29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Luboš 8.3.2011 14:42

Fakt dost hezky napsáno!

Přemýšlím, kde se p. Bartoň tak hezky naučil psát. Ta dikce, ta vybraná slova... Skoro to na mě dělá dojem, že v Rudém právu tak někdy kolem roku 1952

F. Eliáš 6.3.2011 17:50

Mnoho mladých předpokládá,

že v okamžiku, kdy se začnou spoléhat pouze na peníze, které si naspořili, umřou hladem. Mám obavy, že jde o smrt bolestivou.

J. Marešová 6.3.2011 15:35

Je to jen naše volba

Mnoho z občanů si na důchod spořit nechce. Naučili se, že rychlejší, než spořit, jsou půjčky. Stala se z nás ve většině spotřební společnost a na nic nechceme čekat, vše chceme hned. Naše generace ještě díky nedostatečně zásobenému trhu dokázala ušetřit, ale dnes, když je tak ohromná nabídka ,lidé chtějí stále lepší elektroniku, ze supermarketů si navykli vozit plné vozíky zboží, které sice nepotřebují, ale v regálech se nabízelo. Proto šetřit na důchod nelze a potom je to ještě daleko. Jsem důchodce, tak šetřit musím a jsem vlastně ráda, že se mne ty pesimistické prognózy už vlastně netýkají. Naše důchody jsou taky tak na přežití.

J. Mrázek 6.3.2011 12:25

Problémem česka jsou třetinové platy a tradice tunelů.

Y toho plyne, že nedůvěra v nepojištěné penzijní fondy (banka zkrachuje a část peněz dostanete zpět, u p.fondu máto velké H, malé o, římská5 a dvě tečky...). Jen sebevrah neuvažuje a zpětně si nepromítně minulých čtyřicet, padesát let a růst cen a jen optimista bude doufat, že to, co tam vloží bude mít třetinovou hodnotu oproti tomu, kdyby si za to pořídil a pronajímal třeba nemovitost. Neboli špatně placení češi s EU cenami na celé penzijní střádání vrhnou mohutný  ...nec. Omlouvám se za realismus a trochu sarkasmu, ale být naprostý realista a používat sarkasmus naplno, tak bude všude pár teček ob slovo ....hezký den a už se tím nesmyslem "penzijní fondy"přestaňme zabývat !

M. Bezouška 6.3.2011 16:13

Re: Problémem česka jsou třetinové platy a tradice tunelů.

pane Mrázek, vy asi tak znáte jen tři písmena, jež v slovo blb se svíjí - a k tomu ten sloh a gramatika, no fuj. Jedno je ovšem jisté, totiž že stávajícím stylem se žádná reforma dělat nedá. Už ptoro ne, že žádná reforma tohoto druhu nemůže být jednorázovým aktem. Něčím, co někde nějaká božstva ve své nevystihlé moudrosti vymyslí, naordinují a bude vymalováno. A budiž Bohu žalováno, že diskuse toho druhu, jak je vedena a jak ji vedete vy, není ani to vaše velké H atd.

J. Urban 6.3.2011 12:19

ále!

Penzijní fondy byly v minulosti vykradeny už mnohokrát, např. nacisty a komunisty. Investice nejistá. koneckonců ani stát nezajistí nic a nikoho - kromě parazitů, kteří jej permanentně vykrádají a tunelují. Občan udělá nejlépe, když do státu a pochybných fondů nebude cpát ani jednu Kč, co našetří, chce šikovně rozdělit (cennosti, nemovitosti aj.). Pokud jde o stávající "reformy", jde zase jen o to, jak co nejvíc orvat střední třídu. V tom si stávající garnitura nezadá v ničem se socany a bolševiky. Prej šetřit :-)))) ale na pandury, minomety, promopra se miliardy vždy najdou :-( Flus.

Š. Hašek 6.3.2011 12:30

Re: ále!

Souhlasím.

Úplně by stačilo zveřejnit orientační!! a teoretické!! grafy průběžného systému do budoucnosti a .... a ať si občan poradí!

Chtěl jsem jen naznačit, že lidé (slýchám to furt od známých) už panikaří, že budou ve stáří o žebrácké holi. Není divu, že stát vyprodukuje nějaké řešení. Ale vše je již vyřešeno! Současná nabídka je v podstatě pro nesamostatné. A světe div se - právě oni nadávají.

Jako bonbónek, znám jednoho co vybral nedávno svůj penzijní fond a investoval (pozor!) do domácího kina. V důchodu bude čučet na kvalitní obraz Novy.

