30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


EKONOMIKA: Babiš chce víc daní

15.11.2014

Finanční úřady získají díky vládní politice další kompetence. Mimo jiné budou podnikatelé vyplňovat tak zvaná „měsíční hlášení“ o všech fakturách.

Vláda si od zavedení „lepší kontroly“ slibuje, že podnikatelé nezatají žádný svůj příjem. Bylo by to krásné, kdyby to byla pravda. Bohužel, pravda to není.

Elektronická hlášení znamenají podle střízlivých odhadů pro každého podnikatele navíc přibližně tři hodiny práce měsíčně. Převedeno na finance je to mnoho set miliónů včetně nových úředníků, jejichž počet se má zvýšit o šest set. Reálně tak vidíme roční náklad na mzdy těchto úředníků minimálně na úrovni 300 milionů korun.

Dnešní hlášení o DPH tak budou doplněna povinností uvádět seznamy vydaných faktur. Jen úplný účetní analfabet by nedokázal přiznání k DPH sladit se seznamem vydaných a přijatých faktur. Z měsíčních hlášení se tak nikdo nic nedozví. Úředníkům tak pro „úplnou“ kontrolu nebudou tyto nové povinnosti stačit. Uvědomme si, že vlastně více než 99% těchto hlášení bude posílána subjekty naprosto čistými a nepodvádějícími. Úřady tak budou zahlceny stovkami tisíc hlášení měsíčně a maximálně jim mohou pomoci „odhalit“ obyčejné lidské chyby porovnání daňové a účetní evidence.

Ti, kdo podvádějí, se povinnosti měsíčních hlášení přizpůsobí velmi pohodlně. Sledováním evidence totiž vůbec není narušena možnost vydávat fiktivní faktury za neodvedenou práci. Šedou ekonomiku to nijak neovlivní, spíše upevní předvídavost podvodníků mít všechny zákonné podmínky „v pořádku“.

Úplně se opustil jediný racionální koncept správy daní – zjednodušování a hlavně unifikaci pravidel. Místo plánované jedné sazby DPH dnes máme tři a ještě si tím chlubíme. Místo jednoduší evidence zavádíme nové. To logicky zatíží všechny „normální“, tj. nepodvádějící ekonomické subjekty. V šedé ekonomice se pohybuje tolik peněz, že nové „zpřísnění“ evidence povede jenom k vyšší kalkulaci rizik a tím ve svém důsledku k větším daňovým únikům. Andrej Babiš jako úspěšný podnikatel tohle všechno musí vědět. Pracuje tak proti svému podnikatelskému přesvědčení s nadějí, že mu „rázný“ postup proti daňovým únikům přinese další politické body. Za tuto cenu jsou však jim navrhovaná opatření skutečně naprosto bezcenná.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz