7.5.2024 | Svátek má Stanislav


POLITIKA: Spořit na důchod nechceme

5.3.2011

Velice tristní obrázek o nás. Tak bych ve stručnosti charakterizoval výlev žlučovitých až nenávistných sdělení ministrovi práce a sociálních věcí Drábkovi. Těch se mu dostalo v pořadu Hyde Park na ČT24 ve středu 2. března. Při hlasování obdržel Drábek jen necelou čtvrtinu kladných hodnocení.

Tématem pořadu bylo přeřazení většiny zboží a služeb ze snížené sazby DPH 10% do základní sazby 20% jako součást připravované důchodové reformy. Většina přihlížejících si přála, aby se peníze vzaly bohatým, a to mezi lidem tolik oblíbenou metodou „progresivní daně“. Marně ministr Drábek vysvětloval, že i u nás máme progresivní daňový systém, který formou odečitatelných položek od základu daně zajišťuje, že lidé s nízkými příjmy daně ze mzdy neplatí buď vůbec, nebo jen velmi nízké.

Jakýsi bolševik (jak jinak zasilatele mailu nazvat, skutečně nevím) dokonce spočítal, kolik že miliardář Bakala by mohl ze svého příjmu vyplatit důchodců. Tento a všechny další maily si byly až vzácně podobné. Jednoznačně z nich plyne, že jsme se jako národ absolutně nevyrovnali s rovnostářstvím a, co je ještě mnohem horší, většina z nás si nechce spořit na horší časy. To, že důchod, tj. stáří, logicky nese více nemocí a tudíž horší časy, jako bychom nechtěli vzít na vědomí. Lze to snad vysvětlit jedině tím, že mladí lidé i lidé středního věku nechtějí vzít na vědomí, že i je jednou dostihne stáří a bude se jim hodit každá koruna, třeba i k tomu, aby si ve stáří mohli dovolit náročnou operaci či prostě jenom proto, aby se jejich životní úroveň nepropadla někam k životnímu minimu.

Dvojnásob smutně mi bylo z toho, jakým neférovým způsobem se v diskusi chovala moderátorka programu, která se představovala jako „Pavlína“. Neustále skákala Drábkovi do řeči, evidentně jí dělalo dobře být na straně „lidu“. Ona Pavlína, řekl bych zhruba „třicítka“, by přitom měla velmi přemýšlet nad tím, čemu že to vlastně fandí. Věří-li skutečně, že se spolehne na průběžný systém důchodového zabezpečení a bude mít v důchodu blahobyt, potom ještě stále nedospěla a měla by spíše moderovat programy pro nejmenší v neděli ráno či ve všední dny odpoledne. Vždyť Ferda Mravenec či Večerníček už vypadají padesát let stejně, tak jaképak starosti s důchodem.

O tom, že jde v případě důchodové reformy o možná největší úkol současné vlády, by přitom bylo dobré nepochybovat. Vláda se přitom pohybuje, obrazně řečeno, na zaminovaném poli. Na levé straně postbolševický a neobolševický blok, který by chtěl situaci řešit jednoduše, a to znárodněním (viz Bakala) a návratem ke“spravedlivému“ rozdělování chudoby. Na pravé straně jsou to „skuteční pravičáci“, kteří současnou vládu obviňují z defétismu vůči levici a vše by řešili „bez výjimek“. Je přitom zajímavým paradoxem současné situace, že je to bývalý kandidát levice na prezidenta Jan Švejnar, který předkládá výpočty o tom, jak ochránit důchodce a rodiny s dětmi před dopadem zvýšených výdajů vlivem vyššího DPH. To jsem alespoň zachytil z úst předsedy VV Radka Johna, který právě propočty Jana Švejnara považuje za relevantní. ČSSD však v tomto případě názory Švejnara nepodporuje. Hádejme proč!

Větší státní podporu (například oproti tak zvanému stavebnímu spoření) by si asi zasloužilo penzijní připojištění. Má-li se totiž v zajímavé míře rozběhnout dobrovolné spoření na důchod systémem, který předpokládá reforma důchodového zabezpečení, bude o vstupu do dobrovolného spoření na důchod rozhodovat to, jak se vládě podaří přesvědčit nás, občany, abychom si skutečně část své mzdy dobrovolně ukládali na svůj důchodový účet. A jen motivovaný člověk (nejen negativní kampaní o tom, že státní důchod bude v budoucnosti minimální a zajistí jen holou existenci), který své peníze uloží na důchod s podmínkou, že na tomto účtu se mu uložené peníze zhodnotí nejlépe, se pro tento typ spoření rozhodne. A na tomto poli je podle výsledků hlasování diváků ve zmíněném pořadu ještě hodně a hodně práce.