19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Pandemický zákon

24.2.2021

Poslanecká sněmovna schválila pandemický zákon, jenž nahradí nouzový stav. Pandemický zákon je horší náhrada současného stavu. Byl přijat na návrh vlády za podpory ODS, STAN, lidovců a pirátů.

Zákazy a drastické pokuty

Zákon umožňuje Ministerstvu zdravotnictví a vládě zachovat současné zákazy i bez nouzového stavu. Pokuty za porušení zákazů jsou drastické. Otevře-li někdo malý obchůdek, aby v něm někomu prodal lžíci na boty, může dostat pokutu až 3 000 000 Kč, i když přes ulici je otevřen velký obchoďák. Ostříhá-li kadeřnice sousedku a jiná ji za to udá, tak vláda a ODS, lidovci, STAN a piráti chtějí kadeřnici postihnout pokutou až půl milionu korun. Udělá-li to za půl roku znovu, dostane 4 milióny. Za takové lupičství by se nemuseli stydět skuteční námořní piráti.

Budete-li chyceni bez roušky, můžete dostat 30 000 Kč, ale pozor na podruhé už to mohou být 2 000 000 Kč. A pokud si ministr zdravotnictví usmyslí, že zakáže nejen hospody, ale i popíjení se sousedy na zahrádce za barákem nebo v garáži, tož člověka čeká až 1 000 000 Kč a napodruhé až 2 000 000 Kč.

To jsou pokuty pro 90% obyvatel tohoto státu likvidační. Pakliže nepodnikajícím lidem může správní úřad ukládat pokuty od 0 korun do 2 milionů a podnikatelům až do 4 milionů, tak Parlament umožňuje úřednickou libovůli.

Poslanecká sněmovna se sama vyřazuje

Poslanci oslabili svou kontrolní funkci vůči vládě. Dosud musela vláda získat každých 30 dnů souhlas Poslanecké sněmovny s nouzovým stavem. Sněmovna nyní dala vládě mimořádné pravomoci na celý rok. V zákoně se sice hovoří o tom, že Poslanecká sněmovna může zrušit stav pandemické pohotovosti, ale zákazy a příkazy Ministerstva zdravotnictví a drastické pokuty nejsou vázány na trvání tohoto stavu.

Zákon zajišťuje soudní kontrolu, ale soudy posuzují zákonnost určitého aktu, zatímco Poslanecká sněmovna může hodnotit i vhodnost a správnost opatření. Je-li něco zákonného, ještě to nemusí být rozumné a správné. Místo, aby si Poslanecká sněmovna v zákoně vyhradila možnost, že může zrušit jednotlivé opatření Ministerstva zdravotnictví, pokud ho uzná za nerozumné a špatné pro stát, vzdala se svého kontrolního vlivu.

Situace je mimořádná, vyžaduje posílené pravomoci vlády. Mimořádné pravomoci vlády však pro zachování demokracie vyžadují zvýšenou kontrolu ze strany Parlamentu. Strany, které podpořily pandemický zákon, oslabily kontrolní roli Poslanecké sněmovny. U vládních stran je to pochopitelné, u stran, které se tváří jako opoziční, je to nepochopitelné. Z nevládních stran pro pandemický zákon hlasovali lidovci, ODS, piráti, STAN a TOP. Proti pandemickému zákonu hlasovala Trikolóra, SPD a KSČM.

Převzato z profilu.