29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


NÁTLAK: Prohlášení plné nesmyslů

15.5.2024

Ultralevicová prohamásovská úderka by nejraději „zrušila“ patrně největší českou odbornici na izraelsko-palestinskou otázku Irenu Kalhousovou. Přímo na ni i na Univerzitu Karlovu, kde politoložka působí, nevybíravě zaútočili ve svém prohlášení na Instagramu anonymní aktivisté ze skupiny skrývající se pod jménem Academic Against Apartheid.

Vedle vydání svého prohlášení na sebe lidé z této skupiny upozornili ještě tím, že se vydali v maskách a s palestinskými vlajkami obsadit prostor před Fakultou humanitních studií v Praze. Ze strany fakulty se ale příliš velkého pochopení naštěstí nedočkali.

Prohlášení plné nesmyslů
A pak zde máme zmíněné instagramové prohlášení. To zaujme svojí naprostou bizarností. Jako první praští do očí množství pravopisných chyb a překlepů v relativně krátkém textu. Snad i průměrný deváťák by ho zvládl napsat mnohem lépe.

Pisatelé či pisatelky by se především měli naučit správně psát sloveso „vyzývat“ a celý text si po sobě před publikováním aspoň pořádně přečíst.

Je mi záhadou, proč si skupina říká „Academics against Apartheid“ čili česky Akademici, tedy pardon, Akademici*čky proti apartheidu, když nedovedou pořádně napsat ani krátký text? Akademik zjevně není ve skupině ani jeden, ale pojďme dále.

Obsah totiž není o nic lepší
Zmíněny jsou v něm naprosto nesmyslné požadavky a nepodložená obvinění. Aktivisté požadovali zpřetrhání vztahů s významnou Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě a více přednášek o sionismu a údajné genocidě v Gaze.

Kvalifikací pro působení v oborech zabývajících se izraelsko-palestinským konfliktem tedy mají být protiizraelské a zároveň nekriticky propalestinské postoje.

A také žádali vyhození lidí, jako je právě Irena Kalhousová, o níž tvrdí, že prý „papouškuje rasistickou a sionistickou rétoriku.“

Ano, čtete správně, přesně toto prohlásili o politoložce, známé právě svojí snad až úzkostlivou snahou vyvarovat se jakýchkoli jednostranných výkladů. Pokud někdo šíří jednostranný pohled (a bludy), pak to jsou to ultralevicoví aktivisté. Jsou to oni, kdo vynikají v nekritickém papouškování rétoriky teroristického hnutí Hamás.

Chybí podpis
Pod text prohlášení se jeho tvůrci raději ani nepodepsali. Nedivím se jim. Sám bych se taky styděl spojit svoje jméno s takovou snůškou nesmyslů, jejíž autoři se ani neobtěžovali si po sobě zkontrolovat, co vlastně napsali.

Zjevně tedy nejde o žádné akademiky a už vůbec ne proti apartheidu, ale jen o partu skrytých podporovatelů Hamásu maskující své antisemitské postoje za kritiku izraelské politiky. Mnohem lépe proto vystihuje tuto skupinu označení Hamasjugend, které už použili někteří přede mnou.

Velmi si vážím toho, že Univerzita Karlova nepodlehla tlaku anonymních aktivistů a Ireny Kalhousové se zastala. Útoky tohoto ultralevicového Hamasjugendu na respektovanou odbornici na izraelsko-palestinský konflikt jsou zároveň útoky na akademické svobody a svobodný charakter naší veřejné diskuse!