26.4.2024 | Svátek má Oto


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

4.7.2006

Pátek 30. června
V koaličním táboře se spoří o tom, kdo vlastně hlasoval proti Němcové. V podezření je ministr Svoboda, není však sám. Směšně smutnou skutečností je, že tajně hlasovala jen koalice (ČSSD tajnost jen simulovala, a tím „odtajnila“ i hlasování KSČM; demokracie je věc dobré vůle účastníků, nedá se vnutit foršrifty). Podstatné je, že koalice vyslala signál slabosti a Paroubek ho pochopitelně využívá. Chtělo by to, aby koaliční poslanci dali nějakým způsobem najevo svou jednotu a příští volba paní Němcové k tomu asi bohužel žádnou příležitost nedá. Přitom jakékoli ústupky Paroubkovi budou teď faktickým přiznáním vlastní slabosti. Nejprůkaznější demonstrací síly by bylo např. nechat Paroubka sestavit vládu a pak se postarat o to, aby nedostala důvěru. Nelze přehlédnout, že situace nahrává „Klausovu plánu“, tj. Velké koalici mezi ČSSD a ODS. Jinak v tomto hlasování nešlo o katastrofu, ale o pouhou nepříjemnost. Horší to bude, když ODS postaví paní Němcovou znovu a neúspěch se bude opakovat.

Dr. Rath, jak jsme už uvedli, přirovnal (nepřímo) poslankyni ODS Němcovou k drobnému kleptomanovi ze samoobsluhy. Pan doktor si to může dovolit, sám má docela jiný formát.

ČSSD (tj. formálně vzato poslanec Vlček) projevila nakonec jakousi velkorysost a v druhém kole hlasování vypárovala těžce nemocného poslance ODS Pateru. Je to velkorysost zcela iluzorní, stalo se tak v okamžiku, kdy koalici chyběly do „stovky“ dva hlasy a nebylo pravděpodobné, že by tuto ztrátu v dalším kole dohnala. Paroubkovi hoši spojili humanismus s maximálně vyčůraným „pragmatismem“. Škoda, že jsme červnového bobříka už vyčerpali!

Podle posledního průzkumu STEM si 64% lidí myslí, že zveřejnění Kubicovy zprávy těsně před volbami poškodilo ČSSD. V této souvislosti je třeba podotknout, že podstatné a opravdu závažné je zkoumat, nakolik a jak to ČSSD poškodilo, a ne to, co si o tom lidé myslí.

Zapaterova vláda hodlá jednat s údajně polepšenými teroristy z ETA. Je vůbec jasné, jak jsou silní? Získali by si např. v regionálních volbách počtem hlasů stejný respekt jako svými krvavými atentáty? A nevyplyne z té ochoty, že malá dobře organizovaná teroristická skupina má dnes v Evropě větší politickou váhu než velká dobře organizovaná politická strana?

S jistým uspokojením konstatujeme, že skandální postup holandské vlády vůči poslankyni VVD Ayaan Hirsí Alí, o němž jsme tu psali, způsobil nakonec demisi kabinetu. Přece jen nemají Mnichované ještě všude na růžích ustláno.

Novopečení koaliční partneři na Slovensku si rozdělovali ministerstva: Mečiarovo HZDS dostalo resort spravedlnosti, Slotova SNS resort školství. Výraznější rozmisťování kozlů do zahradnictví si lze opravdu jen těžko představit.

Předseda britských konzervativců Cameron prý jednal v Praze tajně s Topolánkem o české účastí na projektu rozštěpení Evropské lidové strany. Britové prý počítají s ODS jako se „strategickým partnerem“. Pan Cameron si mohl jen těžko vybrat méně vhodnou chvíli. Kdyby ODS na tento projekt, který vůbec neladí s našimi zahraničně politickými zájmy, právě teď kývla, bude to na české politické scéně znamenat katastrofu a Topolánek půjde definitivně pod vodu. Nemáme proč tahat za britské konzervativce jejich kaštany z ohně. Klausovi a Zahradilovi by to ovšem nejspíš přišlo vhod.

Prezident Putin oznámil, že ruské tajné služby ztrestají ty, co odpovídají za zavraždění pěti ruských rukojmí v Iráku. Zároveň ruský parlament svalil veškerou odpovědnost na koaliční vojska. Z toho by mělo logicky vyplynout, že Rusové začnou v Iráku organizovat protispojenecké guerilly.

Sobota 1. července
Václav Klaus odmítl přijmout demisi Paroubkovy vlády. Odmítl to právem, demise je líbivá klukovina vyprovokované neuváženými požadavky politiků a pravicových demonstrantů. Vláda by stejně musela zůstat ve funkci až do té doby ,kdy bude zvoleno vedení nové PS. Navíc by se otevřely zbytečné ústavní spory o to, kdy má být jmenována nová vláda a odkdy jí běží třicetidenní lhůta pro získání důvěry ve Sněmovně.

