19.3.2024 | Svátek má Josef


ZDRAVOTNICTVÍ: Brzy se rozhodne

26.2.2021

Vydrží nemocnice v boji s covidem?

Možnosti nemocnic bojovat s nemocí covid-19 se blíží ke svému vyčerpání. Prohlásil to koordinátor lůžkové péče Vladimír Černý, tedy muž na slovo vzatý. Tímto výrokem pochopitelně vzbudil obavy. Nakažených covidem i hospitalizovaných průběžně přibývá, pacientů na lůžkách intenzivní péče úřady evidují nejvíc za dobu pandemie. Tím vzniká temná vyhlídka, že nemocnice budou nakažené pacienty odmítat a že mnozí z nich zůstanou bez pomoci doma.

Může se naplnit příklad Slovenska, kde do nemocnic přijímají ve srovnání s Českem jen polovinu pacientů zasluhujících pomoc. Prominentní epidemiolog z této země prozradil německým novinám Die Welt, že se pacienti ani nesnaží do nemocnic dostat, aby nezabírali místa těm skutečně potřebným.

Společnost musí být připravena pomáhat slabým a nemocným a do jaké míry toho je schopna, do té míry ji lze považovat za civilizovanou. Otázka, jak dokážou nemocnice vyléčit pacienty s covidem a přitom zachovat akutní péči v jiných oblastech, proto není pouze speciálním zdravotnickým tématem.

Prozatím jsou zbytečné obavy, že Česko nemá peníze, případně že je nechce za boj s pandemií utratit. Letošní státní rozpočet posílá do zdravotnictví o 50 miliard korun víc než loni, dalších 60 miliard leží v rezervách pojišťoven. Může se stát, že se peníze vždy nedostanou včas na správné místo, prozatím však neexistuje úplně vážný důvod pochybovat o dobré vůli úřadů, aby se tam dostaly.

Nedostatek kapacit v nemocnicích neznamená, jak by se zdálo, že je málo lůžek. Právě profesor Černý publikoval údaje, že z kapacit vyčleněných k boji s covidem byla v pondělí k dispozici třetina intenzivních lůžek s ventilátorem a čtvrtina obyčejných lůžek vybavených přívodem kyslíku.

Nedostatek lůžek a zdravotnické techniky tedy nebude v nejbližších týdnech důvodem, proč může být některý z pacientů v nemocnici nevyslyšen. Skutečný problém je nedostatek personálu, upozorňuje koordinátor.

Takovým tvrzením už může veřejnost zneklidnit, tím spíše, když ministerstvo přestalo zveřejňovat data o tom, jak početný je personál, který mají nemocnice k dispozici. Zároveň ministerští úředníci žádají o pomoc ambulantní specialisty, aby aspoň chodili dohlížet na ty méně vážné případy.

Nemocnice jsou tedy pod tlakem, protože nemají dost potřebného personálu. Jejich manažeři a také odpovědní lidé ve státní správě proto nechávají věci jít samospádem, přesněji řečeno, nechávají personál, ať si s tím tlakem poradí. Co taky dělat jiného.

„Možnosti lékařů a sester bojovat s nemocí covid-19 se blíží k jejich vyčerpání,“ i do této podoby je možné transformovat větu profesora Černého.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus