2.5.2024 | Svátek má Zikmund


ZDRAVOTNICTVÍ: Nebezpečná ministerská hra

24.8.2009

Ministerstvo zdravotnictví učinilo na konci června letošního roku nebývalý krok. V reakci na katastrofální personální situaci na úrovni středního zdravotnického personálu prakticky všech českých nemocnic vyhlásilo 15% navýšení platů a mezd sestrám plošně. Byť opět nesystémové hašení požáru, jak jinak ve zdravotnictví, ale v předvolební selance krok pro krizí decimované zdravotnictví s doutnajícím personálním armagedonem jistě pozitivní. Pojďme se však podívat na toto opatření trochu podrobněji i ve světle předvolebních hrátek.

Vyhlášení a načasování celé akce, kdy již 1.7. se měly sestry radovat z podstatného finančního navýšení na svých výplatních páskách, odstartovalo řetězec událostí, který vrcholí stávkovou pohotovostí, krizí v Královehradeckém kraji i v mnoha dalších především krajských a okresních nemocnicích. Ještě na začátku července nemá nikdo z ministerstva ani ponětí, jaký systém, kdo a jak bude vágně domluvenou miliardu od pojišťoven rozdělovat hlavně do akciovek krajů a okresů. Omlouvám se, něco přece jen vědí. To, že fakultní nemocnice jako přímo řízené příspěvkové organizace peníze dostanou jako první bez většího prodlení. Jaksi za pochodu v takto citlivé otázce se vytváří systém koeficientů navýšení úhrad na absolutní počet personálu nemocnic, ale termín 1.7. je slušně řečeno lež a ministerská propaganda.

V mnoha nemocnicích probíhala týdny a měsíce složitá mzdová vyjednávání, kdy na pozadí všeobecné finanční krize, tenčících se rezervních fondů pojišťoven, byl horko těžko domluven mzdový kompromis pro rok 2009. Tuto mnohdy mravenčí práci rozmetalo ministerské opatření na prach. Opět neklid, nepohoda, vypjatá očekávání. Co má říci třeba vedení krajské nemocnice sestrám, když doposud na mzdové konto nedorazil ani halíř a k dispozici není rezerva z vlastních zdrojů pro ono proklamované navýšení? Bohužel hlavně 1. náměstek pimprlové letní ministryně pan bakalář Šnajdr dobře ví, co dělá. Dobře to ví ze své pozice ve správní radě VZP, dobře to ví z nezapomenutého krajského volebního debaklu jeho strany na podzim 2008. Dobře ví, že tento krok ministerstva poškodí především krajské a okresní nemocnice. On sám byl jedním z těch, kteří před lety v podobné situaci začal proklamovat transformaci nemocnic na akciové společnosti, aby je dostal z pasti navyšování mezd v příspěvkových organizacích.

Ministerstvo zdravotnictví rozehrálo nebezpečnou hru, kdy zdravotníci jsou opět jako vždy pouhými statisty. Hru, jež povede k tomu, že v českých nemocnicích propukne tvrdě a nekompromisně personální krize nebývalých rozměrů a lterá vyústí v uzávěry celých oddělení a omezení zdravotní péče o pacienty.

Autor je lékař.

Jaroslav Novohradský