19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Prymula – (ne)důvěryhodný (ne)politik

Ministr zdravotnictví Roman Prymula si svou reputaci odborníka na epidemie pošramotil svým vystupováním po dosazení do pozice člena vlády. Typické je jeho kličkování a nedodržování vlastního slova.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hofman 22.10.2020 21:03

Tak toto je jeden z nejblbějších příspěvků ke koronáči co jsem kdy četl.

V. Církva 22.10.2020 20:57

No jo no, ale oni si těch 100 mrtvých denně z prstu nevycucali. Zkuste se taky poradit s někým známým co dělá na COVID odděleních.

No a jak teď bude pan Pirk léčit neví, Šmucler předpokládám už nevrtá a sám se někam zavrtal. Má z ostudy kabát.

M. Krejčí 22.10.2020 18:57

Pan Bartoň evidentně medicínské vzdělání nemá, což mu ovšem nebrání v laických spekulacích. Jakými odbornými medicínskými daty může doložit své tvrzení, že údajně "jde ve skutečnosti j o to, že se zřejmě daří vyzývat k testům stále přesněji osoby, u nichž je pravděpodobnost pozitivity vzhledem k jejich kontaktům s již nakaženými velmi vysoká." A hlavně : proč při tomto údajně kvalitnějším trasování umírá na covid stále více lidí? V zájmu záchrany života je věcí etiky rezignovat na hmotné statky. Panu Bartoňovi nějak nedochází, že mrtvým jsou peníze na nic.

V. Šedivý 22.10.2020 23:10

Rezignovat v zájmu záchrany života na hmotné statky je sice moc ušlechtilý přístup, nesmí se to ale přehnat. Docela snadno vám totiž můžou zůstat na krku zachránění, kteří bez dostatku hmotných statků brzy zemřou na nějaký jiný problém, který by byl snadno řešitelný, kdyby bylo na zaplacení.

Jinak řečeno - od určité hranice (kterou jsme už nejspíš překročili) ty roky života nezachraňujete, jen si je berete na dluh z budoucnosti.

J. Zeman 22.10.2020 16:45

Pokud se důsledky včetně ztraceného času v obecné populaci v době totalitních opatření vlády a ti mrtví údajně na covid, jejichž průměrný věk je téměř identický s průměrnným věkem dožití v ČR a i ti mrtví na něco jiného v důsledku totalitních opatření přepočítají na YPLL (https://en.wikipedia.org/wiki/Years_of_potential_life_lost) pak z toho vláda vyjde opravdu extrémně nelichotivě...

D. Müller 22.10.2020 14:06

Je roztomilé, že někdo dokáže napsat zdůvodnění tohoto chaosu. Chování vlády je vlastně obdobné Brownovu chaotického pohybu molekul v kapalinách. Všechny jsou excitované a vráží jedna do druhé. Nehledejme v tom nějaký systém, pravidla, vizi. Není tam.

V. Církva 22.10.2020 20:59

Přitom to chce krátké intenzivní opatření. Kromě potravin zavřít všechno. Ale jen na týden, dva.

M. Valenta 22.10.2020 14:01

Bartoň žárlí na plukovníka nebo mu ten samý přebral manželku. Jinak se tyhle články vysvětlit nedají.

V. Kain 22.10.2020 13:45

Za maskou uvážlivého člověka který tomu rozumí a chce jen to nejlepší se skrývá obyčejný chaot,který vůbec neví co chce a co řekne dopoledne,tak odpoledne už to neplatí.Pokud chce Babiš naprosto rozvrátit ekonomiku,tak se lepšího ministra zdravotnictví nemohl vybrat.

D. Stirsky 22.10.2020 13:26

Bartoň by svá moudra mohl predcitat personálu na JIP.

O. Mayer 22.10.2020 13:19

pane Bartoň, ve smyslu okecat fakta tak, aby vyhovovala tomu, co jste si usmyslel prosazovat, jste skutečný formulační genius.

