19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Předvolební sliby – propustíme úředníky

25.9.2021

I před těmito volbami se slibuje ostošest, zejména z opozičních lavic, že se propustí „zbyteční úředníci“. Tím se ušetří a prý sníží náš velký státní deficit.

Nalijme si čistého předvolebního piva, že by někdo řekl, snížíme platy lékařům, hasičům nebo učitelům, jelikož holt nemáme peníze, na to nemá nikdo z (opozičních) politiků takříkajíc koule. Tak se použije otřepaná fráze s propouštěním nepotřebných úředníků.

Úředníky na rozdíl např. od zmíněných lékařů a hasičů nikdo dvakrát nemiluje, ani se o nich netočí populární seriály. Úředník přece nezachraňuje životy, jen vymýšlí zbytečná lejstra, vše zdržuje a pije kafíčko v kanceláři.

Když se však politiků optáte, které úředníky konkrétně chtějí propustit, tak se s nepořízenou potážete. V lepším případě politik začne mlžit, a řekne, že bude zapotřebí „personální audit“, které a odkud konkrétně navrhne propustit však opět neřekne. Rétoricky zdatnější politička či politik dotaz obrátí proti tazateli a ve finále ho obviní z podpory byrokracie. A zvídavější občan či novinář se zase dozví houby s octem.

Stranou ponechme, že platy úředníků by musely být v řádech milionů měsíčně, aby propuštění třeba třiceti procent z nich mělo vyšší dopad na veřejné finance, mj. napadené covidem a pozastavením ekonomiky. Navíc úředníky není nijak jednoduché a hlavně levné „vypoklonkovat“ mj. kvůli existenci služebního zákona.

Jako učitel správního práva chci poukázat ještě na jeden opomíjený aspekt. Politici také unisono volají po zrychlení stavebního řízení, které následně údajně zlevní byty a domy. O výrazně silnějším dopadu na nemovitostní ceny do značné míry pochybuji, ale to nyní neřešme. Jak se asi zrychlí stavební řízení, když propustíme úředníky? Jak asi na úřady přilákáme kvalitní lidi, když je sice nepropustíme, ale snížíme (zmrazíme) jim platy?

Nebo jiná zásadní agenda, pakliže chci posílit příjmy státu (měst, krajů), zákonitě potřebuji kvalitní a relativně početné úředníky finančních úřadů. Lidé prostě daně rádi a řádně neplatí nikde na světě a česká kotlina (ani moravské vinohrady) v tom není výjimkou.

A takhle bychom mohli pokračovat agendu po agendě. Poučení je z toho jediné: Pakliže opoziční politik slibuje propuštění „zbytečných úředníků“ a neříká kterých konkrétně, měla by se nám rozsvítit červená kontrolka: Pozor, populismus!

Autor je právník a VŠ učitel, kandidát č. 26 za ČSSD do PSP v JM kraji