19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Prymula – (ne)důvěryhodný (ne)politik

22.10.2020

Ministr zdravotnictví Roman Prymula si svou reputaci odborníka na epidemie pošramotil svým vystupováním po dosazení do pozice člena vlády. Typické je jeho kličkování a nedodržování vlastního slova.

Když byl jmenován do funkce ministra zdravotnictví, napovídal toho hodně o tom, jak nechce v ničem bránit, jenom tomu viru. Začal pak, slovy Andreje Babiše, až „příliš“ komunikovat s médii a postavil českou vládu do role statisty. Jediná odporující členka vlády, Alena Schillerová, která tvrdila, že nepodpoří nic, co bude mít ekonomické dopady, nakonec také kapitulovala. A kapituloval vlastně i ministr a místopředseda vlády Karel Havlíček.

Není vůbec obtížné dohledat vyjádření Prymuly pro média. Naposledy toto:

V rozhovoru pro sobotní Právo Prymula vyloučil, že by vláda tento týden opatření zpřísňovala. „Teď je čas na vyhodnocení opatření, která jsme zavedli minulý a tento týden. Teď se nechystáme na zpřísnění, minimálně týden, ale myslím si, že dodržíme tu dobu 14 dnů, kdy do dalšího zpřísňování nepůjdeme,” řekl doslova Prymula.

Přesto tento slib opět nesplnil a již došlo na zavření obchodů a služeb. Neustále se hovoří o „exponenciálním růstu“, což má naznačovat prudké zvyšování počtu nakažených. Ve skutečnosti jde o to, že se zřejmě daří vyzývat k testům stále přesněji osoby, u nichž je pravděpodobnost pozitivity vzhledem k jejich kontaktům s již nakaženými velmi vysoká. Když je číslo pondělního počtu infikovaných menší než maximum, napíše se o tom jako o „nejvyšším pondělním nárůstu“, opět zcela mimo realitu toho, že také bylo provedeno nejvíce pondělních testů.

A začíná se „přitvrzovat“. Vláda nařídí roušky v intravilánech obci, tj. v zastavěné části s výjimkou, že pokud člověk není k jinému blíže než 2 metry, ale na ty, co jsou bez roušky a dodržují pravidlo 2 metry, se bude pohlížet jako na „šiřitele“ infekce? V podstatě se úplně rezignovalo na ekonomické dopady v zájmu záchrany života. Docela by mě v této souvislosti zajímalo, zda by se stejná pozornost neměla věnovat i dalším nemocem, které usmrcují stále, i bez covidu a v rozhodujícím počtu.

Samostatnou kapitolku si v současné situaci zasluhuje politika opozice. Například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že Prymulova nařízení je nutné „dodržovat navzdory vládě“. To je prostě bomba!

Společnost může dobře fungovat v této situaci jen při zachování a dodržování vskutku rozumných opatření. Vše, co je nad tuto racionální hranici, je problematické. Roušky jsou samozřejmě opatření racionální tam, kde se setkávají lidé ve velkém počtu. V autě, kde spolu jedou lidé z jednoho pracoviště, je jejich nasazení jenom obyčejná buzerace. Navíc: bude snad policie každé auto, kde jede více osob, zastavovat a kontrolovat, zda jde o rodinu nebo ne? Prymulova opatření prostě jsou iracionální a zasahují do života společnosti více, než by dle reálné situace bylo nutné.

Nedůvěřuji ani tomu, že údajný vrchol epidemie přijde po 3. listopadu. To je jen další pokus protlačit prodloužení nouzového stavu a jsem velmi zvědav, co poslanecká sněmovna učiní. Bude souhlasit „navzdory“ vládě? Vše, co Prymula po nástupu do funkce učinil, bylo popřením toho, co říkal dva nebo tři dny předtím. Nikdy nedal opatřením čas na to, aby se projevila, a v podstatě skoro obden vyhlašuje nová omezení a reaguje na „čísla“.

Bude nás to stát zase desítky miliard korun v situaci, kdy český zdravotní systém nekolabuje, přestože Prymula i Hamáček věštili na tento týden před čtrnácti dny „kolaps“.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz