28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


PRÁVO: Šiška v betonu

17.10.2012

Uvržením náměstka ministra Vladimíra Šišky do vazby začalo rozkrývání neprůhledných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí

Vladimír Šiška má velmi ostré lokty. Brousil si je léta v privátním byznysu, ve kterém figuroval v transakcích leckdy vyvolávajících kontroverze. Ostatně IT byznysu se už nějaký čas přezdívá pro korupční potenciál novodobý beton. Ministr Jaromír Drábek ale za něj i po zatčení dává ruku do ohně (více v rozhovoru s Jaromírem Drábkem na str. 26). Pro pochopení Šiškova aktuálního případu, ve kterém figuruje i šéf ministerského IT Milan Hojer, je zapotřebí znát všechny okolnosti případu.

Spouštěcím mechanismem skandálu na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) bylo zavádění nových informačních systémů pro agendu dávek spravovaných úřadem práce, které podobně jako dopravní registr hned zpočátku kolabovaly a podle mnohých informací pořádně nefungují dosud. Změna byla odstartována odříznutím dlouhodobého dosavadního dodavatele těchto IT služeb - společnosti OKsystem. Podle náměstka Šišky bylo cílem změn ukončit monopolní postavení jednoho subjektu, které bylo údajně pro stát nevýhodné. Argumentoval také tím, že firma neprošla od počátku svého působení na MPSV, tedy od roku 1993, řádným výběrovým řízením. Toho si byl vědom i předchozí ministr práce a sociálních věcí a současný premiér Petr Nečas, proto si spolupráci se společností OKsystem nechal v době svého působení raději prověřit Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Pro dodávku nového systému resort využil prováděcí smlouvy se společností Fujitsu Siemens Technology a bez jakýchkoli výběrových řízení začal kontrahovat služby na základě dodatkové dohody s jedenácti subdodavateli.

Tím de facto jednorázově odepsal dvoumiliardovou investici, kterou za osmnáct let do vývoje a správy softwaru vložil.

Nové zakázky na správu většiny dávkové agendy získaly například společnosti Techniserv, Skill, Digitrade (dnes Comparex CZ) a Vítkovice IT Solutions, jejíž mateřská firma loni v lednu koupila Šiškovu firmu iDTAX.

Vladimír Šiška se tedy stal v červenci roku 2010 náměstkem ministra Drábka, několik měsíců nato iDTAX prodal Vítkovicím a o další rok později dcera strojírenského výrobce od ministerstva získala lukrativní zakázku, zčásti místo firmy OKsystem.

OKsystemu zatím zbyla z celého portfolia v podstatě jediná významnější část - vyplácení dávek státní sociální podpory. Smlouva na letošní rok mezi MPSV a OKsystemem byla kvůli problémům při vyjednávání podepsána až 26. března. Oproti předchozímu roku, kdy firma inkasovala za komplex svých služeb kolem čtyř set milionů korun, se tak její příjmy podstatně ztenčily.

Jednání musejí být tvrdá

Postup resortu, který v rozporu se svou argumentací o potřebě otevřené soutěže začal prostřednictvím dodatků k prováděcí smlouvě přidělovat kontrakty vybraným firmám bez jakéhokoli tendru, OKsystem napadl u antimonopolního úřadu. "Uvedené správní řízení bylo 23. srpna spojeno se správním řízením zahájeným na návrh společnosti Student Agency a řízením zahájeným z vlastního podnětu," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj, odmítl však sdělit další podrobnosti. Podobný podnět podala i KDU-ČSL a Nadační fond proti korupci se s podezřením na uplácení a další trestné činy obrátil na policii. Jaromír Drábek s Vladimírem Šiškou nicméně tvrdí, že se společnost OKsystem svým krokem snaží zachránit byznys, o který přišla.

Drábek a Šiška postup mimo jiné obhajují tvrzením, že nové agendové aplikace ročně uspoří resortu kolem 200 milionů korun. "Vladimír Šiška umí vyjednávat tak, aby směřoval k dosažení cíle, a to potvrzují i firmy, které mají zakázky na ministerstvu. Pokud se nám podařilo velmi razantně snížit provozní náklady, že to dělají za dvoutřetinovou nebo poloviční cenu, to je důvod, proč s ním spolupracuji," chválí Šišku ministr Jaromír Drábek. "Ta jednání musejí být tvrdá. Pokud je pravda, že má policie odposlechy, během pár dní budou určitě v médiích, ať si pak každý ten obrázek udělá," dodává Drábek.

S deklarovanými úsporami Drábkovi oponenti nesouhlasí. Podle mnoha indicií vyplývajících ze znění zmíněných dodatků a zakázek publikovaných ve veřejných databázích výdaje značně převyšují původní sumu. Hovoří se dokonce o částkách v řádu miliard korun. Policie vzala zmíněná podání vážně a její vyšetřování vyústilo ve zhruba měsíční odposlouchávání vrcholných ministerských úředníků. Šéf firmy OKsystem Martin Procházka nechce v tuto chvíli její postup nijak komentovat. "Rozhodně vám k této záležitosti neřeknu více, než zveřejnila policie, abych neovlivnil probíhající vyšetřování," reagoval na otázky týdeníku Euro.

Úplatek, anebo úspora

Ve chvíli, kdy začal antimonopolní úřad přezkoumávat dodatky ke smlouvě s Fujitsu Siemens, odmítl náměstek ministra vnitra pro oblast IT Radek Šmerda, odpovědný za centrální zadávání, přistupovat k uzavírání dalších doplňků, než bude kauza vyřešena. Protože vyšetřování antimonopolním úřadem by ke zdárnému konci zakázek na agendové aplikace nepřispělo, pokusil se údajně náměstek Vladimír Šiška OKsystem přesvědčit, aby své podání stáhl, s tím, že jí nabídl jiný kontrakt. Co se tedy nejspíš odehrálo? Milan Hojer společnosti OKsystem tlumočil Šiškův vzkaz v duchu: Chcete pracovat na MPSV, stáhněte stížnost z antimonopolního úřadu a my přes jednací řízení bez uveřejnění nebo jinak zařídíme, že systém státní sociální podpory budete na novou platformu převádět vy. Šiška tvrdí, že protože se nepodařilo dohodnout na finální částce, vstoupil do jednání a padla suma zhruba 100 milionů. To už si ale nahrávala policie.

"Předmět úplatku se týkal nabídnutí přidělení zakázky MPSV ve výši nejméně 100 milionů korun konkrétní obchodní společnosti," potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Zaznamenané hovory policie považuje za důkaz podplácení. Naproti tomu stojí tvrzení Šišky a Hojera, kteří vzkazují, že o korupční jednání nešlo, jen se snažili snížit cenu.

Někteří právníci se ovšem pozastavují nad kvalifikací trestného činu Vladimíra Šišky.

Pokud totiž někdo někoho podplácí, měl by se tím poškodit takzvaný veřejný zájem. Modelově řečeno, někdo z privátu žádá kšeft od státního úředníka. "Lépe by na toto podezření sedělo zneužití pravomoci úřední osoby," řekl týdeníku Euro jeden z právníků, který si nepřál zveřejnit jméno.

Prověřením údajného korupčního aktu policejní vyšetřování nejspíš nekončí. Na paškále má být přezkum dalších zakázek, které měl první muž ministra Drábka pod palcem.

Nemají se přitom prý týkat již jen dávek v režii úřadu práce. Mířit by měly i na změny IT v České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Přesně v duchu věty, již údajně vypustil loni před koncem roku Vladimír Šiška: Úřady práce jsou vyřízeny, teď se pustím do ČSSZ!

Týdeník EURO 41/2012, 8.10.2012