3.7.2024 | Svátek má Radomír


VYZNAMENÁNÍ: Dobře že Zeman neprošel

28.6.2024

Poslanci zamítli návrh na udělení Řádu Bílého lva pro bývalého prezidenta Miloše Zemana. Domnívám se, že není žádný důvod k tomu, aby tento člověk obdržel nejvyšší české státní vyznamenání. Jeho selhání či vyloženě protiústavního jednání hraničícího s velezradou bylo více než dost.

Začalo to tím, že před jedenácti lety odmítl jmenovat vládu Miroslavy Němcové, která měla v Poslanecké sněmovně zajištěnu většinu 101 hlasů. Místo ní nadiktoval úřednický kabinet, který nezískal v parlamentu důvěru a vyhrožoval, že pokud poslanci odmítnou jeho návrhy, nechá u moci vládu složenou z jeho lidí bez sněmovního souhlasu. Už to bylo vážným porušením ducha Ústavy.

Velmi problematičtí byli lidé v Zemanově okolí. „Proslulé“ trio Nejedlý, Ovčáček, Mynář není ani třeba zmiňovat. Ten první sloužil spíše Rusku než vlastní zemi, ten druhý coby mluvčí odmítal komunikovat s novináři a ten třetí si z Hradu zřídil servisní firmu a je obviněný z dotačních podvodů. Nehorázností bylo, když Zeman žádal po premiéru Petru Fialovi, aby kontrasignoval milost pro bývalého hradního kancléře, protože jeho trestní stíhání má politické důvody. Nevím, já se domnívám, že podvody jsou kriminálním trestným činem v každém režimu, nikoliv politickým deliktem.

Afér, co kryl Miloš Zeman bylo ovšem víc. Mezi nimi se také jednalo o problematické kšefty Lesní správy v Lánech, která poslala na konta nepříliš důvěryhodných ukrajinských firem sídlících na stejné panelákové adrese v pražských Letňanech více než osm milionů korun. Ředitel správy Miloš Balák přidělil těmto firmám starost o údržbu zeleně a myslivost v zámecké oboře i přes závažnou skutečnost, že tyto subjekty porušují zákon, když opakovaně nezveřejňují v obchodním rejstříku své účetní uzávěrky. Balák byl za to odsouzen do vězení, Zeman mu však na závěr svého neblahého prezidentování stihl dát milost, protože trest pro něj prý byl příliš přísný a dostal jej jen proto, že pracoval pro Pražský hrad .

Známé jsou také kauzy, kdy v rozporu se závěr soudů odmítl jmenovat vysokoškolské profesory nebo soudce.

Člověk jako Zeman, který ignoroval české zákony, v rozporu se svým prezidentským slibem porušoval Ústavu, zrazoval svoji zemi Číně a Rusku a svými činy rozděloval společnost, si nejvyšší státní vyznamenání nezaslouží. Takové ocenění mohou dostat jen osobnosti, které výrazně prospěly naší vlasti a mají mimořádné zásluhy. Miloš Zeman k nim nepatří v žádném případě.

autor je středočeský krajský zastupitel za ODS