"... zřejmě (se) daří vyzývat k testům stále přesněji osoby, u nichž je pravděpodobnost pozitivity vzhledem k jejich kontaktům s již nakaženými velmi vysoká". - no jestli to náhodou nebude tím, že nakažených je skutečně čím dál tím víc, tudíž stoupá i šance vašeho kontaktu s nimi.

"český zdravotní systém nekolabuje, přestože Prymula i Hamáček věštili na tento týden "- někdo by řekl zaplať pánbůh. Takovou malou drobností je ale fat, že je to jen díky tomu, že z oddělení , kde se ještě koncem září provozoval úplně jiný obor jsou teď kovidária (aktuálně se v areálu, kde se právě nacházím takto právě tranformuje již 6. a 7. lůžková stanice).

"Neustále se hovoří o „exponenciálním růstu..."- jistě každou křivku lze popsat nějakou matematickou formulí. Pokud by počet pozitivních nálezů byl dán zvýšeným počtem provedených testů, jak tvrdíte teď už každý den, musela by závislost mezi počtem provedených a pozitivních testů být lineární (což tedy není a nemůžu si pomoct, ale já tam tedy od oka tu exponenciální závislost vidím)

J. Zeman 22.10.2020 15:03

Závislost mezi počtem provedených testů a počtem zjištěných pozitivních případů skutečně existuje a je tak úzká, že koeficient jejich vzájemné korelace je v posledních dvou týdnech 0,951 a v posledním týdnu už dokonce 0,981. A pokud si je člověk vynese vedle sebe do grafu viz http://000.sweb.cz/2020-10-22_14-10_ncov-CZ101920.ods.jpg nezůstává moc na pochybách, že počet nálezů je skutečně úzce určen počtem provedených testů. A mimochodem, rozvoj množství nových případů od 17.9. 2020, kdy se naprosto prokazatelně zastavil jeho exponenciální růst, je celkově i v oněch dvou posledních týdnech lineární. Funkce sice ve své části na první pohled vypadá exponenciálně, ale to pouze proto, že od 18,9.2020 se rozvoj té funkce nějakou dobu choval i logaritmicky a pak zase chvíli exponenciálně. Vcelku ale už není exponenciální, lze to i vizuálně demonstrovat prodloužíte-li si směrnici tečny té funkce z onoho 18.9. do dneška. Flegrova matepanika je pro pobavení dobrá a politikům, kteří statistice rozumí na podobné úrovni, jakož i panikářům všeho druhu se určitě hodí, ale k rozhodování o charakteru funkce přecejen byl vynalezen raději ten diferenciální počet... ;-)

O. Mayer 22.10.2020 23:09

a k jakému korelačnímu koeficientu byste dospěl, pokud byste proložil celé období od září do včerejška ? Ten poměr se pohyboval v prvním týdnu v září zhruba mezi 4,5 a 5%, zatímco v posledních 7 dnech mezi 27 a 29.5% čili dynamika procesu stoupla více než 5x. Jistě můžete nalezt v průběhu celého období řadu různých matematických závislostí, ale tenhle fakt bohužel okecat nelze. Pokud by prevalence pozitivních nálezu mezi testovanými byla stejná jako na začátku září, musel by počet pozotovní dne 21.10 činit asi 1980 osob- a on je zatím skoro 15 000

V. Šedivý 22.10.2020 23:14

Pacienti na test se nevybírají náhodně, ale podle pokynů hygieny. Statistické metody tedy platí jen velmi omezeně.

J. Zeman 23.10.2020 11:21

Od 1. září do dneška je koeficient té korelace 0,907. Tady jsem vám to dal do grafu: http://000.sweb.cz/2020-10-23_10-10_ncov-CZ102120.ods.jpg

Ten týdenní pattern v obou funkcích, způsobující tak vysokou korelaci, je tam velmi konzistentně viditelný.

