19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

2.12.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 28. 11. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

geaf02

Názory experta:
Jan Němeček, BH Securities

Trhům spadl šutr ze srdce
Letos Mikuláš přišel s nadílkou o něco dříve. Kdo by se ale zlobil. Mikuláš Powell sice potvrdil pokračování utahování monetární politiky, ale trh jeho projev vnímal jako holubičí a vyrazil prudce nahoru. Powell ujistil, že nechce uvést ekonomiku USA do recese, ale také potvrdil, že snižování sazeb není na pořadu dne. Zpomalení zvyšování sazeb však nevyloučil. Letos nás čeká ještě jedno zasedání FEDu, na které by měly sazby vzrůst o 0,5 %. Se zastavením zvyšování počítá trh až v březnu příštího roku (+0,25 %) a tady by měl FED zabrzdit a přerušit zvyšování sazeb a vyčkávat, jak bude inflace reagovat.

Americký akciový index S&P 500 se středečním výrazným pohybem dostal nad 200denní klouzavý průměr. Trochu se ale obávám, že středeční reakce trhu byla přehnaná a trh bude korigovat a tento průměr znovu testovat. Moje predikce vychází i z toho, že zatím nebyl přerušený sestupný trend, který začal letos na začátku roku.

Hluboko pod 200denním klouzavým průměrem jsou akcie ČEZu, na které teď nenajdete moc dobrých zpráv, které by postrčily kurz výše. Letos tyto akcie nabídly velmi zajímavé pohyby, na kterých se dalo zajímavě vydělat. Nyní se ale nacházejí na lednových hodnotách a momentum je spíše negativní.

Zdá se, že prodejní tlak, který byl na akciích Komerční banky, která před pár dny nadělila zajímavou dividendu, polevuje. Chvíli nad již zmiňovaným průměrem byla, po výplatě dividendy se však dostala zpět pod něj. Ze zářijových minim dokázala vrátit nahoru 20 % a ještě vyplatit velice zajímavou dividendu. Snad se jí bude dařit i dál.

Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Libor Stoklásek – Imperial Finance
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.