19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

9.12.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 5. 12. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf_08

Názory experta:

Leoš Strnad, CYRRUS

Podzimní euforie je tytam, od začátku prosince trhy opět ztrácejí

Index S&P 500 se nachází 18 % pod svým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Od prosince zatím soustavně ztrácí. Důvodem je ochladnutí euforie z nižší kadence růstu sazeb. Náladu zhoršily i negativní prognózy některých amerických bank.

Investoři se v rámci současné rally až příliš upnuli na zmírnění tempa růstu sazeb, přičemž hodili za hlavu ty části Powellova projevu, které růstu akcií příliš nepřály. Z nich je jasné, že Fed zdaleka nepovažuje svůj boj s inflací za vyhraný a je ochoten ponechat sazby na vyšších úrovních, tak dlouho, jak bude ke zkrocení inflace nutné.

Inflace je stále výrazně nad dvouprocentním cílem centrálních bank. Důsledky desetiletí trvající monetární expanze nemohou odeznít během jediného roku. Do toho strukturální proměny v podobě protekcionismu a de-globalizace činí z návratu k dvouciferné inflaci námět pro „nerdovskou“ fantasy.

Přesto si myslím, že v příštím roce budou tituly i sektory, které si povedou dobře. Bez levných peněz bude trh odměňovat pouze kvalitní fundament. V hledáčku investorů by měly být tituly se silným cashflow, které management promítá do výplaty dividend nebo zpětných odkupů akcií (buyback). Akcie s těmito kritérii seskupuje například burzovní fond iShares Core Dividend ETF.

graf_08

Dále jsme svědky překotného růstu na čínských akciích. Sentiment pomohla „vylepšit“ schůzka prezidentů USA a ČLR na summitu G20 a dále jej podpořilo avizované snížení covidových restrikcí. Jakkoli jde o zprávy příznivé, je lepší k nim přistupovat se zdravou skepsí. Exit z režimu zero covid policy bude velmi pomalý i s ohledem na oslavy čínského nového roku na konci ledna. Vyloučit ani nelze, že po prvnotních vstřícných krocích vlády směrem k demonstrantům, dojde nakonec k tvrdému potlační protestů. Na grafu je burzovní fond čínských akcií kotovaných na americké burze. Ze svých minim na konci října vzrostl o 60%.

graf_08

Akcie na pražské burze jsou vlivem windfall tax mimo radary investorů. Ořezaný fundament z nich na příští roky učiní pouhé plátce dividend bez větší šance na kurzový vzestup. Je to škoda zejména v době, kdy Čechy sužuje vysoká inflace a část z nich by ráda své peníze zhodnotila a ochránila v domácích titulech. O tom, jak negativní dopad na investiční chování Čechů budou tyto vládní kroky mít, raději ani nemyslet.

Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Libor Stoklásek – Imperial Finance
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.