J. Kanioková 6.3.2011 13:43

Přesně :)))))

K. Luboš 8.3.2011 14:26

Re: ále!

Aspoň bude mít něco, na co bude mít čučet

F. Eliáš 6.3.2011 17:53

Re: ále!

Máte pravdu, ale ti, kteří dnes raději své peníze utratí, budou žebrat v důchodovém věku o nějaké milodary. Dají jim je ti spořiví? Nebo je odeženou?

Š. Hašek 6.3.2011 11:47

Všichni nadávači

na pana Bartoně (v principu nadávači na nutnost postarat se sám o sebe a potom ještě o vdovy, sirotky a chudé studenty) by si měli už konečně přiznat, že jsou již v podstatě "státní-lidi-mutanti" (nikoliv samostatní občané), kteří dopoledne chtějí aby stát (jejich sousedé platící daně) a politici (produkující jen mnohdy šílená rozhodnutí) jim zajistili vše. Doslova vše, a to podle jejich okamžitého přání. No a odpoledne se zabývají tím, že na ty svoje zvolené mizerné politiky nadávají, a samozřejmě i na ty občany, co podle jejich soudu málo nasypali do společné kádě. Jedná se v podstatě o zdravé závistivce, bez programu "šetři, dělej něco -  budeš starý"!

No, když lidi věří Špidlovi. Že jim ty papírky vytiskne! Těch občanů, co v principu souhlasí  s von Hayekem začíná být nějak málo. Máme se nač těšit.

K. Luboš 8.3.2011 14:29

Re: Všichni nadávači

„No, když lidi věří Špidlovi. Že jim ty papírky vytiskne! “

Teď jste uhodi hřebíček na hlavičku.! Právě jste popsal způsob, jakým se zanedlouho USA a Evropa zbaví svých státních dluhů.

J. Effenberk 6.3.2011 10:25

Když vám nevyhovují fondy,

tak investujte kam vám libo, korunky strkejte třeba do slamníku, nebo nespořte vůbec. Účast ve fondech není povinost, ale možnost.Ostatně, pokud jste skromný, státní minimální důchod vám k přežití postačí.-)

J. Klepal 6.3.2011 10:08

nenávistná argumentace pana Bartoně

Bolševicky nenávistná argumentace pana Bartoně se marně snaží zakrýt podstatný fakt, totiž pravý cíl tzv. důchodové reformy, kterým je rozšířit pro současnou a budoucí kleptokracii podmínky k udržení a rozšíření dalších zdrojů bohatství a tedy i moci. Jak ukazuje praxe, přebujelá správa fondů, inflace, podvodné manipulace, krachy a v českých podmínkách tak oblíbené tunelování sotva mohou zajistit klidný spánek těm, kteří své peníze svěří neznámým lidem na dobu několika desítek let, kdy jen pouhá inflace ve výši pěti procent znehodnotí úspory za 30 let na sedminu. Vždyď v současné době nemá ani rozumný smysl ponechávat peníze v bankách, kdy úrok z úspor zdaleka nepokryje náklady na vedení účtu a pár běžných operací do měsíce, a to banky mají se zhodnocováním peněz podstatně delší zkušenosti a větší možnosti než několik všehoschopných jedinců, kteří se vynoří kdovíodkud a postaví se do vedení fondů. Naspořenou částku ve fondech zcela jistě ohrozí také možné sociální nepokoje stále chudších a zoufalejších lidí, všelijaké změny všemožných populistů, revoluce a další tzv. "reformy" všeho druhu. Je zřejmé, že výši reálného příspěvku penzistovi ze soukromého fondu ve vzdálené budoucnosti nikdo z navrhovatelů zvyšování daní, poplatků za všechno, ale i vstupenek do ordinací apod. nemůže zajistit. Jasné je pouze to, že kapsu si namastí manažeři a vlastníci soukromých fondů. A jak se zdá, o to tady jde, ždímání peněz z lidí je nutno diverzifikovat a hlavně je přesvědčit, že je to pro jejich dobro.

J. Šejnoha 5.3.2011 23:36

skepse nemusí být vždy na závadu

V minulých  letech nám  řada  slavných, mamutích  a  zdánlivě  nesmrtelných  finančních institucí předvedla,  jak  rychlý  může  být  pád  z  výšin  až  na  dno.  Já říkám , na štěstí.

Nelze se  divit, že  se  Češi  chtějí držet  průběžného systému. Je  sice  nespravedlivý a  peníze  z  něho zrovna "nepřetékají",  ale  za  to se  nedá  vykrást  ani  nemůže  úplně  zbankrotovat.   Já bych se ho držel.  A navíc ať se každý zkusí  zabezpečtit jak umí.

