28.5.2024 | Svátek má Vilém


POLITIKA: Starého psa novým kouskům...

10.11.2007

Komunisté v České republice si ve středu 7. listopadu nostalgicky připomínali devadesáté výročí Velké říjnové socialistické revoluce, která v Sovětském svazu odstartovala proces budování socialismu jako jediné spravedlivé formy státního zřízení.

Ústřední výbor KSČM vydal oslavné prohlášení, komunistický boss Vojtěch Filip označil VŘSR za nejvýznamnější událost lidských dějin a Vladimira Iljiče Lenina v podstatě za vrchol spravedlnosti. Česká komunistická strana se dosud, jak známo, nedistancovala od čtyřicetiletého teroru, který ve jménu socialismu připravil o život tisíce lidí a milionům dalších život zkazil. Svou veřejnou adorací VŘSR se tak KSČM opět přihlásila k silovému řešení změny státního pořádku a opět dala najevo, že cestu násilí vnímá jako možný prostředek v boji za změnu demokratického zřízení. A jsme tam, kde jsme byli.

Řada komunistických politiků se sice snaží přesvědčit občany, že KSČM je jiná, lepší, hodná, moderní, slušná a poctivá. Kroky této strany však hovoří jinak. Malý exkurz do Zlína. Zlínský komunistický zastupitel Josef Šlahař před časem hřímal nenávistné věty o tom, že lidé musí opět začít budovat rudé odbory a rudé gardy. Za svá slova si vysloužil trestní oznámení od všech dalších zastupitelů, vyjma klubu KSČM. Nedávno zase jiný komunistický zastupitel, František Rábek, obíhal město a sbíral petiční podpisy k ustavení občanských výborů, které mimochodem ničily život lidem v komunistickém Československu. Na mysli měl samozřejmě výbory osadní, ale zvyk je holt železná košile.

Čeští komunisté nejsou jiní, nejsou lepší než jejich totalitní elita z doby před rokem 1989, ba dokonce jsou v mnohých ohledech ještě horší. Vojtěch Filip v rozhovoru na webových stránkách KSČM glosuje vliv revoluce na události v Evropě a porovnává ji s revolucemi jinými, definuje pojmy, analyzuje a komentuje. Nešťastný národ, kde komunisté interpretují historii.

předseda MS ODS Zlín-město a zlínský zastupitel

Ondřej Kapusta