16.5.2024 | Svátek má Přemysl


VOLBY: Pat - kdo za to může?

5.6.2006

Celkem 64.47% oprávněných voličů rozhodlo, kdo by je měl po následující 4 roky zastupovat. Jenže to vyšlo tak, že prakticky nikdo nemůže vytvořit standardní vládu. Jako již poněkolikáté, v roce 1998, 2002 i 2006. Čím to je? Volebním systémem? Nebo je to námi, voliči?

Jako politolog musím říci, že obojí má na výsledku těchto voleb svůj podíl a lze jej dokonce exaktně vyčíslit. Voliči se na výsledku podílejí 86% a volební systém 14%. Proč?

Již ústava ČR nás označuje za parlamentní demokracii s poměrným volebním systémem do poslanecké sněmovny, jež vládu schvaluje, a tu jsme právě zvolili. Avšak systém není úplně proporční, neboť proporčnost je rozdělena do celkem 14 volebních obvodů (krajů), a proto se nedělí naše hlasy poměrně na 200 poslanců ale na 5 (Karlovarský kraj) až 25 mandátů (Praha). A proto i když strana získá 5 i více procent v daném kraji, nemusí získat ani 1 mandát.

Pro ukázání deformace v těchto volbách poskytuji tuto tabulku:

pat - tabulka

 

 

 

 

 

 

 

Volební výsledky byly tedy absolutně zdeformovány o 14% nahoru i dolů. I proto je možné říci, že "kdyby" tu byl čistě poměrný systém, měla by potenciální koalice ODS+KDU-ČSL+SZ nikoliv 100 ale 103 mandátů a nemuseli bychom nyní "hádat z křišťálové koule". Ač systém úmyslně podporuje velké strany, a je to vidět v tabulce, výsledek hovoří jasně. Menší strany jsou stále nezbytnou a voliči podporovanou alternativou ke dvěma velkým rivalům.

Co nás tedy čeká?

Povolební vyjednávání. Ve hře jsou úplně všechny parlamentní strany, prim bude hrát ODS, ale, jak se lidově říká, "jeden bez druhého nedá ani ránu".

Jaké varianty vlády nás tedy čekají?

V nejbližších několika týdnech či měsících se bude ODS pokoušet vytvořit vládu, buďto jednobarevnou menšinovou s tichou podporou "jen" ČSSD na bázi "opoziční smlouvy", nebo ČSSD, KDU-ČSL a SZ (na obdobné, avšak širší bázi "opoziční smlouvy"). Obě možnosti jsou možné, klíčovou však bude dohoda mezi ODS a ČSSD.

Další typovou variantou je pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a SZ s tichou podporou ČSSD. Opět klíčovou roli bude hrát ČSSD. Obdobně je možná menšinová koalice ODS a KDU-ČSL opět s tichou podporou ČSSD nebo i SZ.

Konečně tu je možná většinová velká koalice ODS a ČSSD, jako je tomu dnes i v Německu, což vypadá jako sice nejméně ideově blízká, avšak fakticky reálná koalice. Možnost vytvoření vlády "Národní shody", s níž přišla KSČM, je nejméně pravděpodobná, stejně tak i koalice ČSSD a KSČM s jakoukoliv podporou dalších parlamentních stran.

Jakou tedy budeme mít vládu?

Zde by se určitě uplatnily sázkové kanceláře, kdyby udělily (dle svého uvážení) kurzy na jednotlivé varianty koalic, resp. menšinových vlád. Osobně však vidím jako nejpravděpodobnější vytvoření v pořadí buďto 1) pravostředové koalice s tichou podporou ČSSD anebo 2) tichou podporou ČSSD pro vládu ODS, anebo 3) ODS a KDU-ČSL. Sice méně pravděpodobná je koalice 4) ODS a ČSSD, ale nelze ji apriori nepředpokládat. Doufejme, že přes vcelku vyhrocené prvotní reakce premiéra Paroubka a prezidenta Klause dojde k rozumné dohodě v zájmu stability této země.

Koneckonců by si měli zvolení uvědomit, že právě toto rozložení je skutečným a i jimi nastaveným zrcadlem situace v zemi, které bych si dovolil interpretovat jako "Pánové! Zasedněte ke stolu a řešte SPOLEČNĚ problémy země! Ne své vášně!". A jak odborníci i občané voliči vědí, je nutné ROZUMNĚ reformovat důchodový, zdravotní a vzdělávací systém a i v tomto směru zintenzivnit využívání evropských fondů k našemu společnému blahu.

A co s volebním systémem?

Měnit každou chvíli volební systém není dobré, ale mít jej stále dost nestabilní, také není úplně nejlepší. Dovolil bych si doporučit základní, ač vlastně kosmetickou změnu, a to v počtu poslanců na lichý počet (199). Není to však samospásná změna, pouze zabrání dalšímu absolutnímu patu.

Dal by se i změnit počet volebních obvodů buďto na mnohem nižší (blíže k poměrnému systému) např. na bázi tzv. NUTS II (tj. spojit několik krajů dohromady - 8 místo 14), nebo mnohem vyšší počet (okresy?). První varianta by více odrážela poměrný systém a zvýšila by sílu malých stran nad 5%, naopak zvýšení počtu obvodů by je asi zlikvidovalo. Druhá varianta by navíc téměř kopírovala volební systém do senátu, což je téměř protiústavní a již jednou byl podobný záměr Ústavním soudem zamítnut. Ale ODS a ČSSD dnes disponují potřebnou ústavní většinou. Osobně doporučuji snížení počtu obvodů.

Nu což. Téměř vše je možné, doufejme tedy jen v pozitivní povolební vývoj v rukou NAŠICH politiků. Předčasné volby by byly určitě pro voliče zklamáním z politiků, kteří si tak podřežou společnou větev pod nohami. To snad raději cokoliv jiného.

interní doktorand politologie FSV UK v Praze

Martin Petrtýl