Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996JEN TAK: Ucha je „ucha“
V minulé kapitole jsem psal o Halászlé – maďarské rybí polévce, že je moc dobrá, i když jsem si vědom, že v poslední době vše maďarské je vlastně tak nějak protistátní. Alespoň podle novin a televize. Není dne, abychom se nedozvěděli že, jak stojí v národní knize Švejk, „Každej Maďar může za to, že je Maďar“. Jak pravil sapér Vodička. Mám dokonce dojem, že někteří mediální pracovníci vyznávají zvolání:„ Jak uvidíš Maďara, ýbršvunkem přes hubu!“
Já si dovolím být tak drzý, že zde dokonce uvedu i jedno ruské jídlo, bez ohledu na Putina a uvalených sankcí. Protože jsou na světě věci, které tady byly za cara i Stalina a přežijí i Putina. Jako třeba „boršč“ i když o něm se dá tvrdit, že je taky ukrajinský a polský a tak. Ovšem ruská „ucha“ je prostě „ucha“. A ryby jsou zdravé. Za všech režimů.
Ucha
Ruská národní polévka, propagovaná velikány ruské literatury.
Ingredience:
1,5 kg sladkovodních ryb
2 střední brambory
2–3 cibule
50 g mrkve
80 g petržele
80 g celeru
bobkový list,
8 zrnek černého pepře
sůl, kopr, estragon, petrželka
Do osolené vařící vody vložíme nakrájené brambory, očištěné rybí hlavy a ocasní ploutve, nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vše vaříme nejlépe v kotlíku na mírném ohni asi 20 minut. Poté sebereme pěnu, polévku přecedíme, vyhodíme kosti, (propasírujeme uvařenou zeleninu – někteří zeleninu vyhazuji), vložíme bobkový list a pepř. Uvedeme do varu. Přidáme na větší kusy nakrájené zbývající části ryb a vaříme mírně zhruba 20 minut. Polévku osolíme, přidáme zelenou petrželku, kopr a estragon, zakryjeme poklicí a necháme 10 minut „dojít“.
Podáváme s bílým chlebem. A případně stopečkou vodky. Aby ryba plavala.
Protože vaření „uchy“ se odbývalo často přímo na břehu řeky, a protože rybí maso není nutno dlouho vařit, je tato polévka vhodná i k tomu, abychom si ji připravili během rybaření. Anebo, máme-li nějakou zahradní kuchyňskou sestavu – krb, v kterém jde zavěsit i kotlík – můžeme si ji udělat u sebe na zahradě. A rozšířit tak nabídku často poněkud fádních jídel na grilovacích párty.
Václav Vlk st.
Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě na skladě knihu pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz
Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.