly na podzim 2021 jedny z nejzdravějších v Evropě. Teď se musí předvést. Nikdo jim to nezávidí.

Covid, válka a evropská energeticko-ekologická hloupost jsou hlavní příčiny zadlužování, za které však nemůžeme. Bylo a je nutné podporovat lidi i podniky za cenu dalších dluhů. Je ovšem několik míst, kde ušetřit:

Investiční pobídky. Česko je země s nejvyšší lukrativnosti podnikání v Evropě a s nejmenší nezaměstnaností. Kdo tu chce podnikat, bude podnikat i bez pobídky, ovšem sežene-li pracovníky.

Státní podpora penzijních fondů a stavebních spořitelen. Háček je především v tom, že lidé s nízkými příjmy si luxus takového spoření nemohou dovolit a oba nástroje slouží jen bohatším občanům a finančním institucím. Přínos obou je navíc v poslední době negativní. Penzijní fondy ztrácají na hodnotě vinou konzervativní investiční politiky založené na dluhopisech, jejichž hodnota nyní soustavně klesá – a klesají i vyplácené penze. Výnosy stavebního spoření jsou záporné kvůli inflaci. Vláda by měla tato fakta lidem zdůraznit a připomenout, že nejlepším zajištěním stáří jsou děti a vlastní bydlení. Samozřejmě, že dotčené finanční ústavy spustí kravál. Jenže když je zrušíme, posílíme hubený pracovní trh o kvalifikované síly. Tradiční argument „snížení míry spoření“, je nesmysl, protože míra spoření je v Česku po léta zbytečně vysoká. Lepší, když se prachy budou točit v národním hospodářství.

Neziskové organizace musíme prověřit co do neziskovosti i co do společenské prospěšnosti. Soustředil bych se na neziskovky zelené, propagátory sexuálních bizarností a bojovníky za práva všech na všecko.

To jsme tedy šetřili. Musíme ovšem také vydělávat. Samozřejmě, vláda musí zvýšit daně. Spotřební daň z alkoholu je nízká a bude třeba zdanit také víno. Osvobození vína od daně pomáhalo vinařům, zejména však dovozcům vína. Podporuji také větší zdanění bank. Vydělávají u nás daleko více než jejich zahraniční matky. Pokud jde o energetické společnosti, jsem na rozpacích. Klasická energetika je lukrativní dlouhodobě a měla by se spíš podporovat. Fotovoltaiku, která vyrábí proud, jen když se jí to hodí, ovšem nesmíme šanovat.

Vydělávat bude státní rozpočet také zvyšováním mezd. Vyšší mzdy znamenají vyšší příjmy z daní a odvodů, potažmo pak ze všech daní spojených s maloobchodem, atd. Nejsnadnější bude zvýšit minimální mzdu, která je u nás stále ubohá. Jinak bude záležet na odborech. Ty zatím spíše spí. Zdanit musíme také elektromobily a jejich klony. Životní prostředí zatěžují stejně jako jiná vozidla.

Nad tím vším se vznáší přízrak inflace. Boj s inflací vláda však nemůže vyhrát, kdyby spořila sebevíc. Inflace je z části dovezená energiemi, z menší za ni mohou obchodníci, kteří heslo „Inflace!“ pochopili jako start závodu v bezuzdném zdražování. Veřejnost nezvyklá na takovou nestydatost reaguje pomalu. Jedinou pomocí je drastické šetření nás všech na všem.

Věci se vyvíjejí. Ropa zlevňuje, plyn začal proudit z Holandska a Francouzi snad dají na zimu své elektrárny do pořádku. Lavrov utekl ze zasedání OSN…