3.6.2024 | Svátek má Tamara


STÁT: Utrpení vlastními vynálezy

22.5.2024

Tři pozoruhodné zprávy prošly v minulých dnech sdělovacími prostředky. První, že se odkládá dokončení dálnice D49, protože Děti Země uspěly s kasační stížností proti stavebnímu povolení. Ministerstvo životního prostředí prý správně nevyhodnotilo dopady na životní prostředí.

Mohli bychom zde ukončit poznámku konstatováním, že ekologisté opět házejí klacky pod nohy státu. Tentokrát to ale není tak jednoznačné. Ekologistům nejde o nějaké žabičky nebo ještěrky. Oni podali stížnost kasační, tedy proti nezákonnému postupu státu, respektive krajskému soudu, který stavební povolení vydal. Nejvyšší správní soud stížnosti vyhověl, stát tedy nedostál svým vlastním státním předpisům a nařízením.

Ta 35 kilometrů dlouhá dálnice má stavební povolení od roku 2006, stavět se začala v roce 2008. Staví se tedy už 16 let a její dokončení se opět ocitá v nedohlednu.

Další zpráva postihuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastaví dodávku počítačového systému, který má uvést do provozu digitalizaci stavebního řízení. Úřadu se podle Lidových novin nelíbí, že ministerstvo zadalo zakázku na dodavatele IT řešení bez tendru. Už v únoru ÚOHS zakázal plnění zakázky za 37 mil. Kč pro společnost InQool. Novela stavebního zákona je v projednávání už asi pět let, v gesci současné vlády přes dva roky.

Do třetice ČTK vydala zprávu, a Svět hospodářství ji převzal, že podle dálnic a silnic 1. třídy je stále v provozu 3350 ilegálních reklamních poutačů. Za 7 let platnosti zákona proti tomu se podařilo odstranit jich 5 tisíc a stát to stálo desítky milionů korun. Provozovatelé ilegálních poutačů prý působí potíže.

Nebudu ten zákon číst a nepovolám ke komentářům právní experty. Jedině důležitý je výsledek výkonu expertní zákonodárné moci, tedy státu. Není schopen ani za 7 let vynutit plnění vlastního zákona a stojí ho to desítky milionů korun. To je prostě skandál. Ani se nebudu vysmívat současnému ministru dopravy Martinu Kupkovi, že ve svém úřadu zřídil speciální odbor na čtení zákonů a jejich dodržování. On se jen snaží řešit to, co nezavinil.

Nezavinil to, že stát není schopen dostát vlastním státním nařízením a zákonům. Stát není schopen dostát původnímu zadání, co by měla tato nařízení a zákony řešit. Takže se pak nelze divit, že mnozí nedokáží stát vystát.

Tento stát se kasá, že bude budovat. Sociální byty, vysokorychlostní železnice, atomovou elektrárnu. Ne, že by to nešlo. Ale to by si musel stát stát za svým. Bojí se? Ustojí to? Existuje varianta, že by se postavil stát státu? Zatím to tu chodí spíše jako ve Zvonokosech. Ale… nekřivděme středofrancouzské vesničce. Tam se ten veřejný záchodek vybudoval.