22.5.2024 | Svátek má Emil


PRÁVO: Detektiv v ohrožení života

13.8.2010

Jak sejmout policistu s pomocí státu a za jeho peníze!

Čím více má stát zákonů a nařízení, tím je slabší. Slabší je také svoboda každého z nás. A pro některé se to může rovnat rozsudku smrti. Třeba tento článek probere někoho z odpovědných a změní to dřív, než se něco opravdu stane.

České právní prostředí je plné paradoxů. V oblasti práce policie při chytání zločinců pak téměř vždy platí, že mají horší vybavení, horší podmínky, ale i horší odměny. Pokud se jim při tom všem nakonec ještě podaří někoho skutečně sebrat, státní zástupce ho nepustí, dá ho do vazby a dostane se až k soudu, zdaleka není vyhráno. Když se ale dozvíte, jak snadno se lze pomstít za pomoci státu elitnímu detektivovi, který členy mafie dostal, zůstává rozum stát.

Média sledují jeden z největších procesů v České republice, co se jeho aktérů týče. Dostáváme každý den informace o tom, že se na procesu podílejí odstřelovači a členové různých útvarů rychlého nasazení, aby se nestalo, že buď souzení uprchnou, někdo je bude chtít vysvobodit, nebo naopak umlčet jednou ranou svědky. Nejde přitom o nikoho menšího, než členy vedení ruské a čečenské mafie. Mezi těmito informacemi se pak zcela snadno ztratí taková „drobnost“, jakou je ohrožení života člověka, který je do této situace dostal. Znovu si připadám jako v totálním Absurdistánu. Elitní detektiv Michal Váhala z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu je v současné době v prekérní situaci. Bohužel je vše pravděpodobně v mezích zákonů a předpisů. Přesto to postrádá elementární známky selského rozumu. Detektiv Váhala je totiž po zatčení bossů ruskojazyčné mafie mimo službu, přišel o odznak, služební zbraň, služební mobil a policejní ochranu. Ptáte se, jak si to zasloužil a proč k tomu došlo? Inu, jde to u nás snadno. Sled událostí je následující:

1) Policie díky Váhalovi (samozřejmě nejen jemu, dík patří řadě lidí) zatýká „vora v zakoně“, tedy nejvyšší autoritu u ruské mafie, Andranika Soghojana. Na seznamu jsou další jeho spolupracovníci.

2) Jejich advokátem se stává Julius Kramarič.

3) Detektiv Váhala je v tu chvíli aktivním policistou, má svůj služební průkaz, svou služební zbraň, ale také policejní ochranu, neboť mu hrozí pomsta mafie. K informacím o jeho soukromí se logicky nedostanete, natož abyste měli nějak zjednodušenou možnost pomsty. Zatím je tedy vše tak, jak bychom očekávali.

4) Na detektiva Váhalu podal trestní oznámení podnikatel Petr Junek, který s lidmi z ruské mafie podle policie spolupracoval. Také jeho zatkl Váhala za přípravu vraždy jeho společníka. Trestní oznámení podal Junek na detektiva proto, že prý v době po zatčení umožnil Váhala „ukradení“ Junkova mercedesu jinými podnikateli.

5) Na základě tohoto oznámení detektiv Váhala odevzdává průkaz, zbraň a ztrácí ochranku, neboť je postaven mimo službu.

6) Advokátem Petra Junka se stává, kdo jiný, Julius Kramarič.

7) V trestním spisu vedeném na detektiva Váhalu je uvedeno jeho bydliště, telefon, případně jiná místa pobytu, kde jej mohou státní orgány v trestní věci zastihnout v případě potřeby. Do spisu dala inspekce dokonce výpisy jeho mobilu. V něm lze nalézt informace, s kým si volal, a odvodit pak spojení na případné informátory, agenty a kolegy z policie.

8) Zcela v souladu se zákonem má k těmto informacím přístup advokát bossů ruskojazyčné mafie v jiném případě, Julius Kramarič.

Od té doby mění Váhala bydliště, dodržuje nějaké bezpečnostní opatření tak, jak se v životě naučil, nemá služební zbraň, nemá ochranu a více než o sebe se bojí o svou rodinu a přátele. „Už o tobě víme všecko. Teď ti začnou špatný časy, elitní policisto. Začneme tou tvou blondýnou,“ stálo například ve zprávě SMS, kterou obdržel před pár dny z telefonního automatu.

Podle výše uvedeného scénáře může v souladu se zákony bez problému postupovat každý, kdo bude chtít předem odzbrojit a naservírovat ty policisty, kteří mu vadí, kteří by mohli svědčit, nebo se jim chce třeba „jen" pomstít. Proč utrácet za zjišťování informací, když je stát naservíruje sám a nestojí to mafii ani korunu. A jak bývá u nás zvykem, celou situaci doprovází zajímavý paradox. „Vora v zakoně“ a jeho lidi dnes chrání naše vlastní policie za naše peníze, tedy ve své podstatě kolegové detektiva, možná lépe než ústavní činitele. Sám detektiv se díky mezerám v zákonech a nařízeních, které mafie dokázala dokonale využít, bojí o život.

Doufám, že Inspekce ministerstva vnitra Radka Johna nezjistí, že se ničeho nedopustil, až po jeho smrti.

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora