5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Raul 16.1.2009 8:12

Otlemený fracek je sám autor

JOST 19.1.2009 14:20

Re: Otlemený fracek je sám autor

To RAUL.Doporučuji studovat historii.Ale stačí navštívit některé vojenské hřbitovy.Třeba v Alpách.Pěkně si pročítat jména.Tam nás Rakousko vedlo.To že nás všechny považují za méněcenné k tomu patří samozřejmě i vážený  Raul.

xy 15.1.2009 10:41

Dobrá taktika

Staré státy EU plyn mají a přiblble brání novým státům, které jej nemají, aby se zařídili po svém obnovením jaderných zdrojů. To způsobí roztržku mezi západem a východem Evropy, komplikace s jejím sjednocením a možný rozpad EU. Těžko říci, kdo si to přeje více, jestli Rusko nebo USA. Každopádně podle Halforda MacKindera, kdo ovládá střední Evropu, ovládá zprostředkovaně celý svět.

B52 14.1.2009 23:55

souhlas

souhlasím a jenom podotýkám ,že i z mé vlastní zkušenosti považuji rakušany za zamindrákované a namyšlené blbce,kteří se dodnes nesmířili s rozpadem rakousko uherska.

Fišta 14.1.2009 23:10

kdyby to šlo

tak to, co se dodává Rakušákům z ČEZu přesměrovat na Slovensko. Užili bychom si spoustu legrace...:-/

mueller 14.1.2009 21:24

Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

tak dneska si odhlasovali Nemci "konjunkturni balicek" 50 miliard EUR k tem 30 milardam, ktere odhlasovali uz onehdy. Tedy si vypujci 80 miliard, a jejich deficit 2009 stoupne na neco pres 4 %. Ze to porusuje nejake pitome smlouvy, ve kterych se Nemci zavazali neprekrocit 3% ? O tom NIKDO nemluvi, dodrzovani smluv je prece jenom pro Cechy, Slovaky, Bulhary, Polaky a podobne spinavce, ne pro ýbrmense.

ruda 14.1.2009 22:00

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

jo mam ten pocit taky, ze je potreba mit par panaku na fackovani, ale co si ti EU-starici tropi na vlastnim pisecku uz nesmi nikdo kritizovat;-O Byt CR zacnu okamzite planovat dostavbu nekolika bloku temelina a pro jistotu bych uz objednal stavbu dalsi elektrarny, aby se na nas, pri dnesnich poradnicich , vubec v dohledne dobe dostalo...

Pepa 14.1.2009 22:13

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

Budování nových atomovek smysl má, ale ne za situace, že ČEZ bude elektřinu prodávat Čechům za světové ceny a z toho vyplývající přebytek vyvážet za hranice. To pak k omezení závislosti na plynu z Ruska nikdy nepovede:-(

kirast 14.1.2009 22:23

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

"To pak k omezení závislosti na plynu z Ruska nikdy nepovede". Proč myslíte? Kdo bude tu nadbytečnou elektřinu vyráběnou z drahého plynu spotřebovávat? Očekáváte, že s výstavbou nové elektrárny začnou za hranicemi hned plýtvat energií, aby se využil nadoraz i ten ruský plyn? Věřím, že jsou bohatší než my, ale asi ne hloupější. Jestliže na trhu přibude zdroj energie z jádra a výroba elektřiny z jádra bude levnější (jako že stále je), prostě se odběr plynu z Ruska sníží a Rusové vydělají méně. Pak si rozmyslí vyvádět takové lumpárny s kohoutkama, protože by se jim zákazníci vysmáli. Takže je úplně jedno, komu bude ČEZ svoji elektřinu prodávat. Pro nás zákazníky je důležité, aby bylo zdrojů nadbytek, jak z důvodů cenových tak bezpečnostních.

ruda 14.1.2009 22:34

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

jo asi tak, nehlede k tomu, ze evropa dosahla maximalni kapacity tezby, cili temer vsichni uz kupujou z ruska co potrebujou navic, snad krome Noru. A i kdyby ne, plyn i ropa jsou tak nesmirne dulezite suroviny, ze bych ty zelene h a j z l y povesil za koule do pruvanu, protoze spalovani plynu za ucelem vyroby elektriky je teprve to prave plytvani. Nez tu zacnete rvat, podivejte se kolem sebe, koli veci pochazi z ropy a plynu. Uz jenom ta blba bedna pred kterou sedite......

