2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Rezignoval Tůma včas?

19.4.2010

Guvernér ČNB jen možná ví víc než my

Jen čas ukáže, co bylo skutečným důvodem rezignace guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Rozhodnout se v neděli a bez varování zaskočit po skoro dvanácti letech za prezidentem republiky říct „odcházím“, na to ta oficiální verze prostě nestačí.

"Můj druhý šestiletý mandát končil 12. února 2011. V tento den skončí mandát většiny členů bankovní rady. Pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší.“ To je oficiální verze. A jaká může být ta skutečná? Nabízí se totiž jako na podnosu hned několik důvodů.

1) Nedělejme si iluze o tom, že na ČNB nemá vliv politický tlak. Zdeněk Tůma si je jako ekonom vědom, že pokud by byl guvernérem do konce funkčního období, tedy února 2011, bude ve své pozici pod největším tlakem za posledních deset let. Tlak doposud pravděpodobného vítěze voleb ČSSD za zády s komunisty musí po dvaceti letech děsit každého rozumného člověka.

2) Pod vzrůstajícím tlakem regulací a příkazů z EU a očekávané krize eurozóny (nejsme jejími členy, ale politici se do ní ženou) by musel přijímat opatření, se kterými jako ekonom nemůže souhlasit, ale bude na něj vyvíjen politiky obrovský tlak, aby je přijal. Viz naše peníze pro Řecko.

3) Stejné pocity by musel prožívat v situaci jakéhokoli podílu ČNB na čemkoli, co jen zavání dotacemi a jejich podporováním, byť jen třeba při správě takových peněz. Aktuální výstrahou nám budiž dnešní zprávy o tom, jak ve Španělsku v noci nasvěcují fotovoltaiku světly z dieselových agregátů, aby právě z fotovoltaiky pak mohli prodávat za balík tu "zdravě" vyráběnou zelenou dotovanou elektřinu. Škoda v přepočtu 60 milionů Kč. Svět se prostě pod tíhou regulací a dotací hroutí.

4) Jeho postoj k přijetí eura u nás byl vždy chladný. Žádná laciná nadšenost. Jako ekonom podle mě ví, že tento umělý a v podstatě dotovaný projekt nemá oprávnění k existenci, která by byla založena na skutečné poptávce po něm. Tedy jistě kromě rozhodnutí politiků mít společnou měnu, protože politici nemají rádi rozdílnost a konkurenci. To pro ně vždy znamená více práce a odpovědnosti. Šeď a jednotnost jsou jejich živnou půdou. No a všechny doposud parlamentní strany se ve svých volebních programech předhánějí právě v termínu zavedení eura.

Je navýsost jasné, že Zdeněk Tůma ví z titulu své práce o výše uvedených oblastech víc než my ostatní. Domnívám se tedy, že chce po těch letech skončit s co nejčistším štítem a nechce si špinit ruce výše popisovaným. Jeho další kariéra bude v soukromém sektoru, kde uplatní své zkušenosti a nebude muset podléhat rozmarům politiků. Jak hodně se dnes mýlím, to ukáže čas. A nebude to trvat zase tak dlouho. Ne nadarmo odchází v podstatě ihned po parlamentních volbách…

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora