26.4.2024 | Svátek má Oto


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

23.3.2006

Soudci Nejvyššího soudu Kučera a Šámal (myslím, že ten druhý stál u zrodu návrhu nového Trestního zákoníku) upozorňují v Právu, že vypuštěním jednoho („tunelářského“) odstavce z paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku se v podstatě nic nestalo, že tunelování je podle zákona dál postižitelné a že není pravda, že by lidé za tunelování odsouzení museli být nyní hromadně propouštěni z vězení. Není náhodou celá ta aféra jen nafouknutá sociálnědemokratická předvolební bublina? Pokud zákon neprojde, bude ho zřejmě nová vláda muset připravovat znovu od začátku a na dlouhou dobu spadnou pod stůl užitečné změny, které zavádí (zpřísnění sazeb za násilné trestné činy, dobře střežené ústavy pro nebezpečné šílence ad.).

Miloš Zeman v souvislosti s prohranou arbitráží ČR versus Nomura sebekriticky prohlásil, že uvalení nucené správy na IPB bylo nezbytné, že se však dopustil chyby, když další operaci svěřil ministerstvu financí a nestaral se o ni sám. To je pěkné: sebekritika jako technika, jak prásknout exministra Mertlíka.

Premiér a ministr Rath jednali s lékaři, jak vyplývá ze zprávy v deníku Právo. Zprávu je třeba upřesnit: jednali jen s těmi, kteří nekritizují úhradovou vyhlášku a údajně kladou ultimativní požadavky. Šlo ve velké většině o státotvorné organizace, které má Rath pod palcem (ČLK, LOK, Asociace nemocnic). Vypadá to trochu podobně, jako když se komunistický režim na samém sklonku své existence v úzkostech rozhodl jednat se zastánci lidských práv, ale jen s těmi, které si sám předem zorganizoval.

Premiér Paroubek vyčetl ministru Svobodovi, že s návrhem na odvetná opatření proti turistům z USA, Kanady a Austrálie nepřišel už před dvěma roky. Jinak s tímto problematickým Svobodovým rozhodnutím samozřejmě předvolebně souhlasí. Záležitosti s vízy a případná protiopatření by se neměly posuzovat prestižně, ale věcně. Z toho hlediska je významné, že podle vyjádření mluvčí cizinecké policie s cizinci z těchto zemí nejsou (pochopitelně) špatrné zkušenosti a policie je považuje za bezproblémové. Proč je tedy buzerovat? Neměla by se energie ministerstva zahraničí a policejních orgánů nasměrovat jinam?

Sněmovna poslala do kytek trestní zákoník. Sociální demokraté to udělali kvůli vypuštěnému odstavci z paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, komunisté kvůli tomu, že se (jinde) komunismus staví na roveň nacismu, lidovci kvůli tolerantnímu postoji k eutanázii a ODS, protože je zásadní opozicí (několik jejích poslanců nicméně hlasovalo pro návrh). Pokud jde o „tunelování“, necítím se zcela kompetentní vyjadřovat se k meritu věci, nemohu však přehlédnout, že lidé, o jejichž kompetentnosti nepochybuju (soudci Nejvyššího soudu Šámal a Kučera, advokát Tomáš Sokol) tvrdí, že vypuštění odstavce není žádná podstatná škoda, a nemohu se zbavit dojmu, že premiér Paroubek opět nasadil populistickou notu a zároveň se předvolebně distancoval od svých (skoro se mi chce říci někdejších) koaličních partnerů.

Domovská stranická organizace (ČSSD) paní Schwarzové, úřednice Ministerstva dopravy, která je nyní ve vyšetřovací vazbě s podezřením z úplatkářství, měla tuto svou černou ovci vyloučit z řad strany,neboť si to přál premiér Paroubek a politické grémium strany. Organizace se místo toho raději rozpustila: na tomto rozhodnutí je cosi dojemného, je to jako když Švejk v Királyhida/Bruck an der Leitha sežere milostný dopis nadporučíka Lukáše paní Etelce Kákonyiové, aby svého pána nekompromitoval. Navíc na něm něco je, ta osoba nebyla dosud odsouzená, a když už chce Paroubek ukázat zásadovost, stačilo by jí, jak požadoval ministr Schling, členství pozastavit.

V Radě ČTK zasedne šéfredaktorka komunistických Haló novin. Je to jakýsi náznak a příslib toho, co se bude dít ještě v daleko širším měřítku, až se Paroubek s komunisty v zádech po volbách etabluje na další čtyři roky. A důkaz pro to, proč je třeba tomu všemi legálními prostředky zabránit. Jistě, nehrozí nám politické procesy, popravy a gulag. Ale politické procesy, popravy a gulag nejsou jediné hnusné věci pod sluncem.

Balbínova poetická strana se realizuje výlučně v kompromitaci KDU-ČSL a jejího předsedy Kalouska. Je to nepochopitelně podlé a zároveň taky projev buď úplné indolence, nebo politické účelovosti nejhoršího druhu. Nejspíš obojího.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.