Nikdo neříká, že není více nakažených než na začátku září, ani to, že nevychází vyšší procento nakažených dnes, než na začátku září. Jediné co tvrdím je, že protože máte už relativně velké procento celé populace aktuálně nakažené, tak kolik testů uděláte, od toho se bude dost úzce odvíjet kolik z toho dostanete potvrzených pozitivních.

To ale snad není tak důležité jako to, jaký podíl nakažených ta choroba sklátí tak, že budou bojovat v nemocnici o život. Tento podíl od začátku září rychle klesá viz http://000.sweb.cz/2020-10-23_10-44_ncov-CZ102120.ods.jpg zatímco předchozí trend byl víceméně rovný - viz http://000.sweb.cz/2020-10-23_10-52_ncov-CZ102120.ods.jpg To může napovídat, že se blížíme kritické hranici míry promoření, za kterou už nebude možný ani lineární růst počtu nových případů a epidemie tak skončí bez ohledu na plošná opatření vlády. Ostatně myslet si, že ještě něco podstaného zmůžou, když mají celkem extrémně pravděpodobně nejméně řádově statisíce aktuálně nakažených v desetimilionové zemi, mi přijde jako typické cvičení v marnosti nad marnost. Dvojnásob pak když k tomu vidím, že průměrný věk údajných covid-19 zemřelých se významně neliší od středního věku dožití v obecné populaci, takže YPLL covid-19 se bude blížit nule, zatímco YPLL plošných vládních opatření proti němu na celém světě půjde zřejmě do stamilionů, ne-li miliard člověkolet a bude tak mít dost možná rozměr nejrozsáhlejší člověkem způsobené katastrofy v dějinách...

D. Right 22.10.2020 13:08

Covid je zdeformovaný obraz nakažlivého, málo nebezpečného onemocnění. Tento produkt nemocné společnosti v kombinaci s hysterií většiny, spíše však neaktivní části populace, vytváří tento pitoreskně bizarní obrázek boje s větrnými mlýny.;-(

S. Kubů 22.10.2020 12:50

Pánové (jmenovitě Prymula) se chytili do pasti vlastní rétoriky (a pýchy), když se od začátku tváří že vědí, co dělaji a mají to tak nějak vědecky pod kontrolou. A každý další den můžou všichni vidět, že nikoliv. A Prymula neví nic lepšího, než opakovaně avizovat, co určitě neudělá - načež to po krátké chvíli udělá. Co může být lepším důkazem bezradnosti a toho, že ta opatření, která docela zásadně ovlivňují každodenní život všech, nejsou ničím podložena (a navíc nefungují)...

Že to, co od svého nástupu do funkce ministra zdravotnictví (což je už přes jeden měsíc) do dnešních dní prof. Prymula činí, to činí se souhlasem předsedy vlády, to je jasné. Že mu to Babiš umožňuje svědčí o stupňující se panice a taky o tom, že teď je už dost těžké z toho vycouvat. A to i kdyby „pandémie“ podle svých přírodních zákonitostí začala „jít zpátky“. Ale ono "to", co čert nechtěl, stoupá.

Je možno mlžit, že „opatření se teprve projeví“ nebo že „jinak by to bylo horší“, ale den ode dne je to méně a méně důvěryhodné. Co pánové udělají, jestli budou mít třeba na 28. října na Letné 50 tis. lidí ? Vystačí zas jen se staromódní písničkou o „vlasáčích práce se štítících, kteří nám rušeji klid na práci“ ?

A. Hlaváček 22.10.2020 10:41

No Bartoni, citujete dobře ale jen to co se Vám hodí. Asi jste zapoměl na Prymulova slova když končil ve funkci náměstka MZ. Nepamatuji si to doslova ale asi tak: nejlepší řešení zastavení epidemie je zavřít na dva roky republiku (hranice), omezit pohyb a setkávání uvnitř, v podstatě do práce a domů, nejnutnější nákupy a co nejméně nejrůznějších vyjímek. Samozřejmě dodržování 3R. Asi to není vše ale archiv ČT to určitě má, jen je to nedostupné jak jsem zjistil.

