19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Slovenská krajská inspirace

7.12.2021

Před čtyřmi roky byly v listopadu 2017 krajské volby na Slovensku. I zde jsou krajská zastupitelstva volena na čtyři roky. Občané volí přímo i předsedy těchto zastupitelstev, tedy po našem hejtmany.

Přestože uběhly čtyři roky, na Slovensku žádné krajské volby letos nejsou. Slováci si totiž uvědomili, že není třeba ve veřejné správě zbytečně vyhazovat peníze. I na Slovensku nejsou krajské volby oblíbené, v minulých volbách byla účast menší než 30 % a v předminulých v roce 2013 jen 20 %. Jako snahu o zlevnění voleb a přitom zvýšení volební účasti bylo jednorázově prodlouženo volební období krajských orgánů ústavním zákonem na 5 let, aby se na podzim roku 2022 konaly společně krajské a obecní volby. Ušetří se peníze a zvýší se i volební účast, protože o volby v obcích je vyšší zájem, dosahuje téměř 50 %.

Je to inspirace pro nás. V současné tíživé ekonomické situaci se projevuje varianta 14 krajů jako varianta podstatně dražší než bývalých osmi krajů. Pokud učiníme obdobné opatření jako na Slovensku a spojíme volby krajské a komunální, ušetří se peníze. Přitom nejde o žádný razantní zásah do veřejné správy, i když ta by si jej zasloužila. Demokracie nemůže bez voleb fungovat. To však neznamená, že jich musí být tolik jako u nás.

Slovenský příklad navíc vypovídá o špatnosti rozhodnutí našeho Ústavního soudu, který zrušil v roce 2009 ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Přitom se tento způsob využíval běžně nejen u nás a na Slovensku, ale i jinde. Zkrácení volebního období zákonem například bylo přijato při posledních volbách 2019 řešících pobrexitovou krizi ve Velké Británii. Ve Francii si naopak drobně prodloužili své volební období poslanci Národního shromáždění v roce 2002 z důvodu úpravy volebního období prezidenta.

 Převzato z profilu.