kirast 14.1.2009 22:43

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

Pokud to bylo na mne, tak se nerozčilujte. Já s vámi přece souhlasím. Včetně těch Zelených.

ruda 14.1.2009 23:35

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

to nebylo vam, vyjadril jsem  vam z pocatku souhlas. Jenom jsem si pak holt musel ulevit, protoze tahle energeticka politika je srovnatelna s Jaromirem, ktery vracel vypalene sirky do krabicky..... taky to nakonec s prominutim odes r a l

Viky 16.1.2009 12:25

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

Tak zrovna zemní plyn se k ničemu jinému než spalování zrovna moc nehodí, protože je to čistý methan. Narozdíl od ropy a uhlí, což jsou směsi uhlovodíků.

Pepa 14.1.2009 23:00

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

1. Pokud bude vytápění plynem levnější než vytápění elektřinou, pak si je nikdo nebude pořizovat. A je iluzorní představa, že okamžitě po utažení plynových kohoutů se plynule přejde na topení elektřinou.

2.Budování dalších paroplynových elektráren je ve světle posledních událostí úplná zhovadilost.

3. Asi je jedno komu bude ČEZ elektřinu prodávat, akorát by mě dost štvalo, kdyby byla celá ČR poseta JE a zásobovala celou Evropu.

Jura Jurax 14.1.2009 23:09

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

Ad 3 - proč ne? Teď máme ČR posetou automobilkami a ty omezují provoz. A firmy na ně navázané taky. U elektrické energie - najmě levné z jaderek - tohle nehrozí. A jaderné elektrárny nezatěžují životní prostředí exhalacemi, hlukem, dopravou, případně devastací krajiny jako povrchové doly.

ps 14.1.2009 23:15

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

1.

Vytápět lze odpadním teplem z jaderné elektrárny stejně jako z klasické elektrárny nebo teplárny na to přímo zařízené.  Ve Švýcarsku to pokud vím takto v několika případech funguje tak proč ne u nás nebo v jiné zemi.

3. To nehrozí. Každopádně to riziko je mnohem menší než riziko, že celá ČR bude poseta větrníky, které nebudou s to zásobit ani středně velké město a způsobí, že cena elektřiny bude dvakrát větší než je teď.

nosál 14.1.2009 23:25

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

na přechod na lektřinu stačí nakoupit dost el.kamínek. A pokud chabí .dají  se lehce vyrobit. Asi by to odnesly rozvody,ale nikdo by neumrzl.

Vorda 15.1.2009 13:54

Re: Co se dodrzovani nejakych smluv a zavazku v EU tyce,

Nezapomeńte prosím, na to, že snížená spotřeba plynu bude znamenat zvýšený nákup jaderného paliva, což je tamtéž, Rusko finančně neztratí. My ale získáme možnost nakoupit i odjinud, k nákupu stačí lodě, železnice. Nikoli stavby s tisíci km rour.  Vznikne tak opravdový trh, nikoli hraní privátních či poloprivátních firem na tržní vztahy, které ve objektivně nemohou existovat.

wbgarden 14.1.2009 21:11

Budu neustále opakovat,

že zelené vnímám jako stranu, která cílevědomě rozbíjí dopravní, energetickou, potravinovou a obrannou situaci tohoto státu - zakázat auta, topit hnojem a okamžitě vyhlásit válku Americe - úžasný program. Navíc brčálníci zneužívají zelenou, a většina z nich nerozezná jedli od smrku, a že o tom něco vím: text Jak byto mohlo dopadnout, kdybychom ekopošukům dali zelenou: text A další zeljonyj komandír: http://sinagl.bigbloger.lidovky.cz/c/48966/Sleduji-ty-sachy-zelenych-a-jsem-zdesen.html

Jura Jurax 14.1.2009 23:10

Re: Budu neustále opakovat,

R^R^R^

arnal 15.1.2009 0:13

Re: Budu neustále opakovat,

To je vážně síla.