Premiér Paroubek taky vyzval ODS k jednání a hledání „historického kompromisu“. Historický kompromis ve formě velké koalice nebo opoziční smlouvy je pro ODS krajně nevýhodný, byla by vydána na pospas ČSSD a jejím programovým ultimátům; ČSSD by si navíc ve sporných otázkách mohla kdykoli hledat podporu „napříč spektrem“, tj. u komunistů a aspoň u jednoho poslance zelených nebo KDU-ČSL. K problému se ještě vrátíme.

Policie zjevně odloží trestní oznámení na předsedu Strany zelených Bursíka ohledně podvodu a korupce při koupi domu na Malé Straně. Proč taky ne, už je po volbách.

Alexandr Mitrofanov píše v Právu o „bohatýrském pomrkávání občanských demokratů, že mají v kapse hlasy hned několika přeběhlíků z opozice“. Pro úplnost by bylo dobré zmínit, že stejně bohatýrsky pomrkává už pár dní Paroubek, který prý má v kapse „stojedničku“. Neúspěch ODS s Němcovou znamená, že dva poslanci nebyli pro Němcovou, ne že by byli pro Paroubka.

Tamtéž píše Pavel Kohout o tom, jak někdejší trampové „po válce zabírali opuštěné chalupy po Němcích“. Nepořádní Němci! Po válce jen tak pro nic za nic opustili své chalupy, a nebýt přičinlivých trampů, byly by nejspíš všechny vzaly za své.

Musím se pochlubit. Mé maličkosti si povšiml v rozhovoru s Alexandrem Kramerem exprezident Č(SF)R Václav Havel. Cituji: „Přestal jsem například číst noviny; když jsem včera jedny v kavárně otevřel a můj pohled padl na jakési urážky mé osoby z pera Bohumila Doležala, zase jsem je nadlouho zavřel a zaradoval se, že nejsem povinen všechno sledovat.“ Pan Havel naráží na můj článek Zelená realita, inkriminovaná pasáž zní: „Bursík je ovšem pragmatik a dokázal to také tím, že se nepodvolil vrtošivým, mindrákům Václava Havla, kterému se koalice s jeho úhlavními nepřáteli ani trochu nelíbí. To je dobrý signál.“ Myslím, že tato pozornost není jen tak náhodná.

Petr Nečas se v Mladé frontě Dnes dušuje: „Pan Paroubek si velkou koalici, případně dvoustrannou opoziční smlouvu nikdy nevydupe a nevytrucuje. V ODS je po takovém řešení nulová poptávka… Je nepochybné, že ODS by za něco takového zaplatila krvavou cenu.“ Doufám, že nemluví jen tak do větru, má úplně pravdu.

Pondělí 3. července
Jiří Paroubek se během exhibice, kterou mu umožnila ČT a moderátor Moravec, distancoval od zákona, který prosadila jeho vlastní vláda, a odpovědnost svedl na lidovce. Ovšem, splácí jim jen to, co oni prováděli jeho předchůdcům. Je otázka, zda je „produktivní“ se takovým chováním inspirovat a dovádět ho k vyšší dokonalosti. Premiér zároveň odvolal nebo přesněji řečeno postavil do otázky svou chystanou demisi s poukazem na to, že chtěl vyjít vstříc ODS a demonstrantům na Václaváku, kteří ji od něho požadovali. V téhle věci ovšem zabodoval, předčasná demise by zjevně neznamenala vůbec nic, vláda by stejně musela zůstat v úřadě až do ukončení ustavující schůze Sněmovny.

Předseda zelených Bursík se domnívá, že by ODS neměla znovu kandidovat na funkci předsedy PS poslankyni Němcovou. Má úplně pravdu, Němcová neprošla a opakovaný pokus v tajné volbě má minimální šanci na úspěch. Byla by to od ODS a trojkoalice jen tvrdohlavá klukovina.

Miloš Zeman s díky odmítl Paroubkův návrh, aby kandidoval za ČSSD do Senátu. Je víc než průhledné, že Paroubek by se touto cestou expředsedy ČSSD velmi lacině zbavil. Zjevně má dojem, že teď ho už moc nepotřebuje, a rád by ho nějak setřásl. To bude ovšem velmi obtížné, Zeman není hlupák a jeho ambice míří podstatně výš než do senátní výslužby.

Magistráty a obecní úřady organizují jakési slavnostní akty uzavírání „registrovaného partnerství“, obdobné svatebním obřadům. K tomu není žádný důvod, jde o čistě administrativní úkon, který se má odehrát u příslušné přepážky úřadu. Zda si pak partneři uspořádají nějaký slavnostní ceremoniál, je jejich věc, žijeme ve svobodné zemi. Stát by se do toho neměl plést, věcí je v tomto případě jen vyplnění rubrik ve formuláři. Parodie na svatbu, která nemá v zákoně žádnou oporu, ostatně jen podtrhuje jakousi vykořeněnou absurditu „necírkevních“ svatebních obřadů.

Šimpanz Si-Ku ze zoologické zahrady v Urumči (ČLR) byl dlouho notorickým kuřákem. Odnaučil se to, ale bohužel od té doby, co zanechal cigaret, musí denně vypít jedno až dvě piva. To je pozoruhodné, je na tom stejně jako já.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.