26.4.2024 | Svátek má Oto


RAKOUSKO: Postoj otlemeného fracka

14.1.2009

Východní Evropa mrzne. Plyn - v době, kdy to píšu - stále z Ruska neteče. A nikdo neví, kdy a zda a jak poteče. Ekonomika mnoha postkomunistických států má silné potíže, není energie. Lidé v bytech na Balkáně mrznou. Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Makedonie a Srbsko jsou před kolapsem. Turecko musí jít žebrat do Íránu, aby poslali nějaký plyn. Z Ruska mu plyn nejde a z Evropy ani nemůže jít. Nejsou tam roury. Svět zápasí s velkou finanční krizí a ekonomika všech států má problémy.

Ve zmrzlé Praze koluje vtip:

„Víš proč je dobře, že je globální oteplování?„
„?????„
„No dovedeš si představit, jaká by byla strašná zima, kdyby nebylo?“

V této situaci se ukazuje zelené náboženství, které donutilo Evropu k mnoha blbostem, díky kterým například zdražily potraviny - to bylo mimo jiné jedním z prvních začátků dnešní finanční krize, což se urputně v Evropě tutlá.

Tváří v tvář tomu, že díky nedostatku energie bylo nutno odstavit mnoho továren, vyhlásil slovenský premiér Fico, že obnoví znovu provoz JE Jaslovské Bohunice. Ten skončil 31. 12. 2008(!!!) na základě přístupové dohody Slovenska k EU. Tento požadavek na odstavení, nebyl, jak všichni přiznávají, odůvodněn ničím jiným než ideologií zeleného náboženství, se ukázal při prvních energetických obtížích Slovenska jako fatální. Navíc elektrická rozvodná síť je také díky plynovým zařízením, vloženým do sítě, těsně před „black outem“. Tedy před naprostým zhroucením. V době, kdy venku klesá teplota v noci na –15 stupňů Celsia.

Dalo by se předpokládat, že se tento krok setká s ohledem na situaci obyvatel Slovenska s pochopením. Místo toho ihned na Slovensko zaútočilo Rakousko. Ječet o „závazcích“ a vyhrožovat sousedovi, který bojuje o ekonomické a politické přežití, sankcemi a miliardovými pokutami a zaražením dotací z EU připomíná chování malého rozmazleného spratka. Když mu řeknou, že se prostě musí něco udělat jinak, než si přál. Protože je zle.

Ve slušné společnosti, když začne téct do lodi, zavelí kapitán „Všichni k čerpadlům“. Protože však „teče“ jen do podpalubí 3. třídy, kde jsou shromážděni nejchudší cestující, vypadá to, že „velitelský sbor“ lodi, žijící v teple a pohodlí horních kajut, kam neteče a kde se popíjí šampaňské, se o díry v trupu a zaplavování podpalubí moc nestará. Jen blahosklonně přihlíží pachtění nového kapitána, který stejně nakonec pochází z podpalubí, tak co?!

No aspoň nepřekážejí a aspoň formálně předstírají zájem a pomoc. Mladý a zpovykaný podalpský floutek však tak vřeští a otravuje, že nějací nováčci by dokonce chtěli snad pro čerpání použít pumpu, kterou on nesnáší –a donutí zoufalce stojícího po kolena ve vodě, aby pumpovat přestal. Takže Fico dneska prohlásil, že tedy asi Bohunice nespustí.

Rakousko v čele zelených antiatomových fanatiků, kterým jinak vede v EU propagandu jistý Čech Beránek, jsou ochotni nechat Slováky snad zmrznout, jen aby dokázali, kdo má v EU moc.

Existuje-li tedy někdo, kdo skutečně dělí Evropu na „novou„ a „starou“, tak je to dneska právě Rakousko. Asi tam někdo nechápe, že odplata za tuto lumpárnu zcela jistě přijde. Když se snažíte, vymrzlí a zděšení, zachránit a někdo vás začne otravovat a buzerovat, lze jen Rakušanům připomenout ono staré heslo „Es kommt der Tag“.

Situace na Balkáně je ještě horší, odstavením JE Kozloduj se velká část Balkánu do roku 2007 topí v energetických problémech. Jak president Bulharska Georgi Purvanov oznámil, kvůli nedostatku plynu v zemi nejspíš dojde ke znovuspuštění nedávno odstavené jaderné elektrárny Kozloduj, protože není jiné cesty. Pokud nechce, aby se stát zhroutil a obyvatelstvo přežívalo bez zásob potravin ve vymrzlých bytech. EU a jistěže Rakušáci už začali řvát.

Jak se ukazuje, situace kolem plynu je mimořádně komplikovaná, Putin ani Juščenko nemají věc pevně v rukou a je podezření, že Gasprom vlastně plyn vůbec nemá, takže asi nic jiného Slovensku a Bulharsku nezbude. Pak může byrokracie, ovládaná z velké části zelenými a poštívaná Rakušáky, dělat co chce. Zavede-li sankce, nebudou moci, pokud plyn nepůjde, oba státy ani nic jiného dělat. Nechtějí-li, aby doma vypukly nepokoje a zhroutila se politická moc.

Stejnou, doslova idiotskou taktiku provozovaly velké mocnosti vůči Německu po prvé světové válce. Výsledkem byl nacismus. Slovensko bude možná doslova nahnáno do náruče Ruska a Balkán může podle svých staletých tradic věci řešit silou. Srbsko, zmrzlé a fackované od EU, Makedonie potmě a v ledových bytech, Turecko, na které se Evropa vykašlala a tančila při svých ekonomických tanečních, kdy rozděluje svým odborářům stovky miliard, to všechno může zadělat na pěkný malér.

A obludná neschopnost orientovat se v problému, sobecká soustředěnost na sebe sama, to už jednou znamenalo konec císařství. Nikdy to Rakušané nepřiznali, že si za to mohli sami. A dneska, opět ovládáni pocitem, že to budu oni, kdo bude ostatním diktovat, doslova nutí Slováky, aby se postavili EU bez ohledu na následky.

To není v Bruselu nikdo, kdo by to Rakušanům a zeleným fundamentalistům vysvětlil? Lidi vydrží dost.. Ale sedět doma v zimě a potmě, to nikdo dlouho nevydrží. A toho, kdo jim to připraví, toho si pak, až přijde čas, pěkně podají. A že je kvůli fundamentalistickým protiatomovým fanatikům nechala EU mrznout a jejich továrny stát, to si budou pamatovat. Jako ostatně celý východ EU.

No, možná až se budou hledat důvody, proč se EU rozpadla, bude tohle jeden z klíčových okamžiků. A pokud nechají bruselští byrokrati mrznout Slováky, Bulhary a celý Balkán jen ze svého fanatismu a povýšenosti, přestože existují jaderné elektrárny, které stačí jen „nahodit“, aby lidi nemrzli a začalo se zase aspoň někde vyrábět, nezaslouží si EU nic jiného. Než aby se rozpadla.

To ani RVHP nenechávala své lidi jen tak mrznout, To jen báťuška Stalin. Tomu byli lidi jedno. Nebyl on vlastně socialista a ekologický inženýr, tenhle Stalin?