messenger 14.1.2009 21:08

Aby se to uvedlo na pravou miru...

http://ekonomika.sme.sk/c/4257891/energetici-restart-bohunic-nepotrebuju.html

http://ekonomika.sme.sk/c/4258323/po-poziari-odstavili-dva-bloky-elektrarne-v-zemianskych-kostolanoch.html

Minister Ľubomír Jahnátek ešte v pondelok ráno hovoril o hrozbe úplného výpadku elektrickej energie. „Sme na pokraji blackoutu," vyhlásil minister v súvislosti s požiarom a stopnutými dodávkami zemného plynu z Ruskej federácie. Podľa neho požiar ohrozili stabilitu slovenskej elektrickej prenosovej sústavy a prenosových sústav v okolitých krajinách.

Vedenie elektrárne okamžite upokojovalo situáciu. Obyvateľstvo ani zmluvní partneri nie sú ohrození. Hovorca Juraj Kopřiva vyhlásil, že 110 Megawatové výkony odstavených blokov nahradili spustením dvoch blokov v Novákoch a vo Vojanoch. Všetky zmluvné dodávky garantujú a majú ešte aj rezervu. „Slovenské elektrárne ešte disponujú výkonovou rezervou. Stabilné dodávky tepla a elektrickej energie garantujeme v dohodnutom rozsahu," dodal.

Odpovedi na otázku, prečo potom minister Jahnátek hovoril v súvislosti s požiarom o blackoute, sa Kopřiva vyhol. „To sa musíte opýtať pána ministra," konštatoval.

kirast 14.1.2009 22:15

Re: Aby se to uvedlo na pravou miru...

Jen bych se zeptal, odkud máte tolik uhlí?

ruda 14.1.2009 22:37

Re: Aby se to uvedlo na pravou miru...

odkud asi ze zeme ne? v lese asi neporoste.... Slovensko ma uhli (zatim) dost

Princ Jason 14.1.2009 20:33

Zda se, ze

jakasi zelena ideologie muze proste za vsechno. Nejen za svetove ceny potravin, ale i za to, ze v zime mrzne a Rusove uzavreli kohouty.

Snowy White 14.1.2009 20:37

jiste ze muze

No třeba nařízený podíl methylesteru v MN je zrovna z jejich dílny ;-(

Princ Jason 14.1.2009 20:40

Re: jiste ze muze

A jak to ovlivnilo ruskej plyn a cenu potravin? Driv se sedlaci platili, aby nic nepestovali, ted aspon je z toho nadbytku produkce palivo.

Snowy White 14.1.2009 20:56

Re: jiste ze muze

jakasi zelena ideologie muze proste za vsechno - jen se drzím thematu z vašeho pera

Driv se sedlaci platili, aby nic nepestovali, ted aspon je z toho nadbytku produkce palivo. To je od vás jen pokus o aplikovanou demagogii. Položte si otázku, co ono "aditivum" udělalo s cenou PHM a zároveň jaký vliv to mělo na dotační politiku pěstování monokultur řepky. pak si zároveň odpovíte i na vaší první otázku ;-)

Princ Jason 14.1.2009 21:50

Re: jiste ze muze

To aditivum s cenou neudelalo vubec nic. A repka se pestuje taky v priblizne stejnem rozsahu - a monokultura to tedy je, ale to je v zemedelstvi takrka vzdy.

Snowy White 14.1.2009 22:07

Re: jiste ze muze

Vliv na náklady provozu

Přidávání bioetanolu zvýší materiálové náklady benzinu v průměru o 30 haléřů na litr a když se k tomu připočítá přibližně 20 haléřů z průměrně zvýšené spotřeby paliva, vychází při nezměněné spotřební dani pro spotřebitele navýšení 50 haléřů na spotřebovaný litr benzinu. Podobně  to bude v případě motorové nafty, kde zvýšení materiálových nákladů bude přibližně stejné nebo mírně vyšší.

opsáno z: http://www.scscr.cz/dalen/usr/a/alternativ/bio-phm_prirucka.doc

Stačí?