P. Ryšavý 6.3.2011 0:24

Re: skepse nemusí být vždy na závadu

Je vidět že vůbec nevíte jak fungují investiční fondy.

Z. Rychlý 6.3.2011 9:51

Re: skepse nemusí být vždy na závadu

Těžko říct, co jste tou poznámkou myslel. Především všechny fondy fungují skvěle pro své správce. :-( Se svěřenými penězi to bývá horší.

Někteří správci fondů (akciových) Vám budou dokonce jako Radio Jerevan tvrdit, že v čase akcie vždy porostou. Radio říká "Ano, ale někdy to trvá 20 let, než se dostanou na úroveň před pádem", a to neberou do úvahy inflaci.

J. Urban 6.3.2011 12:22

Re: skepse nemusí být vždy na závadu

No investiční fondy fungují tak, že svěřené peníze investují. Tedy ne své vlastní, ale svěřené!!! Když budou investovat blbě, máš smůlu, b.l.be.čku , který jsi do nich narval své naškudlené peníze.

J. Šejnoha 6.3.2011 22:06

Re: skepse nemusí být vždy na závadu

Bohužel už trochu ano.

K. Podroužková 5.3.2011 19:05

Nechceme, nebo se bojíme?

Bude to především obrovský byznys, když uvážíte, že masivní kampaní přesvědčíte občany, aby si spořili v penzijních fondech. Dobrovolně se jednou rozhodnete, ale pak už budete muset platit až do odchodu do penze. Stát bude nějakou formou přispívat a fond bude s penězi hospodařit. Bude je investovat a možná i zhodnocovat. Ale co když investice nevyjde? Buď může fond riskovat a hodně získat nebo taky ztratit. Od toho se budou odvíjet výše budoucích výplat. Pojede-li tzv. na jistotu, budou výnosy i riziko malé ale následné důchody také. Investice do státních dluhopisů s imaginární jistotou mohou skončit naprostým ožebračením v případě, že stát krachne. Průběžný systém financování důchodů je neudržitelný, ale penzijní fondy nás zřejmě nespasí. Ani progresivní daň by nás nespasila, ale je to téma masově žádané a proto volebně využitelné. Každý se bude muset sám přičinit, aby v důchodu důstojně přežil a bude jenom na něm, jestli se rozhodne pro fond nebo něco jiného. Není to nechuť spořit si na důchod, je to spíš nedůvěra a strach svěřit svoje peníze jakýmsi (začínajícím, nezavedeným) společnostem, o nichž toho moc či spíš vůbec nic nevíme. Kdo spořit na důchod chce, může už teď. Ale výnosy stěží pokryjí inflaci!  Zavádění nových systémů je především byznys posvěcený státem a se státním příspěvkem. Vláda si bude moct odškrtnout  započetí důchodové reformy, několik obratných investorů se chopí šance a začne podnikat v důchodech, což bude zlatý důl, ale pro normálního smrtelníka bude výsledek nejistý. Stát by měl konečně lidem vysvětlit, že se o sebe musejí postarat sami,

od mládí až po stáří, že tu není od toho, aby je vodil za ručičku. Chápu nedůvěru lidí, kteří vidí, jak se rozkrádají obrovské prostředky z jejich daní, před kterými se otevírá další bezedná jáma, na jejímž dně možná jednou někdo najde poklad...

J. Kanioková 5.3.2011 22:20

Dobrý příspěvek,

průběžný systém už opravdu dodýchává, takže se to nutně musí změnit. Demografie je neúprosná. Jen, že ten strach z fondů...  nedivím se. Napsala jste to přesně o výnosech, které stěží pokryjí inflaci. Mě před 15 léty "ukecali" na skvělý zahraniční fond, kde mi vypočítali, že za ty roky vložím 72 tis. a při těch úrocích, které slibovali, bych se mohla na konci dočkat 270 tis. Byl to dokonce můj dobrý kamarád, který mě zlomil a věřil tomu převelice. Teď mi skončilo těch 15 let a dostanu 76 tis. ! To je výnos jako hrom, za patnáct let, 4 tis. !  Sama investovat neumím a ani jsem na to nikdy neměla. Takže rozpaky. A to jsem velký pravičák, který chce minimální stát, atd.

J. Šejnoha 5.3.2011 23:39

Re: Dobrý příspěvek,

Sama  jste  si odpověděla, proč  lidé nechtějí  střádat do fondů.

