26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Zemanův lobbing nevadí?

25.7.2013

Zemanova vláda s podpremiérem Rusnokem shání podporu sněmovny až "po činu". Zjevně nemá šanci.

Podpremiér Rusnok, krásný termín, který kdosi použil na internetu, plně vystihuje skutečné postavení Jiřího Rusnoka a jeho ministrů vůči prezidentu Zemanovi, který je de facto hlavním tvůrcem a konstruktérem této nechtěné vlády.

Už jen samotný fakt, že podporu pro vládu "odborníků" (možná tak v oblasti předvolebních dluhů a vytunelovaných podniků doplněnou Milošovými kývači z řad ČSSD a SPOZ) shání prezident a volá si na kobereček, totiž na jednání předsedy poslaneckých klubů, je výmluvný.

Prezident, který by měl být nadstranický, zde otevřeně lobbuje za svůj projekt vlády nevzešlé z voleb, a zcela tak opouští vody alespoň zdání nadstranickosti. Už jen to, že se v této vládě velice často zjevuje spřízněnost se SPOZ, Stranou přátel ovirovaného Zemana, dává tušit, jakým směrem se upírají kroky našeho prezidenta.

Ale budiž, dejme tomu, že by se dalo přimhouřit oko, že prezident provádí lobbing, což by jeho předchůdci neprošlo ani náhodou, ale není od věci si dát některé věci do souvislosti. Miloš Zeman a Jiří Rusnok neustále tvrdí, že premiér má od prezidenta volnou ruku.

Jak s tím ale koresponduje, že prezident dává za vládu záruky, o čem a jak bude vláda rozhodovat či nerozhodovat? Nemělo by to spíše být záležitostí Jiřího Rusnoka a jmenované vlády než prezidenta?

Zkrachovalá pidistrana - původně politická divize soukromé bezpečnostní agentury - nyní chce vyjednávat s vládou o podpoře. Zde by měl státní zástupce Ištvan rozhodně zpozornět. Stále je toho mínění, že politické obchody jsou korupcí, takže předpokládám, že už jsou nasazeny odposlechy, jestli náhodou nedostanou VV nabídku nějaké odměny za podporu.

A pokud ano, tak očekávám zásah URNY a bleskové pozatýkání účastníků korupce včetně hlavy, která toto sama vypomáhá dohodnout. Nu, pane doktore Ištvane, prezident je ještě větší ryba než premiér, co vy na to? Že by to stálo alespoň za úvahu?

Jiří Rusnok skládá prezidentovi účty. Informuje ho o svých schůzkách, o programovém prohlášení... Zde je zcela patrné, kdo je skutečnou hlavou této vlády, která jen stěží získá podporu Sněmovny. Podle Rusnoka, přeloženo do lidštiny, vláda chce klid na práci a nějaký problém s Fischerovými miliony je zcela nezajímavý a nicotný, vše je prý naprosto čisté.

Je zvláštní, že prakticky nikomu Zemanův lobbing nevadí. Já si myslím, že je to zcela a naprosto nemístné. Prezident zde není od toho, aby dohadoval podporu vládě, a už vůbec zde není od toho, aby nějakou vládu odstraňoval. K tomu nemá pravomoci ani tím, že byl volen přímo.

Po dnešku se ale rýsuje možnost, že prezident po Rusnokově neúspěchu pověří sestavením vlády toho, kdo mu donese čerstvých 101 podpisů. Ba dokonce by to bylo prakticky obratem poté, co Rusnok přes Sněmovnu neprojde.

Co tedy touto vládou kašpárků, přikyvovačů a přátel becherovky sledoval? Představil své koně, které by rád viděl vládnout (a kterými by mohl vládnout on). Spoléhá na to, že ti samí lidé, kteří jej zvolili za prezidenta, budou teď volit jeho stranu. Zároveň se bude moci říkat, co všechno by Rusnokova vláda dokázala, kdyby mohla vládnout a ta zlá pravice jí vládu nesebrala.

Je celkem jasné, že mnozí účastníci Rusnokova zájezdu budou nějak odměněni za svou věrnost často zavirovanému prezidentovi. Ti lidé, které stačili měsíční ministři vyházet, se na úřady vrátí, a ti kamarádíčci, kteří byli dosazeni na uvolněná místa, okusí radosti návštěv Úřadu práce.

Státní zástupce Ištvan prohlásil, že korupcí je vše, na co člověk nemá nárok. Přes usnesení Nejvyššího soudu, že došlo k nepřijatelnému zásahu exekutivní moci do moci zákonodárné, hodlá dál pokračovat ve své snaze dostat exposlance za mříže. Co je tedy dohadování podpory vládě? Nemůže i tam jít o nějakou korupci třeba odměnou dosazení do vlivných funkcí těch lidí, kteří podporu slíbí?

No, nevím, skoro bych řekl, že v duchu právní konstrukce Iva Ištvana ano. Ale zde se už nebude nic dít. Úkolu bylo dosaženo, vláda s nenáviděným Nečasem a Kalouskem padla a od zítřka bude všem létat pečená drůbež do úst. Do těch hradních dokonce bažanti, možná i nadívaní pávi.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora