15.5.2024 | Svátek má Žofie


POLITIKA: Sobotka důkazem

5.5.2011

Ritualizace boje s korupcí korupci jen podporuje

Prohlášení Bohuslava Sobotky v pátečních Hospodářských novinách o tom, že si dovede představit menšinovou vládu sociálních demokratů podporovanou komunisty, zcela zastínilo zřejmě ještě podstatnější prohlášení šéfa ČSSD, že individuální pochybení členů jeho strany, na které ho novináři upozornili, ho nezajímá, protože ta by měla řešit policie.

Redaktoři Hospodářských novin mu totiž připomněli případ Stanislava Grosse, který jako zázrakem po odchodu z politiky získal stovky milionů, případ hejtmana Jaroslava Palase, který odmítá sdělit, odkud vzal peníze na luxusní penzion, či kauzu Davida Ratha, který uzavřel tajnou smlouvu ve výši 400 milionů na mladoboleslavskou nemocnici s firmou, která nemá telefon, dělníky a je evidentně jen papírovou kulisou, a přitom všechny smlouvy prohlašuje za tajné. A podobně se nakonec chová i sama ČSSD, když odmítá zveřejnit vyúčtování minulé předvolební kampaně.

Takové sdělení předsedy strany v očích veřejnosti jen korupci legitimizuje a ukazuje na to, že je neodpáratelnou součástí české politiky, že politika je na ní založená a že předseda sociální demokracie se s tímto stavem smířil, že na řešení rezignoval. Míra korupce v Česku je tak vysoká, že přesahuje možnosti i velké strany něco na ní změnit. Zdá se, že za takového stavu již žádná systémová řešení, nová pravidla financování politických stran, snižování státního deficitu, lepší důchodová reforma a jiné zdravotnictví už nemohou korupci vymýtit, pokud nefunguje základní struktura, a tou je vždy stát. Ten totiž zdegradoval a nikdo ho nebere vážně, protože skoro nikdo nebere vážně ústavu, vládní koalice, od té doby, co se proti koalované straně původně vyhlásila mobilizace, zastupitele v parlamentu, protože často nevědí o čem hlasují, jelikož své kanceláře proměnili v agenturní zastoupení a vystavování poradenských faktur je zajímá víc než schvalované zákony, o policistech člověk víc čte v souvislosti s jejich kriminální činností než s odhalováním korupčních skandálů a rozsudkům soudů - viz naposled případ Aleše Hušáka a rozhodnutí Vrchního soudu, který zrušil insolvenční dohled nad Sazkou v době, kdy pohledávky Sazky jsou mnohamiliardové - už nikdo nerozumí.

Základní úkol pro velké strany tudíž zní: Rehabilitovat stát, jenž je vždy tou hlavní institucí pro správu věcí veřejných.

Pokud někteří politici hovoří stále dokola o minimálním státě, znamená to, že tím otevírají velký prostor pro nekontrolovatelné mocenské hrátky, za nimiž stojí velcí podnikatelé, kteří ho využívají pro své ještě větší obohacování. Politici se pak stávají jen pouhými loutkami v jejich rukou, což vlastně nepřímo Bohuslav Sobotka svým výrokem potvrdil. On ani jeho strana nejsou ochotni začít u sebe. Sám to přiznal tím, že svůj byt financoval z poslaneckých náhrad.

Item: U nás nedošlo k transformaci totalitního systému na demokratický, ale k privatizaci demokratických institucí, které jsme formálně převzali ze staré Evropy. O jejich řádné fungování se už neumíme postarat nebo dokonce ani nechceme, protože to politikům vyhovuje. Fungující stát se naopak nesmí chovat k lidem špatně a nesmí dělat chyby, jak nedávno důrazně poznamenala ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel