26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Předvolební přehlídka stupidity

1.9.2012

Naši největší političtí soupeři, ČSSD a ODS, pomalu startují předvolební kampaně k volbám do krajů. Kdo doufal, že se jednoho dne dočká kampaně postavené na možnostech a reálných slibech, ten se spletl. Kampaně obou stran vypadají jako dílo partičky lobotomiků a nemají za cíl nic jiného než naházet na hlavu soupeře co nejvíc hnusu.

vysvedceni

ČSSD odstartovala kampaň ve vlaku. Navenek prý jako vyjádření podpory dopravní obslužnosti v kraji. Proto si partička sociálních demokratů sedla do mezinárodního rychlíku. Zahájit kampaň v regionální lokálce, to by byla podpora dopravní obslužnosti. Bylo by to sice populistické jako Radek John v tramvaji, ale argument o podpoře by měl nějakou váhu. Takhle se to dá vyložit opět stylem "Kdo z vás na to má?".

Sociální demokraté v rámci kampaně pod heslem "Řekněte dost Nečasově vládě" slibují oslabit vládu. Ohánějí se tak něčím, co nemá s krajskými volbami nic společného, a podobně jako v minulých volbách se snaží nahnat hlasy na něco nesplnitelné, ale vypadající v současnosti pro velkou většinu nemyslících voličů lákavě.

Představitelé ČSSD se ve svých vystoupeních předhánějí v tom, kdo poukáže na víc chyb současné vládní koalice, nechybí nasazování dalších satanských rohů na hlavy ministrů Drábka a Kalouska, ale tak nějak, když už jde o kraje, chybí alespoň špetička sebereflexe, alespoň hloupá omluva za to, že z jejich řad vzešla osobnost jménem Rath.

Kampaň ČSSD je tedy postavená na lžích a nereálných slibech, ovšem snadno zkonzumovatelných nespokojeným národem. Paměť voliče je krátká, a tak si nikdo nepřipomene nejen Ratha, ale ani Onderku nebo slavnou vládu socdem a bolševiků v Karlovarském kraji.

Ovšem předvolební boj Sobotkova teamu není nic v porovnání s tím, co prozatím předvedla ODS. Od levicové strany se vcelku dají očekávat lži, populistická gesta a argumenty o prohnilém kapitalismu. Od strany, která se deklaruje jako pravicová, bych čekal boj pomocí argumentů a faktů. Doufal jsem, že už jsou pryč doby mobilizace a přemlouvání po telefonu. Místo toho ale ODS vytáhla možná ten nejidiotštější předvolební nástroj, obšlehnutý z mentality školních dětí.

Počítám, že mnoho z nás má ještě v paměti klasické dětské půtky ve smyslu "Ty seš blbej... Ne, ty víc.. Ne, ty ještě víc... Ne ne ne ne ne! Ty nejvíc". Na něco podobného si zřejmě vzpomněl autor "vysvědčení", kterým se špičky ODS ohánějí. Známkují v něm levicová vedení krajů a jejich zadlužování, populismus, uplácení, kvalitu silnic, čerpání fondů nebo třeba vlastní sebepropagaci.

Ano, na jednu stranu to, co dosavadní hejtmani z řad ČSSD předvedli, zhruba obsahu onoho "vysvědčení" odpovídá. Na druhou stranu ale kdo má alespoň hrubou představu o dění na pražském magistrátu za dob předchozích primátorů z ODS, musí očekávat, že podobné známky ODS vystaví i sama sobě. Hodně zjednodušeně řečeno, ODS naznačuje, že hejtmani ČSSD rozkradli a zplundrovali kraje. Ale už zamlčují, že oni sami si z Prahy udělali pověstnou slepici snášející zlatá vejce. Pro Pražáka musí jejich ohánění se "vysvědčením" vypadat hodně absurdně.

ODS stále ještě nevyložila všechny předvolební karty, ale předpokládám, že to, s čím přijdou, bude podobně idiotské a bude to jen ukazovat prstem na soupeře a upozorňovat na jejich zlodějské praktiky. O konkretních plánech, které bude reálné prosadit, zřejmě nepadne ani slovo. A stejně jako u ČSSD v nich nebude ani špetka pokory a studu za předchozí průšvihy.

Jak rád bych se někdy dožil předvolební kampaně, kde kandidáti nebudou mumlat o tom, co všechno zařídí, bez ohledu na reálnost a vysokou pravděpodobnost koaličního kompromisu a že ti druzí jsou vlastně ještě větší zloději, ale kde řeknou, co se udělalo špatně, kdy se to napraví, kolik to tak bude stát a kdo za to bude zodpovídat. Místo toho tu máme jen další idiotskou kampaň, v které se zloději předhánějí, kdo má větší svatozář.

www.protialt.eu

Převzato z Makovsky.blog.idnes.cz se svolením autora