30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


DOKUMENT: Reakce Lesů ČR na nepravdivé informace

18.3.2011

Přestože autorka čerpala z informací "renomovaného" týdeníku Respekt, uveřejňujeme reakci vedení LČR na stránkách Neviditelného psa - poznámka redakce.

Reakce Lesů ČR na nepravdivé informace uveřejněné v časopisu Respekt a na serveru Neviditelný pes: Směna pozemků obory Radějov je pro stát výhodná

Hradec Králové, 16. března 2011 – Lesy ČR se ohrazují proti tvrzení zveřejněném v článku nazvaném Právo: Myslivcům končí desetiletá nájemní smlouva... zveřejněném dne 7. 3. 2011 na serveru neviditelnypes.cz. Autorka článku Věra Petrová, s odkazem na vydání časopisu Respekt z 28. 2. 2011, uvádí, že stát prodělal při směně pozemků v oboře Radějov 52 milionů korun. Tato informace je zcela nepravdivá a nemá nic společného s realizovanou směnou. Tržní i úřední cena pozemků manželů Novotných byla naopak vždy vyšší než cena pozemků v oboře Radějov, přičemž manželé Novotní se vzdali doplatku rozdílu ceny. Stát nad to dosáhl zcelení území svých lesních hospodářských celků (takzvaný arondační program) a do svého majetku získal o 333 ha plochy pozemků více. Souhlas k předmětné směně pozemků udělilo Ministerstvo zemědělství ČR v lednu 2010.

Většinu směněných pozemků tvoří les hospodářský bez jakéhokoliv omezení lesnického hospodaření. Z celkových 1410 ha získaných pozemků se sice 300 ha nachází na území CHKO Orlické hory, ale tyto pozemky nejsou součástí žádné obory ani zvláště chráněných území a platí tak pro ně nižší stupeň ochrany než v případě pozemků obory Radějov, které jsou všechny lesem zvláštního určení s částečně omezeným lesnickým hospodařením.

Směna lesních pozemků v oboře Radějov mezi státem a manžely Novotnými je pro stát a tedy i Lesy ČR jednoznačně výhodná. Směnou bylo do majetku Lesů ČR získáno o 333 ha pozemků více, než bylo vydáno, tedy celkem 1410 ha (viz přiložená tabulka směny). Pozemky získané směnou jsou převážně ucelená území lesních hospodářských celků, která buď přímo navazují na pozemky v majetku Lesů ČR nebo tvoří souvislé komplexy lesa. V žádném případě se nejedná, jak mylně uvádí Ivana Svobodová v článku „Tak tohle jsme projeli“ v Respektu z 28. 2. 2011, o „lesy rozeseté po celé republice“. Plných 1270 ha (90%) směněných pozemků tvoří dvě velká území, celkem se jedná o pouhých pět území.

Rovněž není pravdou, jak Respekt ve zmíněném článku uvádí, že by nebylo možné ověřit, jaké pozemky Lesy ČR směnou získaly. Přehledná tabulka směny, včetně specifikace pozemků, výměr a cen jak na straně Lesů ČR, tak i manželů Novotných, je uveřejněna na webových stránkách státního podniku http://www.lesycr.cz/cs/download/informace-pro-verejnost/smena_pozemku_obora_radejov.pdf

Celý proces směny byl zcela standardní a uskutečnil se dle veškerých právních norem České republiky. Žádný zákon nebyl ani v nejmenším porušen, LČR jednaly zcela v souladu s povinností péče řádného hospodáře.

.

lcr

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Zbyněk Boublík