19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Panychida za EET

20.10.2020

Paní Alena Schillerová, shodou okolností současná ministryně financí, ohlásila odklad 3. a 4. vlny EET (měla být od 1.1.2021) a současně zrušení EET i u těch subjektů, které již měly EET zavedenou. Nemluvě o tzv. „účtenkovce“, která již dodýchala definitivně.

Elektronická evidence tržeb měla být nástrojem, jak z naší země udělat ekonomického tygra, jak zrovnoprávnit podnikatelské prostředí a jak získat další peníze na veřejné projekty. Vzpomínáte na příslib nových nemocnic, opravených silnic atd.? S velkou pompou spuštěná EET přinesla subjektům nové náklady a současně i řadu problémů. Stačila malá chyba, opomenutí a pokuty byly drakonické a likvidační. Kolik provozoven kvůli tomu skončilo, se nejspíše neeviduje, stejně jako ti, kteří přešli raději ze soukromého podnikání na zaměstnanecký poměr, aby nemuseli žít s Damoklovým mečem nad hlavou.

Současně se vyrojila i řada těch, kteří to těm „druhým“ tak trochu přáli. Konečně těm podvodníkům zatli tipec, pan Babiš a jeho vláda, a proto jim dáme svůj hlas. Zdá se, že naše česká vlastnost, týkající se chcíplé sousedovic kozy, je věčná. Mnoho z těch nadšenců posléze prozřelo, když ve svém oblíbeném turistickém cíli nenašli otevřený bufet, kdy jediná hospoda ve vesnici měla na klice cedulku Zavřeno. Jistě cosi utrousili o bordelu, aniž by jim došlo, že i oni tak trochu přispěli.

I přes ukazatele o její nesmyslnosti trvala ještě na jaře tohoto roku paní ministryně na tom, že EET budou mít prostě všichni – i babky kořenářky a poslední příštipkář ve vsi. V mém oboru, kde je více jak 99 % plateb přes fakturaci pojišťovně, by bylo zavedení EET ztrátové, protože jeho pořízení, implementace do programu a roční platby za provoz převyšují částky takto vyzískané. Mnoho mých kolegů prohlašovalo, že by začali psát potvrzení o způsobilosti k řízení vozu či střelbě buď zadarmo, nebo formou dříve oblíbených lahví pod stolem.

A náhle – díky covidu – se dozvídáme, že EET se ruší pro všechny daňové subjekty. Sice, dle paní Schillerové, je to stále skvělá věc a všichni podnikatelé ji podporují, ale vlivem tragické hospodářské situace se její provoz pozastavuje. Důvod? Záchrana jejich podnikání. Říká se tomu contradictio in adjecto. Pokud jde o tak skvělou věc, jak všichni dle paní ministryně tvrdí, je naopak její zavádění a provoz žádoucí právě v těchto časech.

Nebo je to všechno trochu jinak? Že by to tak úplně nebyl dobrý nápad likvidovat malé živnosti vyžadováním internetového připojení i u opraváře obuvi? Nebo jsou všichni podnikatelé podvodníci a zloději, a vláda jim tedy nechá jakýsi odpustek? To se nejspíše z jejich úst nedozvíme. Víme pozitivně jen to, že odklad je do konce roku 2022, kdy bude instalována jiná vláda a na EET si jistě už nikdo ani nevzpomene. Zůstane jen pachuť a hromada elektronického šrotu.

Účtenkovka, ten báječný vynález, už vláda odpískala definitivně. Po cca prvních třech měsících jejího provozu se stalo úplně totéž, co v jiných zemích. Účty sbíralo jen zanedbatelné množství lidí a vzhledem k jisté topornosti systému se od roku 2018 stala subjektem jen velmi omezeného počtu hráčů, kteří byli schopni podat i deset tisíc účtenek ročně (kamarád provozující restauraci mi sdělil, že byli i tací, co si nechali vyúčtovat dvojku červeného, zaplatili a objednali další). V roce 2019 již bylo jasné, že Účtenkovka je cílem podvodníků a že její provoz je dražší než zisk. Nevím jak vy, ale já jsem dostával účtenku i před jejím zavedením v každé restauraci či obchodě, vyjma těch venkovských hospůdek a bufetů, kde si člověk dal jedno dvě piva a utopence.

Místo přiznání, že prostě některé věci nefungují, slyšíme výmluvy, omlouvání současnou složitou situací atd. Možná je čas si přiznat, že nápady paní ministryně a potažmo pana Babiše jsou ekonomickou hloupostí, že Lafferova křivka míry výběru daní na výši zdanění prostě funguje bez ohledu na společenský systém a intelekt šéfa vlády a jeho podřízených.

Je však třeba, aby ke stejnému poznání došli i voliči za rok.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora