28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLITIKA: Paroubkovi rentiéři s pracovní smlouvou

12.4.2007

Že má Jiří Paroubek někdy problém s cizími slovy, je celkem dostatečně známo. Jenže když expremiér píše v deníku Právo o návrhu vládní reformy jako o reformě rentiérů, vznikají pochybnosti, zda vůbec ví, o čem mluví.

Je jistě možné kritizovat, že dojde k nepřiměřenému zvýhodnění vysoce kvalifikovaných zaměstnanců. Rentiéři jsou lidé žijící z výnosů z nashromážděného majetku, třeba jako majitelé koncernu Hyundai, kterým Paroubkova vláda darovala hrst miliard v podobě pobídek pro stavbu závodu v Nošovicích. Ta hrst zhruba odpovídá celkovému ročnímu výpadku v daních po Kalouskových reformách. Je pravda, že čeští rentiéři na rozdíl od zahraničních nedostali nic. Proto také většina z nich zdaňuje své příjmy spolu se zahraničními rentiéry již dávno na Kypru, v Irsku či v Karibiku.

Pro Paroubka jsou však rentiéry špičkoví lékaři, inženýři, programátoři a manažeři pracující rozhodně víc než osm hodin denně, kteří žijí i s rodinami v Česku, jejich děti tady chodí do školy a oni nakupují zboží a služby u českých živnostníků. Jsou to také lidé, na něž se Paroubek chce se svou modernizovanou partají obrátit s žádostí o podporu v příštích volbách. Zřejmě to hodlá udělat s inovovaným programem ČSSD, jehož pilířem bude milionářská dávka a znárodnění dolů, bank a pojišťoven i dalších podniků nad pět set zaměstnanců. S takovým programem nakonec před šedesáti lety už jedna politická strana získala jedenapadesát procent hlasů.

MfD, 11.4.2007