Mám podobné zkušenosti  ačkoliv ne tak  zoufalé. 

K. Luboš 8.3.2011 14:31

Re: Dobrý příspěvek,

„Průběžný systém už opravdu dodýchává...“ je ne zcela přesné tvrzení. Správně má být toto: „„Průběžný systém díky Topolánkovi a Janotovi už opravdu dodýchává...“

J. Šejnoha 5.3.2011 23:45

Re: Nechceme, nebo se bojíme?

Ještě jste  zamněl na jednu katatastrofální ale  pravděpodobnou alternativu:  vykradení  fondů.

Dnes  se  tomu  politicky korektně  říká  "vyvedení peněz  z  fondů". 

Zlodějský manažer by možná dostal  pár let basy. Ale  když  vám bude  75, tak vám to  za  ten pocit,  že jste  ukradenými miliardami zabezpečil své potomstvo na   10 generací dopředu, stojí.

J. Schwarz 5.3.2011 14:59

Proč do toho levice

pořád tahá stát? Ať si vytvoří vlastní fondy a hospodaří si v nich sama. Stabilitu oněch fondů jim pak nebude ohrožovat pravice, když se čas od času dostane ve volbách k veslu. Vždyť mohou své prostředky investovat do ekonomik, jejichž rozvoj oceňují - třeba čínské nebo kubánské. Ať soupeří tisíce škol, ať kvetou tisíce růží - bylo jednoho času okřídleným čínským sloganem. Netřeba všem vnucovat společné řešení - neshodnem se, no a co? Než se furt hádat, omezme průběžný "pilíř" na polovinu a z druhé poloviny vytvořme dobrovolný. Stát zajistí důchod jen na přežití,  kdo chce ať si spoří, formu možno ponechat na něm. Mudrcové, co pořád mají "obavy" z lidské nezodpovědnosti nechť se postarají hlavně o sebe a pokud patří k levici, mohou své ovečky přesvědčit  o správnosti svých řešení. Tak vo co go? Pořád se "bojuje za mír" a přitom levice jednoznačně podporuje řešení násilná a právo na násilí podporuje velmi chatrným argumentem, že "ji podporuje nadpoloviční většina - třeba 52%, lidí". Kdyby to bylo 98%, pak je možné se na ta 2% vykašlat, nemohou nic ovlivnit. Pokud je to skoro 50 na 50, jakým právem chce jedna část znásilnit skoro stejný počet svých spoluobčanů? Společné řešení je zločin.

M. Stuchlik 5.3.2011 18:55

Re: Proč do toho levice

Kdyby proti levici byly 2 procenta obyvatelstva tak už je KSČSSD dávno vyvraždili. Za stavu fifty fifty si netroufnou (pokud totálně neovládnou policii a armádu). Takže aspoň intenzivně pracují na ekonomickém rozložení tohto státu, aby nahnali do stáda co největší počet tupých ovcí.

K. Luboš 8.3.2011 14:33

Re: Proč do toho levice

Uklidněte se, pane Schwarz, a pomalu a zhluboka dýchejte...

J. Běle 5.3.2011 14:21

Pane Bartoni,

většina lidí v této zemi si už do nějakého penzijního fondu přispívá a za nemalé podpory svých zaměstnavatelů se na penzi zajišťuje.

 A pokud bych měl psát ve stejném duchu jako Vy,např. o mravencích a bolševikách,měl bych navrhnout Vaše postavení před popravčí četu,protože lžete,urážíte lidi kteří nemají stejný názor jako Vy a  kdybych trochu pooopravil slova pana "vachmajstra" z Putimi,vůbec nejste fajn.

J. Schwarz 5.3.2011 14:42

Re: Pane Bartoni,

Jediné co je tu jasné že zdejší obyvatelé se nedokáží shodnout absolutně na ničem - leda snad na tom, že o jejich blahobyt se by měl pod hrozbou trestu smrti postarat soused. V tomto případě nechápu, proč většina národa trvá na společných řešeních, která vyžadují shodu. Vždyť jediným řešením - krom občanské války - by bylo tuhle "společnost" rozpustit, ať se každý stará sám o sebe s tím, že se lidi můžou dobrovolně zase sdružit a v rámci těchto nově vzniklých spolků si řešit "sociálno" a "solidaritu" po svém. Pořád lepší než se nakonec vzájemně povraždit kvůli tezi, že je třeba se navzájem milovat.

K. Kužel 5.3.2011 16:48

Re: Pane Bartoni,

Smutné, ale realistické.