30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PŘEKVAPENÍ: A vládním zmocněncem je... Zahradník!

7.2.2024

„Není na co čekat. Náš ministr Martin Dvořák jmenoval zmocněnce pro vstup do ERM II a přijetí eura. Bude jím ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.“

Těmito slovy na sociální síti X včera oznámilo koaliční hnutí STAN svým politickým partnerům a svému šéfovi, předsedovi vlády, jmenování Petra Zahradníka „zmocněncem“. Ještě tam nenapsali, že „vládním“. Naštěstí, protože následovala přestřelka o tom, zda „vládním“ je, nebo není. Zatím to vypadá, že není. Ani zmocněncem, ani koordinátorem.

„O jmenování koordinátora usilovali Starostové od loňského dubna, mediálně tento záměr podpořily čtyři z pěti koaličních stran. Přesto zůstala pozice neobsazená. Proto zmocněnce jmenoval náš ministr pro evropské záležitosti. Náplní funkce zmocněnce bude zapojení se do veřejné odborné diskuse o plnění maastrichtských kritérií, které má vést k přijetí aura, analýza ekonomické stránky přistoupení ke společné měně a poskytování odborné podpory,“ píše se na X. Ministr Martin Dvořák pak vyjadřuje přesvědčení, že Petr Zahradník „…dodá debatě o euru dynamiku a vyváženou odbornost“.

Starost o dynamiku diskuse je zbytečná. Diskuse ji nabrala poté, co proces vstupu do eurozóny podpořil prezident republiky Petr Pavel a poté, co vláda prohlásila, že ona nic takového v plánu nemá. V podnikatelských a politických kruzích, stejně jako na sociálních sítích, běží diskuse na plné obrátky. Na úrovni ekonomické, politické a slušnosti, rozhodně velmi pestré. Pročež vláda pociťuje jakési nepohodlí, že se jí to vymyká.

Tak je zapotřebí ji nějak usměrňovat, posunout odborně výše. Těžko si představit, jak by se tohoto úkolu mohl zhostit kdokoliv, koordinátora včetně. Kdyby chtěl například někdo systematicky odpovídat na vzkazy lobbistických a zájmových skupin na sociálních sítítch, už jen ty peníze za přesčasy by ruinovaly rozpočet ministra pro evropské záležitosti.

Ale kdepak, žádné peníze navíc to stát nebude, ujistil ministr Dvořák v rozhovoru pro Českou televizi, čímž diskusi o euru opravdu kupředu nepostrčil. Protože Petr Zahradník už dnes pro něj pracuje jako poradce. Také jako analytik České spořitelny a je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Petr Zahradník se tak ocitá v této části diskuse zcela nevinně, je to odborník na slovo vzatý. Ale jeho nové poslání začne tím, jak tu celou záležitost se zmocněncem v diskusi vyříkat s předsedou vlády, zbytkem vlády a koaličními stranami. Na maastrichtská kritéria, ekonomické, politické a společenské dopady přijetí společné měny dojde snad až potom.

Kdy potom? Inu, musíte sledovat sociální sítě, abyste se o zavedení eura včas dozvěděli.

Poskytl server Svět hospodářství