26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: ODS musí vytlačit sociální demokracii z opozice

15.11.2005

Sociální demokracie přilákala v roce 1998 nespokojené voliče svými hesly o „spálené a vytunelované“ zemi. Použitá terminologie byla silně nadnesená a přehnaná, ale účinná. Nespokojení voliči našli v sociální demokracii a v Miloši Zemanovi někoho, kdo jim poskytl naději na návrat sociálního státu, toho jednoduchého všeobjímajícího způsobu života, kdy se o ně někdo za úplatu postará, toho státu, který si pamatovali z doby socialistického Československa.

Za původce všech ekonomických problémů byla označena ODS, která byla v letech 1992 – 97 nejsilnější stranou v Parlamentu a měla v čele vlády svého premiéra. Na tom, že se opozice (ČSSD v roce 98) vymezuje proti vládnoucí straně, není v demokratické společnosti nic neobvyklého. Pozoruhodné však je, že se ČSSD podařilo zachovat si image opozice i v následujících parlamentních volbách v roce 2002.

Miloš Zeman odešel do politického důchodu a nyní již Špidlova ČSSD se jakoby distancovala od Zemanovy ČSSD a od Opoziční smlouvy. Sociální demokracii se podařilo vytvořit dojem, že je znovu opozicí, tentokrát sama vůči sobě. Některým ministrům se to povedlo tak dokonale, že opět zasedli v nově ustavené vládě. Levicovým stranám (ČSSD a KSČM) se v parlamentních volbách 2002 podařilo nalákat nespokojené voliče, tentokrát dokonce ve větším počtu, než v předchozích volbách.

V senátních volbách v roce 2004 si dokonce sociální demokracie ve snaze vymezovat se opozičně vůči ODS zvolila jako ústřední heslo své volební kampaně „Za nás bude líp“. To přeci není heslo úspěšné vládnoucí strany, která řídila vládu (v té době) již šest let.

ODS se tak od doby svého vzniku až do současnosti dostala do role obhájce porevolučních změn a porevolučního ekonomického vývoje. Voliči ODS se ztotožňují s porevolučními změnami ve společnosti mnohem pozitivněji, než voliči levice, kteří jsou s polistopadovým vývojem mnohem více nespokojeni.

Toho obratně a neustále využívá sociální demokracie, která zaujala stanovisko ve smyslu – tenhle svět není náš, my jsme ty změny nechtěli, my jsme byli dříve spokojeni, za všechno špatné můžete vy! Jistě jste si všimli, vážení čtenáři, že ve všech možných politických debatách sociální demokraté na výtky opoziční ODS kontrují slovy: „To už vzniklo za vlády ODS …“, atd., ačkoliv to vše se stalo již dávno, třeba před více než deseti lety. Zamlčí ovšem, že za ta léta jejich vlastní vlády se daný jev nějak změnil, vyvíjel, apod. Tímto způsobem se sociální demokracie opakovaně a soustavně snaží vytlačit ODS z opoziční role, a je nutné říci, že se jí to doposud úspěšně daří.

Všechny průšvihy sociální demokracie, jako je stamiliardové zadlužení státu, střídání premiérů, nevysvětlené toky peněz směrem do kapes ministrů a premiérů, korupce téměř v přímém přenosu, vysoká nezaměstnanost, vysoká míra zdanění, opakované fatální selhání policie, útěky podezřelých osob, útěky vrahů z nehlídaných věznic, nefungující a krachující systém zdravotnictví, krádeže státního majetku organizované ministerskými úředníky a možná i pod dohledem samotného ministra, jako by způsobil někdo jiný (!) a ne vládnoucí ČSSD!

K absurditě dovedl tuto metodu v poslední době svým výrokem ministr Zgarba, který obvinil poslance za ODS Martina Kocourka, že jeho vinou došlo k vydání stovek ha levné zemědělské půdy do rukou spekulantů, jinak přátel a obchodních partnerů pana ministra, který sám s pozemky obchoduje.

Stranou snah o diskreditaci ODS nezůstal ani nový ministr zdravotnictví Rath, který obvinil jmenovitě některé představitele ODS, že jsou napojeni na finanční toky VZP, která pak nemá dostatek finančních prostředků na výplaty lékařům!

Tento ministr s nevymáchanými ústy se nerozpakuje zavést nad VZP nucenou správu. Nucený správce není totiž právně zodpovědný za své úkony, na rozdíl od současné ředitelky VZP, a bude jednat v podle požadavků ČSSD. Kdyby současná ředitelka jednala v rozporu se zákonem, tedy podle požadavků pana ministra a pana premiéra, a přesouvala finanční objemy podle socialistických přání, bylo by to důvodem pro její trestní stíhání. Tuto špinavou práci má za úkol provést právě nucený správce, protože ředitelka VZP to odmítá. Sociální demokracie má pár měsíců před volbami zájem jen na kosmetických, okamžitě viditelných úpravách. Systémové fungování zdravotnictví a zdravotních pojišťoven však pana premiéra ani pana ministra nezajímá.

Průšvihů a skandálů, které zůstávají za sociálními demokraty, je nepočítaných. Je potřeba, aby se ODS konečně chopila své opoziční role a zaútočila. Je třeba rázně a nahlas sdělit sociálním demokratům: „Ten svět je váš! Ten svět zkorumpovaných úředníků a všehoschopných pitoreskních ministrů a premiérů, ten svět marťanů a obrovského zadlužení, ten je váš!“

ODS má jedinečnou příležitost stát se konečně tou pravou opoziční stranou. My, kteří jsme nespokojeni, chceme očekávat její vítězství ve volbách.

Jana Jaklová