P. Brich 22.10.2020 13:39

Ještě lepším řešením je zůstat na dva roky pod peřino a nevystrkovat ani nos.:-P

P. Brich 22.10.2020 13:40

pod peřinou

L. Severa 22.10.2020 10:00

Co měl Prymula dělat, když počet nakažených dramaticky stoupal. Měl zachovat dosavadní opatření jen proto aby neztratil tvář ?

Š. Hašek 22.10.2020 11:12

Je počet nakažených, je počet zemřelých. Ono se to nedrží za ruku.

Pokud bedlivě zjistíte výtěry všech/počet cirkulárek u chalupářů bez ochran ....... vytvoříte závěr, že polovina národa exponenciálně zemře na vir. A ta druhá do několika let bude bez rukou, tam zas to může být exponenciála podle očekávané zimy/hezkého počasí na řezání.

Proto se vyučuje matematika a virologie/epidemiologie. Vyučuje i jinde, než v televizi. Zatím.

M. Malovec 22.10.2020 9:43

Vláda asi zapomněla na lázeňské pobyty.

J. Kubík 22.10.2020 9:42

Odpovědnost nesou všichni. Opozice , někteří novináři i někteří lékaři, zkrátka všichni kdo se veřejně vyslovovali proti opatřením. Ale i ti kdo neudělali nic.Pokud jde o vládu tak ta měla tvrdá data už dávno a vůbec nechápu proč někdo z těch co ta data pro vládu připravovali je nezveřejnil. Když se včera lidé nahrnuli do obchodních center bylo mi jasné, že velká část české populace ještě nic nepochopila. V Německu vláda postupovala racionálně podle informací z Kochova ústavu. Merklová neříkala každý den něco jiného. Takže selhali bůhví už pokolikáté české politické elity jako celek, ale hlavní politickou odpovědnost nese Babiš, protože si zvykl na to rozhodovat o všem sám a s nikým se o ničem neradit. Ukázali se zde meze možností řízení státu jako firmy.

D. Zítko 22.10.2020 9:39

Plukovník je prolhaný člen prolhané vlády, jeho zájem je byznys a s Číňany to holt nevyšlo...

Š. Hašek 22.10.2020 11:16

S byznysem souhlas.

Je to lampasák, ti vydávají rozkazy, aniž si vždy pečlivě zjistili "koeficient splnitelnosti". Na vojně to jde. S blbě vypočítaným benzínem skončíte v prde.....

R. Vacek 22.10.2020 9:25

Škody na ekonomice nastanou ne kvůli tomu, že se podaří potlačit vir, ale proto, že se to nepodaří. Vždyť se stačí podívat na druhý graf - kde nechali hodně lidí pomřít na covid, tam utrpěli nejvyšší škody na ekonomice:

https://ourworldindata.org/covid-health-economy

A potvrzuje to i Čína, která už druhé čtvrtletí roste:

https://edition.cnn.com/2020/10/20/asia/china-europe-coronavirus-intl-hnk/index.html

M. Malovec 22.10.2020 9:20

Jen hlupák nechápe, že jiná opatření se uskuteční při nárůytu deseti zemřelých a jiná při stovce (příklad). Takže logicky vyjádření a opatřní ministra Primuly musí být v pátek jiná než minulé pondělí. Kdyby to neudělal řval byste, že je vinen smrtí občanů.

J. Moravec 22.10.2020 9:01

Rozdíl bude asi v tom pane Bartoni, že pan Prymula asi hledí na jiná data a má jinou kříšťálovou kouli než Vy. A narozdíl od Vás musí nějak na danou situaci reagovat a rozhodnout, zatímco Vy můžete jako většina z nás o věci nezávazně polemizovat.

P. Kmoníček 22.10.2020 9:20

....než "polemizovat" je výstižnější "kecat". No, obvyklý Bartoň.